Boldogság és az étel - Boldog Kukta oknyomozása a Boldogság Világnapján


Az örök optimista Julia Child :-)
 Kép forrása: www.pinterest.com



Az ENSZ Közgyűlése 2012. júniusában nyilvánította a Boldogság Nemzetközi Napjává március 20-át. Nevemhez és partizánkodásaimhoz méltóan úgy döntöttem összekötöm a boldogsághormonok és az ételek játékos kapcsolatát! 

MI AZ A BOLDOGSÁGHORMON VAGY MÁS NÉVEN ENDORFIN?
A gerincesek, tehát emberek és állatok szervezetében fellelhető parányi fehérje, mely az agyalapi mirígyben és a hipotalamuszban termelődik.  De, hogy ez a folyamat beinduljon nem árt egy kis fizikai behatás, egy csipet izgalom.  Legyen ez fájdalom, egy kiadós futás, csípős finomságok, egy kellemes lepedőakrobatika...
Két fő funkciója van: a fájdalmat csillapítja és a kellemes, boldog érzetért felelős. 


BOLDOG FALATOK AZ ÉN SZEMSZÖGEMBŐL
Az étel és az öröm szorosan összefügg, de ez sokkal komplexebb dolog számomra. Nem csak létfenntartó magatartás a táplálkozás, hanem örömforrás. Gondoljunk csak édesanyánk finom húslevesére, ínyenc "sajtmajszolós-borozgatós" estékre, az endorfinbomba bonbonokra, a vasárnapi habosbabos süteményekre... Nekem már maga az előkészületek is boldogsághormon löketet adnak egy-egy főzésnél, vendéglátásnál. A bevásárlás a kedvenc piacomon, mosolygós gyümölcsök, ropogós zöldségek, friss illatok, kedves emberek. Majd a konyhai sürgés-forgás, a munka, az alkotás öröme, izgalom és a győzelem, vagyis az ünnepi lakománál begyűjtött bókok mind-mind endorfint felszabadító tevékenységek. Emellett nem szabad elfeledni a kellemes társaságot sem. Ez a folyamat barokkos túlzással hasonlítható a sportolók teljesítményéhez, de szó mi szó a végeredmény mindkét esetben a felhőtlen boldogság. Az én tuti boldogsághormon termelő tippem a csokoládé. Lehet, hogy Gombóc Artúr reinkarnációja vagyok :-)


BOLDOGSÁG ÉS AZ ÉTEL A TUDOMÁNY SZEMÉVEL
Bizonyított tény, hogy bizonyos ételek fogyasztása mellett a napsütés, a mozgás is jótékony hatással van a pozitív hormonok termelésére.
Amerikában például a depressziósok kezelésre speciális étrendet alakítottak ki. Sok-sok olyan friss étellel tűzdelték a betegek menüjét, amely triptofánt, csokoládét tartalmaz.
Lehet nevetni, de egyes szakemberek terápiaként felírják a főzést és az ízletes kóstolgatást is a boldogsághormonok termelődéséért.
New York-i egyetem pszichológia tanszéke megállapította, hogy a jó zsírok, a készételek mellőzése, az organikus alapanyagok és a friss, termelői zöldségek-gyümölcsök jó hatással vannak az emberi szervezetre, az agyműködésre és az ingerenciák gyorsabb átvitelére, így az endorfinok termelődésére is. 
NÉGY ÉTEL A BOLDOG PILLANATOKÉRT
 

A csokoládéban található kakaó és cukor valóban megemeli az endorfinok számát. Az étcsokoládé különösen ajánlott. Tudósok bebizonyították, hogy a vérnyomásra és az érrendszerre is jó hatással van. Emellett a cukortartalom energiát ad. Egy pszichológiai folyóirat azt állítja, hogy minden nap néhány kocka étcsokoládé a legjobb befektetés a boldogságért.


Sajtot lefekvés előtt a békés pihenésért! A sajt által tartalmazott triptofánnak köszönhetően vidámabb, kiegyensúlyozottabb lesz a hangulatunk, a kálcium pedig támogatja az alvást segítő melatonin termelődését. Továbbá egészséges étvágycsökkentő.

Füstölt kolbász/húsok az erős, fűszeres íz hatására endorfint termelnek.

Csípős ételek esetében, amikor megérezzük a kellemetlen, égető ízt, akkor az agyunk ezt a fájdalmat rögtön csillapítani szeretné, így elkezd endorfint termelni, amely szétárad a testben. 

Népszerű bejegyzések