Amit az okráról tudni kell


Egy érdekes, sokak által még nem ismert zöldséget mutatok be ma Nektek. Ez az okra vagy más néven bámia.

Először azt mondanánk, hogy ez egy zöld paprika, de megvizsgálva egészen más lesz a végeredmény. Azonnal el is mesélem Nektek, hogy mi. 

Egy félfás szárú, mályvafélék családjába tartozó növény eredetileg Afrikából származik. A növény virágai nagyok, de sajnos csak 1 napig nyílnak. Termése a kicsi, vékony zöldpaprikára emlékeztetnek. Ezeket a legideálisabb korán, vagyis 7-8 cm nagyságúként a virágzás után 4-5 nappal később, még élénkzöld színnel leszedni. Ezek a legfinomabbak, zsengék.

A növény kikeléséhez, terméshozáshoz igen meleg körülmények kellenek a származási hely miatt. Például a magok csak 20°C körül kezdenek csírázni. A meleg miatt folyamatos locsolást igényel.

Feljegyzések szerint Egyiptomban már 3000 éve fogyasztják.  Ez az afrikai zöldség igen kedvelt indiai, pakisztáni, afrikai és a mediterrán konyhában. 


Mire használjuk?

Felhasználás előtt megmossuk. Feldarabolva kicsit nyálkás anyagot bocsát ki. Ha ezt nem akarjuk, akkor felhasználás előtt áztassuk citromos vagy ecetes vízbe!
Párolva, panírozva sütve, köretként, de egytálételekben, ragukban is kiváló. Sőt még savanyúságot is készíthetünk belőle. 

Tároláskor érdemes megmosás nélkül egy papírzacskóban tárolni. Próbáljuk a hűtő legmelegebb részére tenni. Nagyon hidegben hamara megromlik!
Fagyasztva is elrakhatjuk, hogy később használjuk fel a zöldséget!




Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések