Gere - Schubert Villányi Rosé Cuvée



Ritkán írok borokról, mert ebben a témakörben nem vagyok profi. Vannak kedvenceim, folyamatosan tájékozódom az újdonságokról, borászokról, borászatokról és kóstolok.
Egy-egy kedvencet vagy különleges darabot örömmel osztok meg veletek. A mai rövid bejegyzés is így született. Egy könnyed horgászat nyáresti vacsorájához választottam ezt a palack bort. 
Már régóta fontolgatom, hogy részt veszek egy rövid borokról szóló tanfolyamon, de ez még idő hiányában várat magára. 

A Gere név még a hobbi borkedvelők körében is igen népszerű. Jó ár-érték arányú, kiváló ízvilágú Villány lankáiról származó borokkal örvendezteti meg hosszú évek óta a nagyérdeműt. 
2010-ben a saját borászat mellett, Gere Attila és Schubert Vilmost közös pincészetet hozott létre Villányban. 
Céljuk a volt, hogy friss, gyümölcsös, könnyű minőségi borokat hozzanak létre. Csillagvölgy Pincészet önálló néven találjátok meg őket. 

A BORRÓL RÖVIDEN

Villányi Rosé Cuvée 2017 

Villányi védett eredetű, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, száraz rosébor. 

Érett gyümölcsaromák, melyben főleg piros bogyósok és némi füstösség jelentkezik. Ízében cseresznyés, málnás jegyek és lágy savak jellemzik. Illatos, de nem túlzó teltség jellemzik. 

Szőlőfajta: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Kékoportó, Pinot noir, Cabernet sauvignon 

Szüret: szeptember-október 

Borkészítés: Reduktív tartályokban, szabályzott hőmérsékleten erjesztve készült. 
Fogyasztói ára: 1280 Ft

A magyar kikerics védjegyről már korábban meséltem nektek."A magyar kikericset ábrázoló védjegy jelentése a villányi borok címkéjén - csak a 2006-os évjárattól kezdve - a gondos és szorgalmas kezek által, szabályozott körülmények között készített, a borvilág egyik legérdekesebb borvidékén termett bort jelenti. A kikerics a villányi védett eredetű borok szimbóluma, a villányi borok védelmét és hitelét jelzi.

A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virág. A villányi bor is ilyen, mert a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül.

Ahogy a kikerics védett növénye a magyar élővilágnak, úgy védik a villányi bor eredetét és karakterét is, mint a magyar borkultúra kincsét.

Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük.

Most pedig a saját egyszerű, laikus véleményem jön. 
Friss, nem túl savas, gyümölcsös első kortyok igazi kellemes ízélménnyel kecsegtettek. Őszinte leszek, nem szeretem a túl savas borokat, ezért is örültem annyira ennek a választásnak. Egy könnyű nyári salátás - grillezős/ halas vacsorához kiváló és rosé fröccsnek is remek alap. Ár-érték arányban is remek mérsékelt árával. 



Népszerű bejegyzések