10 tény a sárgarépáról

 

Teljesen természetesnek, mindennaposnak tartják sokan a sárgarépát. Nincs benne semmi extra. Elvileg!
Olcsón hozzájuthatunk és a felhasználása igen széles körű.
Most nézzünk 10 tényt a sárgarépáról!
 
1️⃣ Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték a sárgarépát. Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. 
 
2️⃣ Közép - Ázsiából került Európába a spanyol közvetítéssel ez a gyökérzöldség. 
 
3️⃣ A XII. századból már maradtak feljegyzések Ibn Al Avam, arab tudós által. Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól .
 
4️⃣ Az édeskés ízű, megvastagodott gyökér részét fogyasztjuk a sárgarépának. 
 
5️⃣ Béta karotinnak (vöröses színű kristályos anyag) köszönhetjük a színét, de emellett jelentős antioxidáns tartalommal bír. A látásnak hasznos A vitamin jön létre belőle. 
 
6️⃣ Kalóriatartalma csupán 100g/ 52 kcal, így diétába jól beilleszthető. 
 
7️⃣ Gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.
 
8️⃣ Karotinjai erősítik az immunrendszert. Vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is jelentős a hatása. Szív- és keringési rendszer betegségben szenvedők számára is hasznos. Immunerősítő. Kutatások napi 20 dkg sárgarépa fogyasztása már néhány hét alatt csökkentheti a koleszterin szintet. 
 
9️⃣ A népi gyógyászatban vízhajtóként is alkalmazzák. De hasznos emésztési problémák orvoslásában, koleszterincsökkentésre és keringési problémákra.
 
🔟 A IX. században Apicius (híres római szakács) szakácskönyvében már carota néven szerepel a sárgarépa és köménymártással tálalja.



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések