Tenkes-hegyi kakaspörkölt, cigányvajda módra.
A Tenkes Csárda az első pillanattól kezdve a szívemhez nőtt. A Dél-Dunántúl egyik kihagyhatatlan vendéglátóhelye. Koncz Tamás séf kezeiben a lehető legjobb helyen van a csárda. Alaposság, profizmus és a magas minőség igazi magyar virtussal fűszerezve. Ez a Tenkes Csárda. A Pannon Flavours projekt keretein belül (http://pannonflavours.org/hu) megtudhattuk, hogy a vendéglátóhely elkötelezett híve a helyi minőségi termékeknek és nagy hangsúlyt fektet a tökéletes alapanyagok felkutatására. A Tenkes-hegyi kakaspörkölthöz és minden más ételhez a saját gondozású fűszerkertből származnak az friss fűszerek. A húsról se feledkezzünk meg, hisz csak szabad tartásban nevelt szárnyasokat használnak a konyhán az ételekhez.
Koncz Tamás séf |
Olyan szerencsés helyzetbe kerültünk (ti is és én is), hogy magától Koncz Tamás séftől egy könnyen elkészíthető, az étlapon is megtalálható étel receptjét kaptuk meg. Készítsétek el a Tenkes-hegyi kakaspörkölt cigányvajda módra ételt a következő recept alapján.
Elkészítés: 150 perc
Hozzávalók:
3 kg-os kakas tisztítva, feldarabolva
1 evőkanál paprika krém
3 evőkanál őrölt fűszerpaprika
5 db paprika
5 db paradicsom
1 db hegyes erős paprika
10 dkg fokhagyma
80 dkg vöröshagyma
15 dkg sertészsír
8 dkg cukor
3 db nagyobb babérlevél
5 dl csirke húslé
só, ízlés szerint
durvára őrölt fekete bors, ízlés szerint
- Olvasszuk fel a zsírunk egyharmadát és 8 dkg finomra vágott fokhagymát kezdjünk el hevíteni benne.
- Mikor barnulni kezd, szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk szép barnára. Dobjuk bele a babérleveleket is, hogy kicsit áthevülve intenzívebb ízük legyen, majd tegyük félre a fűszer karamellánkat. A cukor ki fogja egyenlíteni ételünkben a paradicsom savasságát, és különleges finom ízt fog kölcsönözni neki.
- Olvasszuk föl a maradék zsírunkat, és pirítsuk meg benne a kakas darabokat, majd ezeket rakjuk félre.
- A megmaradt zsírban (amiben a kakas pirult) kezdjük el pirítani az apró kockára vágott vöröshagymát, majd mikor aranybarna lesz, húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a fűszer paprikát. Tegyük lábasunkba a kakasdarabokat a feldarabolt paprikákat, és paradicsomot, és öntsük fel a húslével.
- Adjuk hozzá a fűszerkaramellát, és a fűszereket is a só kivételével. A paprikakrém lehetőleg házi legyen.
- Főzzük az ételt lassú tűzön, fedő alatt 80 percig. Ekkor adjuk hozzá a maradék 2 dkg fokhagymát zúzva (ettől intenzívebb íze lesz az ételünknek), és a sót. Főzzük még 20 percig, ameddig a hús elválik a csonttól.
- Köretnek túrós csuszát adjuk föl hozzá, pirított pörccel. Tavasszal ezt a fogást finomra vágott újhagyma szárral szórom meg.