2016. november 7., hétfő

Céklás-vörösboros szarvasragu






Valami új, valami más, mint eddig megszoktatok a hazai vadgasztronómiában. Nem pörkölt, nem gomba, hanem egészséges cékla, némi áfonyalekvár, fűszerek és ízletes szarvashús...
Lehet, hogy sokan most a fejüket fogják a leírás hallatán, de megéri legalább egyszer elkészíteni ezt az ételt.

Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók 3-4 személyre:

50 dkg szarvascomb
50 dkg cékla
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl száraz vörösbor
3 ek. liszt
1/2 tk. őrölt rozmaring
2 ek. áfonyalekvár
1 dl víz
4 ek. olívaolaj
1/2 tk. kakukkfű
őrölt fekete bors


A szarvascombot felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. Sózzuk, borsozzuk ezeket és megszórjuk liszttel. Összeforgatjuk az egészet, hogy minden oldalán érje a liszt a húsoknak.

Egy magas falú edénybe 4 ek. olívaolajat öntünk és a lisztezett húsokat megpirítjuk annyira, hogy egy kis barna kérget kapjanak. 

Megtisztítjuk a zöldségeket. Ezután a vöröshagymát felaprítjuk, a céklát felkockázzuk, a fokhagymát felkarikázzuk és a húshoz adjuk.

Megszórjuk az egészet kakukkfűvel, még egy kis sóval és őrölt borssal. Továbbá 2 evőkanál áfonyalekvárt is hozzákeverünk. Végül felöntjük 2,5 dl száraz vörösborral és 1 dl vízzel.

Lefedve alacsony lángon 90 percig főzzük. Amikor a hús már omlós, a cékla puha és a szaft már sűrűvé válik, akkor lehúzzuk a tűzről. Melegen tálaljuk a hagyományos vonal kedvelőinek tört burgonyával, az új ízekre vágyóknak kuszkusszal. Így születik a hagyományos vadpörkölt helyett egy reformétel szarvashúsból.



 
 






Ez a receptem első helyezést ért el a Magyar Vadászlap receptversenyén, mely nyomtatásban is megjelent!

Nyomtasd ki a receptet!


2016. november 2., szerda

3 gasztroprogram novemberre

Kép forrása itt!
November sok-sok érdekességgel kecsegtet. Itt vannak a Márton napi vigasságok, a gardafesztivál és hónap végén már nyitnak az adventi vásárok is. Nézzünk ebből most egy kis ízelítőt:

Márton napi vigasságok – 2016. november 12., Egerszalók
Mindenféle finomsággal és persze újbor kóstolással várják a kedves vendégeket Egerszalókon november második hetében. Pincészetekben lesz nagy eszem-iszom, mindenki ehet a libatepertőből és a libazsírral megkent kenyérből, amíg a kemencékben sülnek ropogósra a liba sültek.
További információk: http://www.gyogyvizekvolgye.hu/rendezvenyek/34-egerszaloki-programok/7316-marton-napi-mulatsag-egerszalok.html

Tihanyi Garda Fesztivál 2016. november 04 - 06.
Régi hagyomány elevenedik meg Tihanyban a látott halak, a gardák tiszteletére. Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Évszázadok óta az ősz a Balaton-felvidéken a szüret és a gardahalászat évszaka. A garda - vagy más néven látott hal -, millió szám gyűlik össze, hogy a mély vízben teleljen. A háromnapos Garda Fesztiválon felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai. Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 15 éve a Garda Fesztiválra. A gasztronómiai programok mellett szórakoztató családi programok, zene, tánc, játék és vásár várja az érdeklődőket.
Bővebben itt: http://www.torzsasztal.com/november/garda-fesztival-tihany-2016.html#sthash.gMyU88Jv.dpuf


Mézfesztivál Zalaegerszeg 2016 2016. november 26.
Mézfesztivál Zalaegerszeg 2016 2016. november 26.
Mézfesztivál Zalaegerszeg 2016. november 26.
A mézlovagrendek felvonulásával, méhészbállal, hazai és határon túli mézkülönlegességek és méhészeti termékek bemutatójával kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik november 26-án Zalaegerszegen, a sportcsarnokban.
A fesztiválra és a mézlovagrendek szakmai találkozójára a sárréti, észak-bácskai, alföldi, tolnai és zalai, valamint székelyföldi méhészek hozzák el mézkülönlegességeiket – hangzott el pénteken a rendezvény programjait ismertető sajtótájékoztatón.
- See more at: http://www.torzsasztal.com/november/mezfesztival-zalaegerszeg-2016.html#sthash.qXgAkh8V.dpuf
A mézlovagrendek felvonulásával, méhészbállal, hazai és határon túli mézkülönlegességek és méhészeti termékek bemutatójával kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik november 26-án Zalaegerszegen, a sportcsarnokban.
A fesztiválra és a mézlovagrendek szakmai találkozójára a sárréti, észak-bácskai, alföldi, tolnai és zalai, valamint székelyföldi méhészek hozzák el mézkülönlegességeiket – hangzott el pénteken a rendezvény programjait ismertető sajtótájékoztatón.
Bővebben itt: http://www.torzsasztal.com/november/mezfesztival-zalaegerszeg-2016.html#sthash.qXgAkh8V.dpuf


2016. október 31., hétfő

3 étel a puskacső végéről

Egyre közeledünk a fagyos téli napok felé. Az igazi vadászidény most kezdődött el így ősz elején. A világ legjobb húsai kerülhetnek most az asztalokra is. Ásványi anyagokban gazdag, zsírban szegény valódi ízélmény nyújtó alapanyagok. De vigyázzunk! Szarvasbőgés idején a bőgő bikák húsa erőteljesebb lesz.

1. Vörösborban sült szarvaskolbász áfonyás mustárral

Mustár és kolbász egy kicsit másképpen. Senki sem fog tiltakozni, ha egy ilyen különlegességgel kínáljuk meg!






2. Vadászpite

A pásztorpite mintájára találtam ki ezt az egyszerű, mégis ízletes fogást. A zeller mindig jó barátja a vadhúsnak, sőt a bor is egy kis vadgomba pedig már csak hab a tortára!















3. Tejfölös-tárkonyos raguleves szarvashúsból

Nem csak sülteket készíthetünk vadhúsból, hanem kiváló raguleveseket is. Ha pedig kicsi cipókban tálaljuk, akkor garantálom, hogy minden vendégünk megnyalja majd mind a 10 ujját!

Csokoládés - sütőtökös créme brulee pite

Hozzávalók 6 személyre
Elkészítési idő: maximum 120 perc

Tészta:
  • 5 dkg kakaó
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek. porcukor
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor
Töltelék:
  • 50 dkg pürésített sült tök
  • 2 ek. liszt
  • 1 db narancs
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1/4 tk. őrölt szerecsendió
  • 10 dkg barna cukor
  • 3 dl tejszín
  • 2 db tojás

  •  Roppant különleges és finom desszert lesz a végeredmény. Ezt már most előrebocsátom. Először a tészta összeállításával kezdünk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a a tojássárgáját, a cukrot, a porcukrot, az étcsokoládét olvasztva és a kakaót. Összegyúrjuk az egészet és 30 percre alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
  • Következő lépésben egy 20 cm átmérőjű kivajazott pitetálat kibélelünk a lisztezett deszkán kinyújtott tésztával. 
  • A pitetálban a lapot villával megszúrkáljuk, egy sütőpapírt teszünk a tészta tetejére és babot öntünk bele, hogy lesúlyozzuk a tésztát. Így mehet az előmelegített sütőbe 200 °C-on 20 percet sülni. Majd kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. 



  • A sült tök húsát pürésítsük le egy edényben. 

  • Adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a reszelt gyömbért, a fahéjat, szerecsendiót és a cukrot. 

  • Öntsük hozzá a tejszínt, a két egész tojást és a két tojássárgáját, majd a két evőkanál lisztet. 
  • Keverjük az összes alapanyaggal simára a bruléenket és töltsük fel a folyékony krémmel. 

  • Sütőben 180°C-on körülbelül 40-50 percig süssük így a piténket. 
  • Vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Ezután szórjuk meg 2-3 ek. cukorral a pitét és egy konyhai fáklyával karamelizáljuk rá a cukrot. Tudom nem a legkevesebb gonddal járó pite, de igazán megéri a fáradozást! Eddig is tudtuk, hogy Jamie Oliver nagyon profi a konyhában!:-)







Nyomtasd ki a receptet!


2016. október 25., kedd

Őszi túra Tokajban



Ha külföldön jár az ember és beszélget a helyiekkel, akkor óhatatlanul szó esik a gasztronómiáról és a kiváló magyar borokról. Szinte nincs olyan ember, akinek ne ugrana be rögtön Tokaj és az innen származó méltán híres, édes, aranyló tokaji aszú. Ezen a vidéken tettünk most egy kellemes sétát! Itt minden a borról szól! Sajnos a késő őszi időpont miatt igen kevés pincét találtunk nyitva, de így sem kellett búslakodni és borba fojtani bánatunkat. 😀 

A felfedezőút közben érdemes minden falat, kiírást alaposan szemügyre venni, mert hihetetlen történeteket, anekdotákat ismerhetünk meg. Ha még az út elején egy kis segítségre lenne szükségünk, akkor irány a legközelebbi Tourinform iroda. Roppant kedvesek és segítőkészek. Ellátják az embert tanácsokkal, térképpel.
 
 Tokaj-hegyaljai Borvidékről röviden:
A borvidék 87 km hosszúságban és 4 km szélességben kb. 5500 hektár területen fekszik. 
Mindez 28 település határában található. Csak az itt készült mustból lehet bort előállítani. Mást a térségbe nem lehet behozni. 
A növények jól tűrik itt a szárazságot, mivel gyökereik igen mélyre tudnak a barna erdőtalajba hatolni, amelyek tele vannak ásványi anyagokkal a régi vulkáni működés maradékaként. 
A közel 1900 napos óra és a kb. 550 mm csapadék a következő szőlőfajtáknak kedveznek ezen a területen: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő. 



Remek parkolóhelyet találva nyakunkba vettük a városkát és elindultunk a pincék felé. Számtalan bort árusító üzletet találtunk. Emellett boros édességek közül is bőséggel válogathattunk.Ha jó kádárt keresünk arra is találunk számtalan ötletet.

Bámulatos látványt nyújtanak hol a felújított, hol pedig ütött-kopott történeteket mesélni tudó pinceajtók.




Mint már említettem, az utcákon számtalan történelmi érdekesség "hever". Legyen szó Petőfi 1844-ben írott verséről vagy éppen az 1690-es évektől Tokajban élő görög kereskedőkről. Járjatok nyitott szemmel.


Mivel igen csekély pince várta ezen a borongós, őszi napon a vendégeket, így a Tourinform iroda javaslatára a Hímesudvar borászata felé vettük az irányt. Nem csak személyesen érdemes ellátogatni hozzájuk, hanem a kiválóan összerakott weboldalukon is számtalan információval leszünk gazdagabbak. A túra végén nem is bántuk, hogy a Hímesudvarba vitt az utunk. 

Érdemes először a régi épületet szemügyre venni. A Várhelyi család 1983-ban talál rá a több, mint 500 esztendős régi épületre Tokaj belvárosában. Eredetileg Szapolyai János vadászháznak építette. Az évek során szépen felújították az épületet és ma már a gyerekek üzemeltetik. 


3 hektáron gazdálkodik a család. Az aránylag kis terület egy különleges és nagy-nagy odafigyeléssel 
végzett termelést takar. Nincs felesleges vegyszerezés, nincs káros rovarirtó szer. Késői szüretelés során a lehető legjobb minőségű bor előállításán munkálkodnak évről évre. 
Borászati filozófiájuk a következő: jó alapanyag, kiváló zempléni tölgyfából készült hordók, tisztaság és pontosság. 
Péter végigvitt a pincéjükön, beszélt a termelésről, a borokról számunka, egyszerű laikusoknak is érthető nyelven. Érdekes kis túra volt. Örömmel várnak mindenkit itt egy pohárka borra vagy éppen bárki vásárolhat a finomabbnál finomabb fehérborokból. 


Az udvar egyébként nagyon hangulatos. El tudom képzelni, milyen jó lehet egy napsütötte őszi délután a hűs fák árnyékában ízlelgetni a finomabbnál finomabb borokat. A bejárat mellett pedig a régi, ütött-kopott prés bámulatos. 
Mi néhány üveg Hímesudvar sárgamuskotállyal és szamorodnival gazdagabban tértünk haza. A saját borok mellett igazán széles repertoárral várják a vásárlókat a Tokaji Borecetmanufaktúra termékeiből. Velem egy áfonyás-ibolyás változat jött haza, mely tökéletesen jól illik majd a vadételekhez, salátákhoz. 

Utólag némi kiegészítést is hozok Nektek. 2017. márciusában a Hímesudvar megnyitotta Borállomás néven borüzletét. A pincészettől csupán 200 méterre található boltban 12 hegyaljai pincészet borait, kiegészítőket, lekvárokat, szörpöket és boreceteket kínálnak!  Emellett a webshopjukból is rendelhettek borokat, borválogatásokat a pincészet által biztosított garanciával. Ilyet nem sok helyen kaptok az országban! :-) 
Amikor Tokaj felé visz ismét az utunk, akkor biztosan teszünk egy kellemes hangulatú sétát a városban és bekukkantunk néhány pincészethez is.