2011. szeptember 10., szombat

Chili chutney (csatni)

 
Tüzes, pikáns és gyorsan elkészíthető! Ezek a legfőbb ismérvei. Egy Jamie Oliver receptet alakítottam át, hogy kipróbálhassuk a finomságot. Egyszerű húsok, tüzes szendvicsek nagyszerű kiegészítője lesz!
 
MI AZ A CHUTNEY?

Joggal tehetitek fel ezt a kérdést! Nem született úgy senki, kivéve az indiaiak, hogy tudják mi is ez.
Eredetileg Indiából származó darabos fűszeres-édes mártás, amelyet gyümölcsökből és/vagy zöldségekből állítanak elő. Az édes, csípős és savanykás ízek dominálnak. Ha gyümölcsből készítjük, akkor is adunk hozzá hagymát és némi chilit, hogy kellően pikáns legyen. Európába a brit utazók hozták be a gyarmatosítás idején.

Hozzávalók 2 db kicsi befőttesüveghez:
3 db nagy kápia paprika vagy piros húsú kaliforniai
5 db nagy chili paprika (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
2 db babérlevél
1 db 10 cm-es rozmaring ág
1 dl balzsamecet
10 dkg cukor
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/1 tk. só
1/2 tk. őrölt fahéj
3 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg lilahagyma

➽ A kápia és chili paprikákat tűz fölött (gáz lángja fölött) minden oldalán megsütünk. Nem baj, ha fekete lesz a paprika héja. Amikor egy-egy darab megsül, lefedett edénybe tesszük, hogy puhulni tudjanak a zöldségek. Kb. 10 perc után könnyen leszedhetjük a paprikák héját. Ezután a csumát és a magokat eltávolítjuk. (Vigyázzunk! Akinek a chilire érzékeny a bőre, húzzon inkább gumikesztyűt vagy viselje következményeit, mint én. Kb. 2 órán át égett a kezem a pucolás és darabolás után.). Majd csíkokra szedjük a zöldséghúst és összevagdossuk egy kicsit.

A lilahagymát felaprítjuk, majd minimális olajjal felrakjuk puhulni a zúzott fokhagymával együtt. Közben hozzáadjuk a kápia és chili paprika darabokat.  Majd a következőket öntjük a főzőedényünkbe:
babérlevelek, rozmaring, cukor, őrölt fahéj, só, bors. Végül hozzáadjuk a balzsamecetet, alaposan összekeverjük a hozzávalókat és kb.20 percig főzzük gyakori kevergetés mellett az illatos chutneyt.

➽ Még melegen kicsi üvegekbe töltjük a csípős főzetet és hűtőben hosszú hetekig tárolhatjuk. 


Tüzesen jó étvágyat kívánok mindenkinek!





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2011. szeptember 7., szerda

Szilvás tarte tatin

A tarte tatint mindig gyors édességként készítem el. Nem kell hozzá sok minden és most éppen itt a szilva szezon is. A kertünkből szüreteltünk egy adagot és ennek az egyik részéből készült ez a kis desszert. 

Hozzávalók két személyre:

1 db leveles tészta lap
20 dkg szilva
8 dkg cukor
1 tk. fahéj
1 db vanília rúd 
4 dkg margarin

Egy serpenyőben a felnegyedelt szilvákat cukorral, félbe vágott vanília rúddal és a margarinnal összemelegítem kb. 5 percig közepes lángon. A lényeg, hogy szép folyó elegyet kapjunk és a szilva megpuhuljon. A végén kivesszük a vanília rudat.

Ha ezzel megvagyunk, akkor gyorsan egy tűzálló edénybe öntjük, majd a kinyújtott leveles tésztát ráhelyezem és kicsit rányomkodom. 

Kb. 20 perc alatt közepes lángon megsütöm, majd azonnal kiborítom egy tányérra. Istenien finom még melegen falatozni. Azért kell még melegen enni, mert utána megkeményedik a cukros máz!

2011. szeptember 6., kedd

Zsályás nyúlcomb mustár mártásban gombás tagliatellével


Chefparade kurzuson tanult finomságom :-) Érdemes elkészíteni!

Hozzávalók:

  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg gomba
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3-4 dl főzőtejszín
  • 4 evőkanál dijoni mustár
  • 8-10 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kakukkfű
  • 1-2 babérlevél
  • zsálya
  • bors
  • 40 dkg tagliatelle (köretnek)

Elkészítés:

Apróra vágjuk a hagymát, és a nyúlcombokkal együtt a felolvasztott, forró vajon kb. 10 percig pirítjuk. Felöntjük fehérborral, sózzuk, borsozzuk, majd beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és a zsályát (csak ha szárított!!! ha friss, akkor csak a végén!!!), és 1 gerezd fokhagymát. Addig főzzük, míg a bor el nem párolódik. Ekkor adjuk hozzá a mustárt és 2 dl tejszínt, majd lefedjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

A gombát felszeleteljük, kevés vajon / olívaolajon megpirítjuk, majd borsozzuk, hozzáadjuk a maradék fokhagymát zúzva, és egy kevés kakukkfüvet. Meglocsoljuk a maradék tejszínnel, és alaposan kiforraljuk.


A sütőből kivett nyúlcombokról a tejszínes gombamártáshoz öntjük a pecsenyelét, kicsit összekeverjük a két ragut, majd beleforgatjuk a közben kifőzött tagliatelle tésztát. Tálra szedjük, mellé tesszük a nyúlcombokat, és azonnal tálaljuk.


Ha sikerül friss zsályához jutnunk, akkor azt akkor keverjük a mustáros mártásba, mielőtt beraknák a sütőbe!

TIPP: A combot tördeljük meg egy kicsit az alsó szakaszon, mert így nem rántja össze a húst a hő. Sistergő serpenyőben süssétek kérgesre!

2011. szeptember 3., szombat

Cserpes joghurt és társai

Miért olyan nagy különlegesség egy joghurt? És miért pont a Cserpes Sajtműhely termékei? Most mesélek egy kicsit. 

Először még a Stahl recept újság első vagy második számában láttam egy néhány sort erről és arról is, hogy a Hold utcai piacon lehet megtalálni. Ez még a kezdetek kezdete volt. A közelben dolgoztam így elsétáltam és be is vásároltam néhány ízből. Óriási pohár 150 Ft-ért, nincs benne ezer tartósító szer, a gyümölcs szósz is teljesen eredeti turmixolt finomságok. 

Élőflórás joghurtról beszélünk. Tehéntejet, gyümölcsöt, cukrot és mikróbatenyészet. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Nincs benne semmi tartósító szer, állomány javító, glutén mentes... Kismamáknak, babáknak és mindenki másnak örömmel ajánlom. 

9 fajta ízben kapható, nekem személy szerint a az erdei gyümölcsös a kedvencem. Keresd fel a következő oldalt: http://www.cserpesjoghurt.hu/hu/joghurtjaink.php és tudj meg többet erről a finomságról! Továbbá ezen az oldalon meg tudod keresni, hogy hozzád legközelebb hol juthatsz hozzá.


2011. szeptember 1., csütörtök

Házi mézeskalács lagzira vagy karácsonyra

Manapság a leggyakoribb általános ajándékok a bonbonok, mézeskalácsok.
Most a teljesen kipróbált és bevált mézeskalács receptünket osztom meg Veletek. Tudom, most még korai erről beszélni, de karácsonyra is tökéletes ez a recept.

Elkészíthetjük kör alakban, különböző vicces és kreatív kiszúró formákkal ( menyasszony és vőlegény forma és még sok más vásárolható http://kookta.hu/webshop/category.php?id_category=15&p=2  oldalon) vagy éppen egy óriási szív formában. Nekem szerencsém volt, mert a férjem munkahelyén a tündér karbantartók hajtogattak nekem egy szép nagy szív formát, de akinek nincs ilyen lehetősége annak ott a jó öreg konzerv doboz megoldás. Akár egy üres csemegekukoricás dobozból meghajtogatható. Hamarosan ennek elkészítéséről is teszek fel képet!



Most láthatjátok, nem csalás és nem ámítás. Saját kezűleg készítettük a mézeskalácsainkat. Igaz 300 db elkészítéséhez kicsit ütődöttnek kell lenni, de meg lehet oldani. Én csak hálás lehetek a Nagynénémnek, aki mindezeket megsütötte és nekünk csak festeni és díszíteni kellett mire hazaérkeztünk. Szerettem volna valami "hand made" ajándékot adni a vendégeknek és egyben hagyományosat is. Nem mondom, hogy tökéletes, művészi a díszítés, de pont ezért egyedi és saját. Celofánba becsomagolva, egy kis kártyát ráragasztva akár a receptet is feltüntethetjük a végén aláírással pl. Szeretettel Ági és Feri konyhájából. Itthon egy kicsi adaggal próbát tettem és csak azután kezdtük meg a tömeggyártást. Így volt időm kikísérletezni a tésztát is.

Nézzük a receptet és az elkészítés menetét. 
HOZZÁVALÓK 60-70 DB MÉZESKALÁCSHOZ:
30 dkg folyékony méz
1 púpozott evőkanál szódabikarbóna
30 dkg porcukor
2 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
20 dkg langyos, olvasztott margarin
1 vagy 1,5 kg liszt ( függ attól, hogy mennyit vesz fel a tészta)

- Jobb, ha este készíti el az ember, így van ideje összeérni a tésztának. A fentieket egyszerűen összegyúrom és  reggelig lefedve pihentetem. Az állagát legjobban a gyurmára tudom hasonlítani. 
- Reggel nekiláthatok lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtani.
- Kivajazott és kilisztezett tepsiben kb. 8 percig 220°C-on kisütöm, majd egy terítőn hagyom kihűlni. 

DÍSZÍTÉS:
- Nekünk tetsző ételfestékkel lefestjük a kívánt színre, hagyjuk megszáradni. 
- Ezután 1 tojásfehérjét 15-20 dkg cukorral bekeverünk, olyan sűrűre, hogy ha zacskóba tesszük, akkor ne csorogjon, hanem szilárdan álljon. Akinek nincs megfelelő díszítő eszköze, vegyen egy egyszerű zacskót. Nem árt, ha egy deszkán, tányéron gyakoroljuk egy kicsit a kiválasztott mintát.
Amikor megrajzoltuk a motívumot, azután egymás mellé rakva szilárdra szárítjuk. 

Végül celofánba, tüll tasakba csomagoljuk vagy éppen kis kosárkából kínáljuk! 

Jó sütögetést kívánok!