Szolnoki habos isler


A férjemmel együtt kaptam ezt a süteményt. 20 éves koromig, csak a jó öreg osztrák honból származó lekváros változattal kötöttem szoros barátságot. Majd rá kellett jönnöm, hogy van egy szolnoki változat is! Nagyon édes, nagyon habos, nagyon finom! Habár sihederként Fecóm és közöttem parázsvitát szült, hogy milyen is az igazi isler, Fecóm Mamája gyorsan rendet tett a fejekben és bíróként mindkettőnknek igazat adott! 

HABOS ISLER TÖRTÉNETE
" A habos isler igazi magyar találmány, amelynek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos islerhez. A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal. Az egykori Kádár Cukrászdában árusította e helyi desszertet. A habos isler receptjét vélhetőleg a véletlennek köszönhetjük. Az édesség a Kádár-dinasztia műhelyének pincéjében „született”, valószínűleg akkor, amikor Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen 130 fokos cukorsziruppal édesítette és egy csöppnyi ecettel stabilizálta állagát. Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát a cukrász, de kiderült, nem ez a legjobb megoldás, ugyanis a tészta hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta."

Manapság úgy tartják a helybeliek, hogy az igazi habos isler a szolnoki Marcipán Cukrászdában kapható. Ez a sütemény már több, mint 100 éves múltra tekint vissza.
Ha nem pepecselnétek vele és kipróbálnátok, akkor itt tehetitek meg:
Cím: Marcipán Cukrászda 5000 Szolnok, József Attila út 126.
De egyedülálló módon még a szolnoki Auchan sütis pultjában is ráleltek több helyi vagy Szolnok környéki bolt és cukrászda mellett. Milyen klassz lenne, ha minden egyes Auchan figyelmet fordítana arra, hogy milyen helyi jellegzetességek vannak. 

Ha nincs lehetőségetek helyben kipróbálni, akkor készítsétek el magatok! Az alábbiakban olvashatjátok a pontos leírást!

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 10 darabhoz:

TÉSZTA:
5 dkg cukor
10 dkg vaj vagy margarin (zsírral is helyettesíthető, de picit kevesebbet tegyünk bele)
15 dkg liszt (vagy 7,5 dkg liszt +7,5 dkg darált dió)
1 nagy csipet őrölt fahéj
+liszt a nyújtáshoz

HAB:
6 db tojásfehérje
48 dkg porcukor
2 ek. citromlé

BEVONÁSHOZ:
25 dkg étcsokoládé


A tészta elkészítésével kezdjük. 1-2-3 arányban osztjuk az alapanyagokat. Tehát 5 dkg cukrot, 10 dkg puha vajjal és 15 dkg liszttel sima tésztává dolgozunk. Fele liszt, fele darált dió keverékből is készíthetjük a tésztát. Folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük kb. 15 percre.

Nyújtáskor lisztezett deszkán maximum fél cm vastagságú tésztát készítünk. 7 cm-es kör alakú kiszúróformával (vagy lisztbe mártott pohárral) kiszúrjuk a 20 db  linzert. 


Tiszta, sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk távolságot hagyva egymástól a tésztakorongokat. 180 °C-os sütőben néhány percig sütjük csak. Addig, amíg a tészta széle halványan pirulni nem kezd. Ekkor kivesszük a sütőből a linzert és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

Közben hozzálátunk a habhoz. Egy lábas aljába vizet öntünk és egy lábast a tetejére teszünk. Vízgőz fölött készítjük el a habot. A vízgőz fölött lévő edénybe beleöntjük először a porcukrot, majd a tojásfehérjét. Ezt elkezdjük habverővel keverni. Kb. 1 perc után Hozzáadjuk a citromlevet. Addig verjük a habot gőz felett, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor levesszük a gőzről és végül kőkemény habot verünk fel belőle. Kb. 5-10 perc, míg szobahőmérsékletűre nem hűl a hab. Ekkor már olyan kemény, hogy megáll a habverőn.

Az így elkészült habot habzsákba töltjük, majd minden második linzerre körkörös mozdulatokkal habtornyot nyomunk. A hab vastagsága már mindenkinek a saját ízlésére van bízva, de egy 5 cm magas torony mindenképpen látványos. Végül befedjük a sima linzerkarikákkal a tojáshabot és egy picit megnyomjuk. Amíg be nem vonjuk csokoládéval, addig a hűtőben tároljuk a töltött korongokat. Apró praktika! Frissen azért érdemes bevonni, mert ha a hűtőben áll a félkész linzer, úgy a tojáshab külseje száradni kezd. Ha pedig szárad, akkor kemény lesz és bevonás után is marad még egy kis ropogósság. De az értékéből nem von le semmit. Viszont erre figyelni kell!  


Végül már csak az édes bűnözés marad. Vízgőz fölött folyékony, sima csokoládét olvasztunk és ezzel leöntjük a süteményünket. Hűtőben hagyjuk megkeményedni a csokimázat.
Más dolgunk nincs hátra, csak egy nagyot kell harapni a tömény, de nagyon finom süteménybe.
Olcsó, könnyen variálhatóak az alapanyagok és 2 darabnál többet nem nagyon tud megenni belőle senki sem! :-) 

Még egy tipp így a végére: ha valaki mégis az apróbb falatokra esküszik, akkor süssetek kb. 200 Forintos nagyságú linzereket, töltsétek meg habbal, fedjétek le és mártsátok csokiba. A szolnoki piacon találkoztam először a mini habos islerrel és nagyon-nagyon jó ötletnek tartom. 

Még egy kis kiegészítés a családi "kultuszsüteményhez". Megyéket szelünk át állandóan. Budapestről Óföldeákra, Óföldeákról Kengyelre... Otthonról haza, majd újra otthon. A kunszentmártoni Anna cukrászda számomra a kunsági sütemények kapuja. Csongrád megyéből ide érkezve, itt lehet először igazán finom habos islert kapni. Térjetek be ide és kóstolgassatok! Megéri!

Népszerű bejegyzések