Egy falatnyi adventi ízelítő Bécsből


Ma egy csipetnyi ízelítőt hozok Márti nővérem segítségével a bécsi adventi vásárok színes forgatagából a vásári elemózsiákra kihegyezve. A lélekmelengető forralt borozgatás közben számtalan ízletes falatra, konyhai kiegészítőre vagy finomságra bukkanhatunk a standokon! Nézzetek körül velünk!

TUDTÁTOK?

Az első karácsonyi vásárokra Bécsben került sor, több mint 7 évszázaddal ezelőtt. 1296-ban I. Albrecht császár megadta a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak, hogy egy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A 16. században a Thomasmarkt -ami a mai Adventi vásár előfutára volt- mindig Karácsony és Szilveszter környékén zajlott le.
Körülbelül 200 évvel később a vásár neve megváltozott „Szent Miklós és a karácsonyi vásár“- ra amit más néven „Betlehem piac“-nak is hívtak, és újra átadták a nagy és kiskereskedőknek. Kezdetektől fogva ezek a piacok megőrizték a kiskereskedőket- miután ezek az emberek biztosították a folyamatos termékértékesítést a város polgárainak számára, még a legnehezebb időkben is.

A Karácsonyt először a bécsi arisztokrácia kezdte el megünnepelni,akik karácsonyfákat állítottak fel palotájukban az észak német hagyományokkal összhangban. A karácsonyi ajándékozás szokása nem csak 1814 körül és a Bécsi Kongresszus idején tartott. Ez idő tájt a vásár átköltözött az első kerületi Am Hofba és a piaci ételek mellett különleges karácsonyi termékeket (angyalok,ezüstözött dió, szalagok,gyertyák stb.) is árultak. 1975-ben a piac letelepedett a jelenlegi helyére a Városháza térre. Az éves Bécsi Adventi Varázs ( ahogyan az esemény napjainkban ismert) mit sem veszített bájából ,sőt egyre több és több látogatót vonz évről évre. Ez a lenyűgöző téli csodaország tette ezt a kizárólag bécsi eseményt egy valóban nemzetközi programmá. Minden évben több mint 3 millió látogató érkezik a vásárra.


Asztalok a forralt borhoz, édességek csokiba mártva és szarvaskolbász!

Igazán gondolkodóba esik az ember, amikor meglátja a kínálatot. Első körben akár forralt borral, akár alkoholmentes punccsal melegítjük fel a karácsonyi forgatagra éhező belsőnket nem árt körülnézni. Persze mindenki mondhatja, hogy csillagászati összegekért vehetünk ezt-azt, de érdemes például majdnem 4 EUR-ért igazán finom szarvaskolbászt csemegézni és az igazán laktató vastagon csokiba mártott nyársak is mindössze 2 EUR-t kóstálnak. Garantáltan egy ideig nem kíván az ember édességet. 


 
Csecsebecsék

Ez az a rész, ahol az embernek igazán a pénztárcába kell nyúlni. Tetszenek a tányérok, csészék, de általában 15-20 EUR alatt nem nagyon kap az ember ilyesmit. Viszont aki megveszi, annak egy örök emlék és csodálatos műalkotás fogja a polcát díszíteni. Nagy szerelem a fából faragott tálak részemről. Itt is 20 EUR körül indulnak az árak. Ha pedig a receptjeinket egy kézzel kötött naplóba írnánk, akkor ezekből is szemet gyönyörködtető darabokat választhatunk.











Lekvárok, szörpök, borok, mézek...

Minden vásárban találkozunk ezekkel a termékekkel. Itt is akad szép számban és kiváló minőségben. Lekvárok 10-15 EUR-tól kaphatóak a legkülönlegesebb ízekben. Borokat 6-9 EUR között már kicsi kiszerelésben vehetünk. Az ízletes szörpök kavalkádjából kb. 6 EUR-ért már válogathatunk. 
Mézekből és méhészeti termékekből a választék igen széles. Érdemes kipróbálni egy-két különlegességet, mint például a krémmézet. 





 Szorgos háziasszony feliratozott kötényt, fakanalat, törölgetőt és sok egyéb hasznos és mutatós kiegészítőket szerezhet az egyik standon. Sütemények, csokiba mártott perecek, mézeskalácsok, ízesített magok az édességrajongók Mekkája.


Sokan ismerik és szeretik a töltött, mákkal megszórt gőzgombócot. Síelésekkor a hüttékben is bármikor kaphatunk belőle egy adagnyit. Gusztusos és mennyei. Nekem az egyik kedvencem ez a fogaskerekekkel hajtott gőzgombóckínáló volt az összes közül. Ellenállhatatlan! Ez igazán aprócska szelete a bécsi vásárokban kapható finomságoknak és termékeknek. Ezek személy szerint nagyon tetszettek Nekem! Ha tehetitek kerekedjetek fel családostól és fedezzétek fel ezt a csodálatos ünnepi forgatagot!






Végül indulás előtt az utolsó nagy sétához vegyünk egy papírtölcsérnyi ízletes sült gesztenyét és karácsonyi hangulattal teljesen felöltődve induljunk haza a gyönyör fényekben pompázó Bécsből!













Népszerű bejegyzések