10 tény a sárgarépáról
Teljesen természetesnek, mindennaposnak tartják sokan a sárgarépát. Nincs benne semmi extra. Elvileg!
Olcsón hozzájuthatunk és a felhasználása igen széles körű.
Most nézzünk 10 tényt a sárgarépáról!
Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a sárgarépát. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni.
Közép - Ázsiából került Európába a spanyol közvetítéssel ez a gyökérzöldség.
A XII. századból már maradtak feljegyzések Ibn Al Avam, arab tudós által. Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól .
Az édeskés ízű, megvastagodott gyökér részét fogyasztjuk a sárgarépának.
Béta karotinnak (vöröses színű kristályos anyag) köszönhetjük a színét, de emellett jelentős antioxidáns tartalommal bír. A látásnak hasznos A vitamin jön létre belőle.
Kalóriatartalma csupán 100g/ 52 kcal, így diétába jól beilleszthető.
Gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.
Karotinjai erősítik az immunrendszert. Vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is jelentős a hatása. Szív- és keringési rendszer betegségben szenvedők számára is hasznos. Immunerősítő. Kutatások napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása már néhány hét alatt csökkentheti a koleszterin szintet.
A népi gyógyászatban vízhajtóként is alkalmazzák. De hasznos emésztési problémák orvoslásában, koleszterincsökkentésre és keringési problémákra.
A IX. században Apicius (híres római szakács) szakácskönyvében már carota néven szerepel a sárgarépa és köménymártással tálalja.
Forrás: https://bit.ly/3r1itNI