2018. augusztus 8., szerda

Kemence születik 4. - Megtöltjük tartalommal

Következő lépés a kemence falának építése volt.  Sokat vívódtunk, hogy hagyományos búbos kemencét építsünk vagy a hosszabb boltíves változatot. Az utóbbira esett a választásunk, mivel szerettük volna, ha egy nagyobb malac is belefér egészben. és mellette még a leves és süti is megfér. Az ajtó méret és magasságát is kitaláltuk és ehhez egy vaskeretet hegesztettek Apáék. Természetesen megvásárolható horror áron az ajtó, a tevő és a keret is. Mi ezt egy kicsit másképpen oldottuk meg. Magunk egy kis segítséggel! 
 
 
 
A kemence boltívjét magunk készítettük el vékony pozdorjából és lécekből. 
A boltívhez szintén régi téglát használtunk a jobb hőtartás miatt és ezeket szépen malterrel erősítettük egymáshoz. Valaki agyagba rakja, valaki meg nem. Ez is ugyanolyan megosztó, mint ahogyan kell-e üveg a kemence aljába vagy sem. 
Így állt össze a mi kemencénk fala. De nem fejeztük be csupán ennyivel. 
 
 
 
 
 
Kívülről szigetelést kapott, hogy még jobban megtartsa a hőt a kemence. 
100 mm-es kőzetgyapotot fektettünk a teljes külső boltívre. Ezt szegekkel és apróbb szövésű 1 m széles dróthálóval rögzítettünk. A háló a nagyobb repedések ellen is véd a rögzítés mellett. 
Ezt a dróthálós szigetelést egy utolsó lekenés követte, mely 1 lapát fagyálló csemperagasztóból, 2 lapát cementből, 15 lapát homokból és vízből állt. 
Apa gyönyörűen lesimította az éleket, és igazán látványos lett a kemence fala. Végül kapott egy fehér meszelést a megszáradt külső fal.
 
 

 
De ennyivel nem fejezzük be az egészet. A kemencének még van egy belső fala is. Agyagtéglát vásároltunk egy kályhás ismerőstől. 5 db agyagtéglát oldottunk föl vízben és hozzá darált szalmát kevertünk. Ezzel a keverékkel 2 rétegben kikentük belűről a falat. Én voltam a lelkes páciens, aki bebújt a kemencébe és az elejétől a végéig kikente 2 rétegben az oldalakat. Mivel augusztusról beszélünk a kemence befejezésének időpontjáról így be kell vallani, hogy nem fáztam. 
 
 
 
 
 
No de a kéményt építő fiúknak még rosszabb volt a tűző napsütésben. De senki sem panaszkodott. Mindenki tette a dolgát. Többször iktattunk be hűsölős, iszogatós , beszélgetős periódusokat.  Máshogyan ezt nem is lehetett volna bírni. 
Végül a kémény elkészült és a záró elem is a helyére került. 
 
 

2018. augusztus 6., hétfő

Tarhonya saláta pirított zöldségekkel



Sokszor említettem már nektek, hogy én csak és kizárólag az Óföldeáki Tésztaüzem termékeit használom. Adalékanyag mentesen, valódi tojásból, házi jellegű tészták születnek. Az pedig igazán jó garancia a minőségre, hogy már hátulgombolós korom óta fogyasztja a családom ezeket a helyi termékeket.  
Most egy húsokhoz tökéletesen jól passzoló sok-sok zöldséggel készült tarhonya salátát hozok nektek. Egy kis különlegesség mára!

Elkészítési idő: maximum 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg paradicsom 
20 dkg cukkini
20 dkg padlizsán
5 dkg zellerszár
10 dkg kecskesajt
friss oregánó
olívaolaj
víz a tészta főzéséhez

➽ A tarhonyát kifőzzük sós lobogó vízben ( 1,5 liter víz, 1/2 tk. só). Vigyázzunk ne főzzük szét a tésztát! Maradjon pergős! Szűrjük le, tegyük félre hűlni.  

➽ A padlizsánt, a cukkinit, a zellerszárat ízlés szerint szeleteljük fel. A kecskesajtot kockázzuk fel. Egy forró serpenyőben két-három evőkanál olívaolajon hirtelen pirítsuk meg a zöldségeket és a sajtot, ízlés szerint sózzuk meg ezeket.  

➽ Végül fogassuk össze tarhonyát, a pirított zöldségeket és a sajtot.

➽ Ízlés szerint locsoljuk meg olívaolajjal a salátát és szórjunk rá friss oregánó leveleket. Húsok mellé köretként tálaljuk, de akár magában is fogyaszthatjuk.

➽ Ez egy roppant egyszerű, jól variálható saláta. Tegyünk bele gombát, hagyjuk el a zellerszárat, cseréljük ki a sajtot húsra. Legyetek kreatívak és egy igen finom és egyszerű tésztasalátát kapunk! 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. augusztus 2., csütörtök

Kemence születik 3. - Tégláról téglára


A mi kemencénk receptje a következő: 
Régi hazai téglát használtunk a kemence építéséhez. Rengeteg fórumot átbújtunk és a Kemencebarátok csoportja is sokat segített. Egy roppant jó kis közösség, akik ellátnak tanáccsal. Vannak laikusok és tapasztalt profi kemenceépítők is a csapatban. Emellett pedig receptekben is segítségére vannak az embernek. 
 
 
 
 
Úgy számoltuk ki, hogy a kemence belső sütőtere 100x150 cm legyen. Először a régi téglákból a beton alapra megépítettük a kemence aljának falait. Megvártuk, hogy megkössön. Többször be kellett iktatni egy-egy pihenőnapot, hogy megszilárduljon az adott etap. Ezt is bele kell kalkulálni.
 
 
Kaptunk egy nagy téglalapot, melyet meg kellett töltenünk. 
Mi a következő módon rétegeztük a belsejét. A kemence aljába föld került, majd erre homok, melyet szépen elegyengettünk. Innen jön a mutatvány nagyobbik része. Évekig gyűjtögettük a befőttes üveget, ablakokat, boros üvegeket stb. A több hordónyi üveget apróra törtük egy nagy hordóban egy döngölővel. Az ablaküvegeket pedig már a többi apró üvegcserép tetején. Nos ezt láthatjátok a képen. Persze vigyáztunk magunkra, mivel szemüveg és kesztyű is kellett a munkához. Ez a része nem játék! Végül még egy kicsit tömörítettük az egészet.
 
 
 
 
Erre került még egy homok réteg, melyet tökéletesen elegyengettünk és végül ebbe ültettük bele a régi csengő hangú téglákat. Fontos, hogy ilyet használjunk hozzá, mert nagyon jól vezeti a hőt és igazán időtálló. Ez lett a sütőtér alja. 
 
 
 

 Én egy kis vízüveg és samott por keverékével kitömítettem a téglák közét és a tetejére is húztam egy vékony réteget. Ezeket az alapanyagokat egy egyszerű Praktikerben vagy Obiban is be lehet szerezni! De ez egy picit későbbi etap, viszont a kemence aljához tartozott ez a rész!
Ezennel a sütőtér aljának elkészítése befejeződött.
Hamarosan folytatjuk a kemence sztorinkat!







2018. augusztus 1., szerda

Dinnyés limonádé


Sikerült beszereznem egy limonádés üveget és azonnal elkapott az ihlet. A Facebook oldalamon láthattok is egy fotót a 7,7 literes csapos tárolóról.
Korábban készítettem egy kis bazsalikom szirupot. Ezt is felhasználtam hozzá. Egyébként egy adagnyi bazsalikom szirup hosszú hónapokig eláll a hűtőben. Érdemes fűszernövényekből szirupot készíteni és különféle italokhoz, koktélokhoz felhasználni. 


Hozzávalók 2 db 3 dl-es pohárhoz: 

1 dl bazsalikomszirup
1 db lime
4 db mentalevél
15 dkg dinnye 
4 dl ásványvíz

➽ Első lépésben a dinnyét felkockázzuk. A legjobb, ha mag nélküli változatot veszünk. Ezeket a kockákat berakjuk a fagyasztóba és megfagyasztjuk. Jégkocka helyett használjuk majd a plusz íz mellett az hűsítőnkben.

➽ Egy pohárba 0,5 dl bazsalikomszirupot öntünk. Egy fél lime-ot felszeletelünk (kicsit megnyomkodjuk, mielőtt beletesszük a szirupba), 4 mentalevelet szórunk bele. Jöhetnek ezután a megfagyott dinnyekockák fele. A második pohárral megismételjük ugyanezt. 

➽ Végül felöntjük ásványvízzel az egészet. Ízlés szerint lehet buborékos vagy mentes vízzel hígítani. 





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!