III. recept Julia Childtól - Csokitorta mandulával



Jobb későn, mint soha alapon, most megosztom Veletek ezt a finomságot. A hétvégén nem sikerült a bloghoz jutnom. Valami isteni az íze a tortának, az állaga még megnyerőbb. Omlós, de mégis egyben marad, nem száraz, de még pépes sem. Minden falatot megér! 

A recept nagyon egyszerű 6-8 személyre számol Julia Child egy 20 cm-es  tortaformát.

Hozzávalók:
11 dkg étcsokoládé
2 ek. rum vagy kávé
11 dkg lágy vaj vagy margarin
12 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
csipet só
1 ek. cukor
4 dkg őrölt mandula
1/4 tk. mandula kivonat
9 dkg liszt

1. Vajazd és lisztezd ki a sütőformát. Olvaszd fel a csokit 2 evőkanál rummal vagy kávéval vízgőz fölött. Majd mérd ki a többi hozzávalót. 

2. Keverd krémesre a vajat és a cukrot a tojássárgákkal. 

3. Majd verd fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és 1 evőkanál cukorral kemény habbá.

4. Az olvasztott csokit keverd el a vajas keverékkel, majd add hozzá a mandula kivonatot és az őrölt mandulát. A lisztet is hozzáadjuk és a fehérjéket finoman beleforgatjuk. 

5. Kb. 180 C-on vagyis közepes lángnál 25 perc alatt süsd készre. 10 perc pihenő következik. Vágd körbe a sütőformában a sütit.

Tálalás előtt csokis-vajas krémbe forgatjuk a szélét a tortának

A krém:
3 dkg étcsoki
1 ek. rum vagy kávé
3 ek. vaj

A fentieket összeolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.Bekenjük a torta oldalát ezzel a krémmel és szeletelt mandulába hempergetjük. A Paul Child által készített kép sem maradhat el. Julia Child éppen a franciaországi konyhájában tüsténkedik. 


Saját tapasztalat: A recept úgy jó, ahogy van. A formát nem is kellett körülvágni, kijött magától is a süti. Nagyon egyszerű elkészíteni és teljes sikert arat. Viszont én mandula aromát  és margarint használtam most. Ezekkel is tökéletes lett a végeredmény. 

Ha van egy kis időtök ma este, kb. 45 perc alatt el is készíthetitek ezt  finomságot, feltéve ha minden van az elemózsia raktárban. Én most egy kicsit újítani szeretnék és dióval fogom kipróbálni. 
Jó sütögetést! 


 Bon Appétít :-)



Népszerű bejegyzések