Király-Puncs Czifraytól


"Törj darabokra egy font finom cukrot, tedd leveses tálba, szűrd által asztalkendőn tizenkét citromnak levét, s egy meszely forró vizet, mellyben egy lat finom tea volt főzve; ha már a cukor elolvadt, önts bele két icce Sopronyi és két icce Ménesi bort és arakot, egy butelia Sampányi bort; keverd jól mindöszve, s töltsd puncs poharakba." 

Forrás: Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyv 1829-ből

Adventi vásárok, havas túrák, vidám szánkózások, játékos hógolyó csaták... Sok mindenen keresztülmegy az ember így télvíz idején :-) A zimankós hétvégén úgy döntöttem ismét egy régi Czifray receptet álmodok újra! De még milyen édesen finom álom volt... Igazi lélekmelengetőt hozok most nektek! Gyertek, repüljünk vissza egy kicsit az időben! 

Hozzávalók:
20 dkg cukor (kevesebb is elegendő, de ez az eredeti recept alapja)
6 db citrom
3 dl víz
1/2  evőkanál fekete tea
6 dl tokaji aszú
6 dl Kontyos meggybor
Igény szerint: 1 ek. aszalt meggy poharanként
Az eredeti recepthez képest ez egy fél adag és a borok terén is történt egy kis variálás. 


  • Erős teát főzök a 3 dl vízből. Én Earl Grey Specialt használok.
  • Közben a citromok levét kipréselem és a cukorra öntöm, majd a teát is hozzáadom. 
  • Ezek után én a tokaji aszút és a meggybort is hozzáöntöttem. 
  • Tűzre teszem a puncsunkat és addig kevergetem, míg a cukor felolvad és jó forró keveréket nem kapunk! 
  • Ezek után már csak a barátokat kell várni és mindenkit megkínálni az édes és meleg puncsból!

Ma egy nagyon szép helyet sikerült meglátogatnunk. A hegyek között egy eldugott kis faluban igazi csodára leltünk. Az egész túra végén én forró, fűszeres szilvabort ittam a pohár alján aszalt szilvával. Meg kell mondanom, hogy mennyei volt és az egész napos "hószörnyeskedés" után szívemet-lelkemet felmelengette. A fenti meggyboros puncsot is megbolondíthatjátok néhány szem aszalt meggyel! Nem fogjátok megbánni!

Legyen szép estétek!


Népszerű bejegyzések