Lisztekről röviden


A boltok kínálatában már igen sokféle lisztből válogathatunk. Most a legismertebbekről készítek Nektek egy kis összefoglalást.

A liszten található betűk a magyar nevekre és a fogósságra
(L – nem fogós, F – fogós, FF – kétszerfogós, FFF – háromszorfogós, az utána következő szám a termék szervetlenanyag-tartalmára) utal.
Mennyire fogós vagy darás a liszt? Minél nagyobb a szemcsemérete, annál nehezebb dolgozni a tésztával, azaz annál érdesebb, fogósabb a liszt.

A sütőiparban használt kódok

  • BL–55: finom(búza)liszt
  • BL–80: fehér kenyérliszt
  • BL–112: félfehér kenyérliszt
  • BFF–55: rétesliszt
  • AD: búzadara
  • GL–200: Graham-liszt
  • TL–50 (vagy BFFF–50): tésztaipari liszt
  • DSL: durum simaliszt
  • TDD: tésztaipari durumdara
  • TBL–70: fehér tönköly-(búza-)liszt
  • TBL–300: teljes kiőrlésű tönköly-(búza-)liszt
  • RL–60: fehér rozsliszt (rozsláng)
  • RL–90: világos rozsliszt
  • RL–125: sötét rozsliszt
  • RL–190: teljes kiőrlésű rozsliszt




MIÉRT JÓ A TELJES KIŐRLÉSŰ LISZT?
A gabonák kiőrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem vitamin és ásványi anyag tartalma 20-80%-a rosttartalma 90%-a kerül a korpába. Így elveszik a héj alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav összetevők jelentős része. Ezért érdemesebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű liszteket választani.
Forrás: itt 
 


GLUTÉN TARTALMÚ LISZTEK

- Búzaliszt
A legismertebb lisztfajta. Típusai finom-, rétes, kenyérliszt. A teljes kiőrlésű búzaliszt a korpát és a csírát is tartalmazza a magbelsőn kívül. Egy egészségesebb táplálkozás alapja lehet. Minél durvábbra őrölt, annál jobb. A lisztekben a szemcseméret és a korpa mennyiség csökkenésével nő a vércukorszint növelő hatása.

-Rozsliszt
Immunerősítő hatású liszt. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, foszforban. Sütésre ajánlott használni. Kevés is elég belőle, jól telít, rostokban gazdag.

- Durum liszt
Ez a liszt magas fehérjetartalmú. A száraztészták kiváló alapja. 00-ás liszt, a legfinomabbra őrölt olasz durumliszt, ami csak kapható. A magas fehérje és glutén tartalma teszi tökéletes pizza vagy tészta alapanyaggá.

- Garaham liszt
Ebben a lisztben a szemcseméretek nagyobbak, mint a teljes kiörlésű lisztben. Lassabban szívódik fel ezért, később alakul ki ezért éhségérzet. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt egészséges.

- Tönkölybúzaliszt
A közönséges búzához képest hatszor több fehérjetartalommal rendelkezik, több benne a vitamin és az ásványi anyagtartalma kiváló.

- Zabliszt
A zabban a többi gabonához képest kevesebb keményítő van. Ez a liszt csökkenti a koleszterin szintet, valamint a zsír és a szénhidrát felszívódását. Kevésbé emeli meg a vércukorszintet. 


GLUTÉNMENTES LISZTEK

- Kukoricaliszt
Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez. Alapliszthez keverve édesebb ízt érhetünk el. Vigyázni kell vele, állottan megkeseredhet. A hajtogatást, nyújtást, kelesztést igénylő tésztákhoz önmagában nem elegendő.

- Szójaliszt
Főzelékeknél, mártásoknál a búzaliszt alternatívájaként szolgálhat. Péksütemények készítésekor magasabb fehérjetartalmú és hosszabb ideig elálló pékárut készíthetünk.

- Kölesliszt
Kedvező tápanyag-összetételű liszt, mely enyhén sárgás színű. A kukoricaliszthez, rizsliszthez hasonlóan felhasználható olyan receptek készítésekor, amikor kevés lisztet kell csak felhasználni. Egyéb lisztekkel keverve számtalan receptben megállja a helyét.

- Rizsliszt
Barna és fehérrizsből is készülhet. Kiváló omlós tésztákhoz és palacsintákhoz.
Előnye, hogy sűrítés során nincs szükség tojásra. A rizslisztből készült sütemények tojásallergiások számára is kiváló.

- Kókuszliszt
Élelmi rostokban és növényi fehérjékben gazdag alapanyag. Kiválóan alkalmazható sütemények, muffinok, péksütemények készítéséhez, illetve krémek, desszertek, mártások sűrítéséhez is.

- Gesztenyeliszt
A gesztenyeliszt nagyon kellemes, jó illatú és sűrű.A gesztenyelisztet úgy készítik, hogy az egészben szárított, pörkölt gesztenyét megőrlik. Az így kapott lisztben viszonylag sok az aroma és az olaj, így az eredmény nem igazán emlékeztet a klasszikus gabonalisztekre, annál illatosabb, zsírosabb por lesz a gesztenyéből. Édes és sós ételekhez is használható.

- Maglisztek
Mandulaliszt, gesztenyeliszt, dióliszt, szezámmagliszt, lenmagliszt, tökmagliszt, mákliszt. Nincs gluténtartalom, sós és édes süteményekhez, pékárukhoz kiválóan használhatók. Bővebben itt olvashatsz róluk.

A gluténmentes lisztekben nincs sikér, de ügyesen pótolható és így kiváló péksütemények süthetők belőle.

Útifűmaghéj

Sikér pótlására alkalmas. Jelentős mennyiségű vizet köt meg, segít a tészta rugalmasságának kialakításában. Ezen kívül több mint 80%-ban élelmi rostot tartalmaz, amely kifejezetten kedvező hatású az emésztőrendszer működésére.

Chia mag

Zselésítő tulajdonságát a gluténmentes pékáruk készítésekor is kihasználhatjuk, de akár a tojás pótlására is alkalmas, süteményekben vagy rakott, töltött ételekben egyaránt.

 Forrás: glutenerzekeny.hu,

Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések