Az ízek harmóniája



Régóta kerestem egy olyan könyvet, amelyben részletesebben olvashatok a borok és az ételek párosításáról. Így bukkantam rá erre a nagyon részletes, de mégis laikusoknak  is érthető kiadványra. 
Bevallom már az is biztató volt, hogy Ferran Adrián, híres séf előszavával indul a könyv. 

A könyv tökéletesen jól értelmezhető igazi kezdőknek is. Rengeteg új ismeretet sikerült beépítenem a mindennapokba. 
Külön tetszik, hogy minőségi magyar borok is helyet kaptak az oldalakon. 
Az alábbi fotón láthattok egy hasznos kis táblát. Több ilyen párosításokról szóló táblázatot találni a kiadványban. 
Ezekből egy-egy főbb karakter kiemelésével megtudhatjuk, hogy milyen jellegű bort érdemes hozzá társítani. 
Francois Chartier, a szerző több, mint 20 esztendeje kutatja az élelmiszerek és a borok különleges kapcsolatát. Az író nem csak nekünk laikusoknak segít tanácsaival, hanem a világ legjobb éttermeivel is folyamatosan tartja a kapcsolatot. A molekuláris gasztronómia segítségével a téma mélységég ásott. 


Bevallom arra már nem is számítottam, hogy könnyen elkészíthető ételötletekkel is gazdagabb leszek, amelyek kiválóan passzolnak majd az adott jellegű borhoz. 

"Chartier a molekuláris gasztronómia tudományának, az aromák és zamatok szerepének rövid összefoglalását követően külön-külön fejezetekben mutatja be a kutatásainak és kísérleteinek eredményeként felfedezett nagy aromacsaládokat, melyek tagjai egymáshoz hasonló aromamolekulákon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az ízek harmóniájából kiderül, mi minden áll még közeli rokonságban a mentával és a sauvignon blanc-nal, hogyan fokozzák az ételek ízét a tölgyfa- és barikhordók, milyen borokkal párosítsuk a marhahúst, miért áll közeli kapcsolatban az ananász és az eper, vagy hogy mit is jelent a hideg íz. A fűszerek és aromák kapcsolódási pontjainak bemutatását Chartier időről időre remek gasztrotippekkel és receptekkel egészíti ki, a gyakorlatban is remekül hasznosítható ötletekkel, étel- és borpárosításokkal. És hogy a külföldi borok beszerzése se szegje senki kedvét, a kiadó megfelelő magyar borokat is ajánl ezek helyett a kötet végén."
Forrás: Alinea Kiadó

Szívből ajánlom a bor rajongóinak, a bor és a gasztronómia házasságát vizsgálóknak ezt a könyvet, mert gyors és érthető segítséget kapnak a párosításokról és sok olyan ismerettel gyarapszanak majd, amelyet csak tanfolyamok sorozatával lehetne megszeretni. 


Kiadás éve: 2011
Puha táblás
216 oldal
Ára: 4950 Ft


Népszerű bejegyzések