Tenkes-hegyi kakaspörkölt, cigányvajda módra.


A Tenkes Csárda az első pillanattól kezdve a szívemhez nőtt. A Dél-Dunántúl egyik kihagyhatatlan vendéglátóhelye. Koncz Tamás séf kezeiben a lehető legjobb helyen van a csárda. Alaposság, profizmus és a magas minőség igazi magyar virtussal fűszerezve. Ez a Tenkes Csárda. A Pannon Flavours projekt keretein belül (http://pannonflavours.org/hu) megtudhattuk, hogy a vendéglátóhely elkötelezett híve a helyi minőségi termékeknek és nagy hangsúlyt fektet a tökéletes alapanyagok felkutatására. A Tenkes-hegyi kakaspörkölthöz és minden más ételhez a saját gondozású fűszerkertből származnak az friss fűszerek. A húsról se feledkezzünk meg, hisz csak szabad tartásban nevelt szárnyasokat használnak a konyhán az ételekhez. 



Koncz Tamás séf




Olyan szerencsés helyzetbe kerültünk (ti is és én is), hogy magától Koncz Tamás séftől egy könnyen elkészíthető, az étlapon is megtalálható étel receptjét kaptuk meg. Készíttek el a Tenkes-hegyi kakaspörkölt cigányvajda módra ételt a következő recept alapján.







Elkészítés: 150 perc
Hozzávalók:
3 kg-os kakas tisztítva, feldarabolva
1 evőkanál paprika krém
3 evőkanál őrölt fűszerpaprika
5 db paprika
5 db paradicsom
1 db hegyes erős paprika
10 dkg fokhagyma
80 dkg vöröshagyma
15 dkg sertészsír
8 dkg cukor
3 db nagyobb babérlevél
5 dl csirke húslé
só, ízlés szerint
durvára őrölt fekete bors, ízlés szerint


  • Olvasszuk fel a zsírunk egyharmadát és 8 dkg finomra vágott fokhagymát kezdjünk el hevíteni benne.
  • Mikor barnulni kezd, szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk szép barnára. Dobjuk bele a babérleveleket is, hogy kicsit áthevülve intenzívebb ízük legyen, majd tegyük félre a fűszer karamellánkat. A cukor ki fogja egyenlíteni ételünkben a paradicsom savasságát, és különleges finom ízt fog kölcsönözni neki.
  • Olvasszuk föl a maradék zsírunkat, és pirítsuk meg benne a kakas darabokat, majd ezeket rakjuk félre.
  • A megmaradt zsírban (amiben a kakas pirult) kezdjük el pirítani az apró kockára vágott vöröshagymát, majd mikor aranybarna lesz, húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a fűszer paprikát. Tegyük lábasunkba a kakasdarabokat a feldarabolt paprikákat, és paradicsomot, és öntsük fel a húslével. 
  • Adjuk hozzá a fűszerkaramellát, és a fűszereket is a só kivételével. A paprikakrém lehetőleg házi legyen.  
  • Főzzük az ételt lassú tűzön, fedő alatt 80 percig. Ekkor adjuk hozzá a maradék 2 dkg fokhagymát zúzva (ettől intenzívebb íze lesz az ételünknek), és a sót. Főzzük még 20 percig, ameddig a hús elválik a csonttól.
  • Köretnek túrós csuszát adjuk föl hozzá, pirított pörccel. Tavasszal ezt a fogást finomra vágott újhagyma szárral szórom meg.
Ha nincs időtök elkészíteni az ételt, akkor kerekedjetek fel és kóstoljátok meg a Tenkes Csárdában ezt a fogást! 


Népszerű bejegyzések