A dió


Így az ünnepek közeledtével lassan összeáll a karácsonyi desszertek listája is. Ebben az időszakban rengeteg diót használunk akár a bejglihez, zserbóhoz, akár egy-egy dobozba rejthető, hosszan elálló aprósüteményhez.
Hogy ne csak felhasználjuk, hanem ismerjük is ezt az alapanyagot ma egy rövid leírást készítettem róla. 

SZÁRMAZÁS:
diófa diófafélék családjába tartozik. Mérete igen tetemes lehet fajtától függően 10-40 m magasságig terjedhet. Lombhullató, összetett leveleik páratlanul szárnyaltak.Termése a csonthéjas diótermés. 21 fajtája Délkelet-Európától Japánig, valamint Délkelet-Kanadától Argentínáig előfordul. 
A Kárpát-medencében két fajuk a legelterjedtebb. Az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik a díszfaként ültetett fekete dió. 

TERMÉSE
Csonthéjas zárt termés, szürkésbarna színű, kemény. Ezt feltörve jutunk a dióbélhez. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a bélben, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Omega 3 zsírsavban gazdag. 
Kalóriatartalma magas, mivel 100 g dióbél 654 kcal.

FELHASZNÁLÁSA
Szinte minden része felhasználható a fának. A diófa leveléből teát készítenek. A dióhéjat polírozásra használják, a dióbelet főleg a cukrászok használják, a dióolajat pedig a gasztronómia más területein is, a diófa törzséből pedig pompás bútorok készülhetnek.

EGÉSZSÉG
Diófalevélből készült tea vértisztító hatású és a cukorbetegség kezelésében is jótékony hatása van. Sokoldalúan felhasználható. Borogatásként, béltisztítóként, bőrproblémákra... Igazán univerzális!  A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A dió olajat vérszegénység ellen is alkalmazzák. A nyers dió fogyasztása bizonyos rákfajták elkerülésében is segít.


Szöveg forrása: Wikipédia

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/



Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések