2011. július 16., szombat

Hagymakrémleves, de gyorsan:)











 Sokszor a gyors megoldások híve vagyok és nem szeretem túlságosan körüllihegni a dolgokat. Így született ez a leves is. Nem is olyan sok hozzávalóból, nem is olyan nagy összegért laktató finomságot kreálhatunk.

Nézzük a hozzávalókat: 

5 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 nagy szem burgonya
0,5 dl tejszín
1 tk. fehérbors
1 tk. só
1 kk. szerecsendió
1 tk. ételízesítő
1 db húsleves kocka
1 l víz


Villám sebesen megpucolom a zöldségeket, majd feldarabolom kisebb kockákra. Ezek belemennek egy nagyobbacska lábasba. Rászórom a fűszereket, felöntöm tejszínnel és vízzel. 
Közepes lángon 30 percig főzöm. Mikor már puhák a zöldségek, lehúzom a tűzről a leves alapot. Hagyom kicsit hűlni, majd botmixerrel simára turmixolom. A burgonyát azért teszem bele, hogy ne kelljen sűríteni a krémlevest. Egy kis természetes "rántás". A levesünk el is készült. 


Pirított kenyérkockával 
( a szikkadtabb kenyeret felkockázom és forró serpenyőben egy-két csepp olajjal pirosra sütöm) és reszelt sajttal tálalom még melegen. Valami isteni, amikor a sajt ráolvad a kenyérre és egy kanál finom és sűrű levessel a pocakomban landol. 


Jó étvágyat!

2011. július 13., szerda

Öregtarhonya bográcsban

Nagyon szeretem a nyarat és ezzel együtt a kinti sütést-főzést is. Sajnos itt Pesten csak a negyediken van lehetőség valamiféle imitációra ahogy ezt egy előző bejegyzésben olvashattátok, de amikor hazatérünk biztosan szakítunk erre időt. Hétvégente mindig akad valaki, aki nem szeretné felfűteni az egyébként sem hűvös lakást vagy éppen a konyhája romokban van, mint nekünk:) Nálunk így született ez az étek. 

Ha valakinek van egy bográcsa és a hozzávalókat is beszerezte, néhány családtagot vagy barátot maga mellé csalogatott, akkor indulhat a történet. 

Hozzávalók kb. 8-10 személyre
- 1 kg tarhonya
- 20 dkg felkockázott füstölt, húsos szalonna (Pl.: kolozsvári)
- 50 dkg felkarikázott parasztkolbász
- 2 ek. zsír
- 2 kg burgonya
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 db őrölt fűszerpaprika
- 5 db paradicsom
- 1 db csípős paprika (ízlés szerint)
- só
- Piros Arany csemege és csípős
- pirospaprika

Végy egy bográcsot, alakítsd ki a helyét, vágj fát, gyújts tüzet és várd meg azt, amíg kisebb lánggal ég és parázslik. Ekkor már nem kapja oda az ételt. Szóval, ha mindez megvan, akkor indulhat a buli:) Jókat vigyoroghattok majd rajtam. A házunkat belülről szinte földig romboltuk (most már jobb a helyzet, van újra konyha és kamra:))De ekkor még így működött, kipakoltam az étkeket a satupadra és a cirkulára, a bográcsot pedig a betonkeverőtől tisztes távolságban sikerült felállítani. Tüzet már egy ideje magam gyújtom, hacsak egy-két ráérő férfiembert el nem kapok az építkezésen.

De nézzük az elkészítést. 
  
- A szalonnát és a zsírt a bográcsba teszem és 
  megsütöm/felolvasztom.
- Hozzáadom a tarhonyát és megpirítom.Hozzáadom a zöldségeket és 
  a fűszereket és a kolbászt, jól elkeverek mindent. 
- Majd felöntöm a tarhonya mennyiségéhez képest négyszeres  
  vízmennyiséggel az egészet. 
- Körülbelül 1,5 órát főzzük és időnként megkevergetjük, hogy 
  ne ragadjon le. 
- Tarhonya függő, de menet közben még lehetséges, hogy vizet kell
  adni az ételünkhöz, hogy megpuhuljon a tészta.

Kovászos uborkával tálaljuk!


TIPP1 
Miután mártogatta mindenki a "kondért" és elmosogattuk, akkor mindenképpen kenjük le a bogrács belsejét sertészsírral. Így aztán felakaszthatjuk akár az udvar egyik fedett részén. Miért kell ez? Mert megakadályozza a bogrács rozsdásodását. Használat előtt csak el kell mosnunk. Viszont ha mégis bekövetkezett a rozsdásodás, és van a közelünkben homok, akkor egy kis vízzel elegyítve tökéletesre súrolhatjuk az edény belsejét. Nagyon alapos öblítés után már használhatjuk is.

TIPP2  
Kevésbé ismert, de nagyon jó minőségű száraztészta üzem található Óföldeákon. Egy családi házban működik a főutcán a kocsmával majdnem szemben. Mivel piciny faluról van szó és valaki arra tévedne, ez az opció lehet a legjobban a segítségére. Megéri benézni. Rengeteg fajta tészta közül csemegézhetünk nagyon jó árakon! 


Három különböző méretben az Óföldeáki Tésztaüzem weboldalán vásárolhatjátok meg a 8 tojásos kiváló minőségű tarhonyát:
http://net-teszta.hu/termek/10142:tarhonya_kozepes

2011. július 9., szombat

Szerecsendiós szalonna - mennyei reggeli

Most ne olvassák ezt a blogot a notórius fogyózók.Csak egy kis "disznóságról" lesz szó a következőkben.
Meglehetősen olcsó, viszont annál ízletesebb reggeli kerekedik ki ebből. 

0,5 kg húsosabb szalonna ( itt nem császárra vagy kolozsvárira gondolok, hanem például tokaszalonnára)
1 egész szerecsendió
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
2 gerezd fokhagyma

Igazából nincs sok tennivalónk. Én átlósan-rácsosan bevagdosom a szalonna bőrét és húsos részét is, majd megszórom sóval és borssal mindkét oldalon. Ezeket jól belemasszírozom. Kész masszőr leszek:) Majd az intenzívebb íz kedvéért egész szerecsendiót reszelek rá és szintén rátapicskolom. 
Beleteszem egy tűzálló edénybe és a sütőben közepes fokozaton 1 órán át sütöm. Minimum 2-2-szer megforgatom oldalanként vigyázva, hogy a bőre ne ragadjon le. 

Ne lepődjünk meg rajta, ha sok zsír marad az edényben sütés után, de be kell valljam nem gond, mert ezt is elrakom a hűtőbe és így lesz egy kis szerecsendiós csodánk. Akár friss paradicsommal vagy paprikával, lágy kenyérre kenve elmajszolhatunk egy szeletet.

Végül kiveszem a sütőből a ropogós, csábítóan aranybarnára pirult szalonnát. Akár egy szelet kenyérre rárakhatjuk, hogy ne álljon a lecsepegő zsírban és frissen zúzott fokhagymával a tetején tálalom az én drága jó Uramnak:), aki imádattal falatozza minden kis darabját ( már megérte elkészíteni). Egy kis paradicsom, egy kis paprika és az elmaradhatatlan lágy kenyér kiváló kiegészítői ennek a tartalmas reggelinek. Ahogy mondják a régi öregek "még a szél sem éri az embert " ezután a reggeli után.

Hasonló receptet találtam az osztrák Frisch gekocht magazinban 
( minden Billában kapható kint 1 EUR -ért, de erről majd később), csak ott zúzott köménymaggal helyettesítették a szerecsendiót. A Bécs környéki kis szőlős-lugasos-fogadós helyeken kínálják a betérőknek. 

Jó sütögetést mindenkinek!

2011. július 5., kedd

Pásztorpite- Avagy hogyan készítsünk angol eledelt?

 



Jellegzetes étke a pásztorpite(angolul: Shepherd's pie) angol barátainknak. Egyáltalán nem nehéz az elkészítése, de annál nagyobb ízkavalkádot kapunk cserébe. Az én receptem alapja egy Gordon Ramsay adaptáció. Szinte teljesen azonosan készítem, kivéve a darált bárányhúst. 1885-re visszamenőleg találtak írásos nyomot a pásztorpite történetére, tehát nem egy mai gyerek:)














Hozzávalók a földszinthez:) 
  • 50 dkg darált hús (birka vagy sertés vagy marha)
  • 1 ág rozmaring aprítva
  • 2 ág kakukkfű aprítva
  • bors
  • 5 dl paradicsompüré
  • 5 dl húsleves
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. wostershire szósz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olíva olaj
  • 1 nagy sárgarépa
Az olajon megpárolom a húst, hozzáreszelem a fokhagymát, vöröshagymát és a répát. Sózom és borsozom. Majd hozzáadom a rozmaringot és a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a bort. Most körülbelül 5 percig rotyogtatom és végül a húslevest hozzáöntöm. Még 10 percig főzöm, hogy sűrűbb legyen. Majd két edény aljába halmozom és elkészítem a tetejét.

Első emelet
  • 50 dkg főtt-tört burgonya
  • 5 dkg sajt
  • bors
  • 2 tojás sárgája
A főtt-tört burgonyát összekeverem a sóval,borssal,tojássárgákkal és végül hozzáreszelem a sajtot is. Mindezt az előre kiporciózott húsra kenem. 

A tetejét még 5 dkg sajttal megszórom. 20 percig sütöm közepes fokozaton és utána csak el kell merülni a finom ízekben.





2011. június 29., szerda

Hasznos kütyük - Konzervnyitó


Nem olyan régen kaptam ezt a kicsi Tupperware kütyüt Anyuéktól. Régóta szerettem volna már, de kb. 8 000 Ft-ot kicsit sokalltam érte ( van, amikor akcióban fél áron kapható) , habár visszagondolva Anyu is kb. 5 éve használja már a sajátját, semmi baja és játszva lehet felbontani a különböző konzerveket. Hosszú távú befektetés valljuk be. Az én drága Férjemet mindig a frász kerülgette, amikor konzervet bontottam, mert én rendesen késsel körbevágtam a dobozt és ennyi. Azokkal a bontókkal meg nem igazán boldogultam, ami itthon van. Mára ez már a múlté:)

De miért avanzsált bejegyzéssé? 
- Mert biztonságos, nem hagy vágott felületet! Ami azért is fontos, mert egyszerűen nem tudjuk elvágni a kezünket, semmiféle éles felületet nem hagy.
- Mert nincs méret korlátozás!Az egészen kicsi dobozkától, a nagyon nagyig mindet fel lehet bontani
-Mert nincs felesleges erőlködés. Egyszerűen csak körbetekerjük a doboz peremén és a végén összecsippentve kiemeljük. Meglepőd, de nagyon egyszerű! 

Ha kedvet kap valaki, akkor nézzen fel a www.tupperware.hu oldalra. Megéri befektetni!


2011. június 28., kedd

Grillezés a negyediken???

 

Valóban egy kicsit megdöbbentő a cím, de miért ne? Természetesen nem faszénnel és extrán füstölő grillkomplexummal, hanem egy teflonos-elektronyos csodán, amivel még a szomszédokat sem zavarjuk:)Nem kell luxuscikkre gondolni, mivel egy asztali grill már 7000 Ft-tól kapható. Mi Tefalt használunk, de számtalan márka képviselteti magát a piacon.


Bónuszban még azt is elárulom extra finomságokkal együtt megúszhatunk egy grillezést kb. 2000 Forintból 2 személyre bőségesen, 3-4 személyre lightosabban. 






De nézzük a bevásárlólistát:
- 10 dkg főtt garnéla                      - 300 Ft
- 50 dkg sertéshús                         - 400 Ft
- 10 dkg tintahal karika                   - 250 Ft
- 50 dkg gomba                             - 150 Ft
- lila és vöröshagyma                      - 100 Ft 
- 50 dkg paradicsom                        - 150 Ft
- 1 nagy cukkini                           - 100 Ft
- 1 nagy uborka                            - 100 Ft
- olívabogyó                               - 100 Ft
- 50 dkg burgonya                          - 150 Ft  
- lime, citrom,narancs limonádé            - 200 Ft  
                                            2000 Ft
Természetesen a bevásárlás relatív. Én az Auchanban vagy a veresegyházi piacon ejtem meg ezt a dolgot és két alkalommal sem egyforma az ár. Természetesen ezek a hozzávalók úgy kerülnek ennyibe, hogy felételezzük van otthon só, bors, mustár, oregánó, olaj és ízlés szerint olyan fűszerek, amit szeretünk. 

Mivel drága "Urammal" mindketten az Alföld tengersík vidékéről származunk, nekünk lételemünk a bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés és egyéb kültéri kotyvasztás. Többlaki életet élünk és amikor legutóbb otthon a házikónkat építgettük, ismét bográcsoztunk. A hozzávalókat kiporciózva a satupadra rakosgattam és zörgő-csörgő betonkeverő árnyékában pedig kotyvasztottam konyha hiányában:) Egy síkvidéki menyecskének talpraesettnek kell ám lenni:) De majd teszek fel néhány bográcsozós képet is, hátha valaki a családi nyaralás alkalmával kedvet kap.


Térjünk vissza a grillezéshez. Nem egy rém bonyolult művelet az előkészület. 
Nyársak és husi
A sertés combot elfelezem. Egyik részét kb. 2x2 cm-es kockákra, vagy ehhez hasonló cafatokra vagdosom. Általában egy kis olajjal összekevert fokhagyma, só, fél chili paprika, bors, oregáno kerül a pácba. Összekeverem és beleforgatom a húsdarabokat, egy éjszakát állni hagyom. A maradék húsból 4 szeletet vágok és kicsit kiklopfolom majd hozzárakom a páchoz. 

Nyársak elkészítése másnap:
Gombát megpucolom, hagymát nagyobb darabokra vágom és néhány szem paradicsomot is nagyobbacska részekre nyesem. 
Egyszerűen felhúzom egy nyársra ( 100 db pálcika nyárs kb. 150 Ft) és váltakozva tűzöm rá a hús-gomba-hagyma-paradicsom elegyét. Ennyi. Szép pirosra sütöm forgatva kb. 20-30 perc alatt alacsony fokozaton. 

Hús szeletek 
Ezekkel semmi dolgunk. Mehet rögtön a sütőlapra és 15-20 perc alatt megsütjük. Ha akarjuk egy kis mustárt is adhatunk a páchoz és akkor kész is a finom mustáros husi. 

Addig nézzük a "zöldeket".
- A cukkinit felvágom és lesózom. Ezt csak natúran megsütöm. 
  Forgatva 10 perc
- Burgonyát vízben puhára főzöm, megpucolva nagyobb darabokra  
  vágom és egy kis olajjal és összevágott friss zöld fűszerekkel 
  kérgesre sütöm. Kb. 20-25 perc sütési idő.
- Salátához kb. 8 dkg olívabogyót egy tálba öntünk, a maradék 
  paradicsomot, 2 db lila hagymát, és az uborkát összekockázom.
  Megsózom,oreganót szórok rá, meglocsolom borecettel és 
  olívaolajjal, majd összekeverem és mehet is a hűtőbe. 5 perc

Végül a tengerik jöjjenek!



Itt sincs sok dolgunk. A garnélákat és a tintahal karikákat nyársra húzzuk és indulhat a történet. Itt maximum 10-15 perc elegendő a remekműhöz. Maximum egy kis oregánóval megszórom a nyársakat és némi olajat is csepegtetek rá.


Én nagyon szeretem Anyukám féle keményebb házi sajtot is grillezni. Egy kis Worcester szósszal meglocsolom és ínycsiklandozó finomságokat kapunk. A boltban örök áron kis darab Anyáéhoz hasonló grillsajtot árulnak. Akinek van kedve próbálja ki.

A limonádé teljesen egyszerű. A hozzávalókat összedarabolom és egy nagy kancsóba rakom. Kicsit összepréselem egy kanállal a citrony-lime-narancs keveréket, vizet adok hozzá és egy kis cukrot ízlés szerint.Hűtőbe teszem és jégkockával kínálom. Nagyon eredeti és finom, ha Limara levendulás szirupját http://limarapeksege.blogspot.com/2010/07/levendulaszirup.html
is hozzáadjuk az elegyhez. Mára ennyi!

Szép sütögetős napot kívánok mindenkinek!





2011. június 19., vasárnap

Cseresznyés túrótorta

Itt a cseresznye, barack, meggy, még éppen az eper szezon. Ezt újabban ki is használom, csak ezek a rémes árak... Múlt hétvégén voltunk otthon a Dél-Alföldön. Csak jelzem ott 200-250 Ft/kg-ja a cseresznyének itt Pesten pedig háromszorosa az olcsóbb helyen. Azért ez vérlázító.De ez az apró nüansz sem tántorít el a sütéstől, csak szemet szúrt.

A Nők Lapjában láttam pár hete ezt a receptet. Kicsit bűvészkedtem és elkészült a mű. Nem egy gyors süti, de a végeredmény mindenért kárpótol.



Hozzávalók

Tészta ( 26 cm-es tortaforma)
10 dkg margarin + néhány dkg a forma kikenéséhez
12,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 kk. sütőpor
2 ek. rum 
            A tészta :) ( Dupla klikk a nagyobb képért)


Krém: 
75 dkg cseresznye
15 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor 
4 db tojás
8 dkg étkezési keményítő
50 dkg túró vagy krémtúró
1 citrom reszelt héja
csipet só


1. lépés - Cseresznyéket megmossuk és kimagozzuk. 
Majd egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk. A sütőt előmelegítjük közepes fokozaton. 


2. lépés Először a tésztát készítjük el. 
10 dkg margarint habosra keverjük 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadok két egész tojást.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral. Kanalanként a tojásos masszához adjuk a száraz keveréket és a rumot. 
Majd a kikent formába halmozom és elegyengetem. 
20 percig sütöm közepesnél erősebb fokozaton az alapot( kb. 6-os fokozat). Majd kiveszem a sütőből.Pihentetem!
Aki kevésbé szereti a vastagabb tésztát, készítse fél adagból az alapot! 

                        Kész az első lépés:)


 
3. lépés Mialatt sül a tészta gyorsan összeállítom a krémet.4 tojást kettéválasztunk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A margarint a cukorral, 2 tasak vaníliás cukorral és a tojássárgákkal simára keverjük. Végül a túrót és a reszelt citromhéjat is belerakom. Finoman beleforgatom a fehérjét és legvégül a cseresznyét is hozzáadom.  






4. egyben utolsó lépés - A megsütött tészta alapra halmozzuk a krémet. Elegyengetjük és a tortaformát kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy tömörítsük a rárakott finomságot. 

Majd sütőben 30 percig nagy fokozaton(7-es fokozat),további KB!!!30 percig 3-as fokozaton sütjük. A második 30 perc felénél folyamatosan figyeljük, mert a végén könnyen megkaphatja a tésztát. Végül hagyjuk kihűlni és ízlés szerint fahéjas porcukorral megszórjuk. Hűtőben tárolva, hidegen is nagyon finom.

2011. június 18., szombat

Villám gyümölcsös joghurttorta

Sokáig csak irigykedtem, amikor mások joghurtos finomságait nézegettem és falatoztam. Egyszer összekapartam magam, receptek után kezdtem kutatni. Az a rossz vagy éppen jó szokásom, hogy sok-sok receptet megvizslatok és gyúrok egy sajátot az én ötleteimmel kiegészítve. Ne tudjátok meg, hogy mi volt a kiindulópont ebben az esetben... De a lényeg úgyis a végeredmény:)



26 centiméteres kapcsos tortaformát a következőkkel töltünk meg

ALAP
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg puha, olvadt margarin
- 20 dkg édes keksz (pl. Győri édes)

A kekszet apróra, morzsalékosra töröm. Ezt általában a robotgépben fél perc alatt megoldom, de van amikor csak úgy nyújtófával összetöröm! Minden hozzávalót összegyúrok és ezzel a masszával kibélelem a tortaformát majd hűtőbe teszem, amíg összeállítom a joghurtmasszát.


JOGHURT RÉTEG
- 5 dl joghurt
- 5 dl tejszín
- 1 citrom vagy lime szőröstől-bőröstől
- 10 dkg cukor
- 3 csomag 20 g-os zselatin
- 20 dkg gyümölcs ( jelen esetben eper és citrom)
   
Egyszerű mezei zselatint használok a legtöbbször. Ilyenkor egy edényben addig melegítem a joghurttal, amíg eltűnnek a pici szemcsék, majd hagyom hűlni. 
A tejszínt kemény habbá verem a cukorral, belereszelem a citrom héját és a levét pedig belefacsarom. Ne ijedjünk meg, a tejszínt kicsit összerántja a citromlé. 
Összevegyészkedem a két elegyet :) és ráöntöm a megdermedt kekszes alapra. 
Eper darabokat és citrom szeleteket szórok/nyomkodok a krémbe és irány a hűtő. 2-3 óra dermedés után fogyasztható. Csak vegyük le a forma szélét és azonnal darabolhatjuk

Üdítő nyári finomság és még a sütőt sem kell beüzemelni :) 

2011. június 8., szerda

Sóban sült csirke


Egyáltalán nem olyan ördögi a sóval/sóban való sütés. A mediterrán népek akár halat is készítenek teljes sókéregben. Én most csirkét sütöttem sóágyon. Nagyon szeretem, mert abszolút "lusta asszony" receptje típus. A végeredmény pedig a grillcsirkéhez hasonló.


Elkészítési idő: kb. 60-80 perc a csirke méretétől függően
Hozzávalók 6 személyre: 
1 kg só
1 egész csirke vagy 6 db egész comb
1 csokor friss kakukkfű (opcionális)


1. Első lépésben vegyünk egy tepsit és az aljába öntsünk 1 kg sót. Nem kell méregdrága sót venni, tökéletesen jó akár a legolcsóbb is. Itt most éppen jódozott sót használtam, de erre akár az asztali só is megteszi.
2. A következő lépés elhagyható. Ízesítés nélkül is kiváló lesz a végeredmény. Kakukkfüvet, reszelt citromhéjat, rozmaringot keverjünk össze a sóval. Sőt még levendulavirágot is kevertem már bele és kiváló lett a végeredmény.
3. A megtisztított egész csirkét vagy a csirkecombokat a sóra fektetjük( nem kell beforgatni és ízesíteni a húst)és máris mehet a sütőbe. 

4. Körülbelül  60-80 percig sütöm közepes fokozaton a combokat vagy az egész csirkét. Figyeljétek a húsokat, nehogy kiszáradjanak! Kétszer megforgatjuk a csirkecombokat, hogy minden oldala egyenletesen pirosra süljön. 

5. Végül friss salátával tálaljuk a húsokat. Ne féljetek, nem lesz sós a végeredmény, hanem ízletes, szaftos combokat kapunk! 




Nyomtasd ki a bejegyzést!


2011. június 3., péntek

Édes illat- foszlós tészta- kerekded forma

A foszlós zsemlekoszorúmat jellemzem éppen a fentiekkel:) Egyik görögországi utazásunk során néhány ötlettel/  szerzeménnyel gazdagítottam ismét a konyhánkat. Ilyen volt a echte görög szakácskönyv, kör alakú  baklava sütő, jó kis piacozások, pékségek, húsüzletek... Bárhova is visz az utunk, mindig szeretünk úgy élni, mint a helyiek, ott vásárolni, ahol mindenki, azt enni, amit ők. Sokkal töményebb keresztmetszetet kapunk a helybeliek szokásairól és néha pár fogásba is beavatnak, ha szerencsénk van. 

Így esett, hogy az egyik pékség polcain egymásba csimpaszkodó kicsi bucik köralakban álltak össze és ez az ötlet nagyon megtetszett nekem. Lusta háziasszony módjára van egy nagyon jó alaptésztám, amiből tökéletes foszlós kalácsot, hamburger bucit, virslis kiflit ( kiváló horgász csemege:))) és még sorolhatnám, hogy mi mindent lehet készíteni. De lássuk a medvét:)

Hozzávalók: 

50 dkg liszt
5  dkg cukor
8  dkg lágy margarin
2 dl  tej
1 cs. élesztő
1 ek. citromlé
1 cs. vaníliás cukor
1 db  tojás
Csipet só
Szezámmag
Néhány korty tej és egy csipet cukor a bucik megkenéséhez.

Végy egy kenyérsütő gépet és dobálj bele minden hozzávalót...:))Kezdhetném így is! De majdnem igaz.
- A tejet megmelegítem és az élesztőt felfuttatom benne egy csipet cukorral. 
- Az összes többi hozzávalót vagy egy edénybe vagy valóban a kenyérsütőbe pakolom, majd a felfutott élesztőt hozzáöntöm. 
- Simára kidagasztom a tésztát és 1 órát kelesztem
- Minden esetben nagyon vékonyan olajozzuk ki a tepsit/sütőedényt, gyúrjuk át újra a tésztát és tépjünk belőle annyi kicsi halmot, ahány bucit szeretnénk. Ha kör alakban készítem, akkor 7 nagy mosolygós finomságot kapok. 
- Majd ismét kelesszük 1 órát
- Végül néhány korty cukros tejjel egy ecset segítségével kenjük meg a péksütiket és szórjuk meg szezámmaggal.
- Maximum 20-25 percig süssük közepes lángon
- Mikor kivesszük a sütőből - még forrón- egyszer kenjük át a   koszorúnkat a cukros tejjel

TIPP:



Hogyan is készül az a bizonyos virslis kifli? Uzsonnára vagy például utazáshoz nagyon finom kis falatokat süthetünk.

Hozzávalók: 
- 1 adag alaptészta
- 7 db egész virsli
- 5 dkg sajt
- mustár
- szezámmag

14 kicsi halmot csippentünk a tésztánkból és a virsliket megszabadítva a bőrtől félbe vágjuk. Kilapítjuk az alapanyagunkat akkorára, hogy a fél virslit be tudjuk bugyolálni. Az alapunk közepére mustárt nyomunk és egy csík sajtot vágunk, majd a virslit is rárakjuk és becsomagoljuk a tésztába. Kiolajozott tepsibe helyezzük a kifliket és tejes kenegetéssel, szezámmaggal megszórva irány a sütő 20-25 percre. Kis piros tüneményeket hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
 

Ízletes reggelit mindenkinek:)