Legújabb és legteljesebb nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyv - Könyvajánló


Egy igazán remek könyvre tettem szert nem oly régen. Csongrád megyéből származom, a gimnazista éveim a Bethlen Gábor Református Gimnáziumhoz kötnek és megannyi szállal kapcsolódom a városhoz így nem volt kérdés, hogy beszerzem a Legteljesebb nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyvet Benkő László tollából! Márti nővérem hívta fel erre az egyedülálló műre a figyelmemet. Örök hála, hogy ilyen nyitott szemmel jár!  
Kifejezetten vadászok a gasztrotörténeti anyagokra és most egy igazán szép darabbal gyarapodott a gyűjteményem.

 A kiadványban 600 régi vásárhelyi ételreceptet és az azokat illusztráló 500 archív és mai színes fotót találhatunk, valamint 300 év alatt felgyülemlett helyi, gasztronómiai érdekességről is olvashatunk. 



Ne egy átlagos szakácskönyvre gondoljatok, hanem egy igazi gyűjteményre, amelyben a receptek megidézik a régi paraszti és polgári konyhát. Néhány fotót ízelítőként megosztok veletek!
Rengeteg érdekes fekete - fehér fotó található a kiadványban. Olvashatunk régi horgászokról, halételekről de még a környék vadgasztronómiáját is megidézi a szerző.
A hagyományos disznótor sem maradhat ki a sorból. Még nekem is újdonsággal szolgáltak a leírtak. 

A rég elfeledett pásztorételekből ízelítőt kapunk a leírtakból, sőt a kemencés finomságokban sincs hiány. Számomra kifejezetten kedves ez a terület.  
Anya még csak átlapozta a könyvet, de ő is beleveszett a leírásokba. Pedig ő igazán profi és tájékozott ezen a területen. Izgalmas régi ételt talált a savólevestől kezdve, a bodagokon át egészen a főzelékekig.

Külön tetszik a könyv nyelvezete. A dél-alföldi nyelvjárás szépséges ö-zését is felfedezhetjük. Több versikét, népdal részletet is idéz a szerző egy-egy fejezet nyitásaként. 

Némely recept önállóságot igényel. Ezért is szeretem annyira a leporolt recepteket. Régen nem úgy írták le a hozzávalókat, mint ma. Nincs az a grammra pontos méricskélés, hiszen sokszor még mérleg sem volt kéznél. Továbbá mindenkinek máshogyan sütött a kemencéje, nem lehetett egy sémát ráhúzni. Ezt vegyétek figyelembe egy-egy recept kipróbálásakor.





Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a páratlan kiadványt. Örülök, hogy személyesen is találkozhattam a szerzővel. Még hallani fogunk róla a jövőben is! Készülőben van egy újabb mű! 



Technikai adatok:
➽ Ár:  6500,- Ft 
➽ Kemény táblás kötés + 1 CD melléklet
➽Súlya 1,1 kg 
➽ Személyesen a Németh László Városi Könyvtárban Hódmezővásárhelyen vásárolhatják meg az érdeklődők (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 44.)
➽A szerzővel egyeztetve előre utalás és postaköltség fejében az ország bármely pontjára eljuttatja a kiadványt
➽ Benkő László elérhetősége:
Telefon:+36-30-824-0072
Email: benko.hmv@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Leg%C3%BAjabb-%C3%A9s-legteljesebb-nagy-H%C3%B3dmez%C5%91v%C3%A1s%C3%A1rhelyi-Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv-330689844403622/?tn-str=k*F


Népszerű bejegyzések