Az ízek harmóniája
Bevallom már az is biztató volt, hogy Ferran Adrián, híres séf előszavával indul a könyv.
A könyv tökéletesen jól értelmezhető igazi kezdőknek is. Rengeteg új ismeretet sikerült beépítenem a mindennapokba.
Külön tetszik, hogy minőségi magyar borok is helyet kaptak az oldalakon.
Az alábbi fotón láthattok egy hasznos kis táblát. Több ilyen párosításokról szóló táblázatot találni a kiadványban.
Ezekből egy-egy főbb karakter kiemelésével megtudhatjuk, hogy milyen jellegű bort érdemes hozzá társítani.
Francois Chartier, a szerző több, mint 20 esztendeje kutatja az élelmiszerek és a borok különleges kapcsolatát. Az író nem csak nekünk laikusoknak segít tanácsaival, hanem a világ legjobb éttermeivel is folyamatosan tartja a kapcsolatot. A molekuláris gasztronómia segítségével a téma mélységég ásott.
Bevallom arra már nem is számítottam, hogy könnyen elkészíthető ételötletekkel is gazdagabb leszek, amelyek kiválóan passzolnak majd az adott jellegű borhoz.
"Chartier a molekuláris gasztronómia tudományának, az aromák és zamatok szerepének rövid összefoglalását követően külön-külön fejezetekben mutatja be a kutatásainak és kísérleteinek eredményeként felfedezett nagy aromacsaládokat, melyek tagjai egymáshoz hasonló aromamolekulákon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az ízek harmóniájából kiderül, mi minden áll még közeli rokonságban a mentával és a sauvignon blanc-nal, hogyan fokozzák az ételek ízét a tölgyfa- és barikhordók, milyen borokkal párosítsuk a marhahúst, miért áll közeli kapcsolatban az ananász és az eper, vagy hogy mit is jelent a hideg íz. A fűszerek és aromák kapcsolódási pontjainak bemutatását Chartier időről időre remek gasztrotippekkel és receptekkel egészíti ki, a gyakorlatban is remekül hasznosítható ötletekkel, étel- és borpárosításokkal. És hogy a külföldi borok beszerzése se szegje senki kedvét, a kiadó megfelelő magyar borokat is ajánl ezek helyett a kötet végén."
Forrás: Alinea Kiadó
Szívből ajánlom a bor rajongóinak, a bor és a gasztronómia házasságát vizsgálóknak ezt a könyvet, mert gyors és érthető segítséget kapnak a párosításokról és sok olyan ismerettel gyarapszanak majd, amelyet csak tanfolyamok sorozatával lehetne megszeretni.
Kiadás éve: 2011
Puha táblás
216 oldal
Ára: 4950 Ft