10 tény a kelbimbóról

 

A kelbimbóról már sokszor meséltem nektek. Most egy kicsit közelebbről vesszük szemügyre! Az idén biztosan ültetni fogok a kertbe, hogy még télen is csipegethessek az apró golyóbisokból! :-)

Nézzük a heti utolsó téli vendégünket, hogy mit érdemes róla tudni!

1️⃣ 18. században Észak - Európa hűvösebb vidékeiről terjedt el a bimbóskel. Belgiumban állítólag már a 16. században ismerték, de csak a 19. századra nemesítették ki ezt a zöldséget. Származási helye miatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik ezt a zöldséget.

2️⃣ Akár 130 cm magas oszlopszerű száron helyezkednek el a mini káposztafejre hasonlító kelbimbók. Egy ilyen tőn minimum 250 kelbimbó is lehet!

3️⃣ Hidegtűrő növény. Úgy tartják, hogy az első fagyok után még ízletesebbek az apró kelbimbók. Ekkor érdemes elkezdeni szedni.

4️⃣ A kelbimbó tápértéke a káposztafélék között a legmagasabb: C-vitamin Karotin, E-vitamin B1-, B2-, kálium és vas található benne.

5️⃣ Sok benne az étkezési rost, amely az emésztésnek kedvez.

6️⃣ "Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a kéntartalmú vegyületek (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen." Forrás: https://bit.ly/3ckUDrX

7️⃣ A kelbimbóban jelentős mennyiségű K-vitamin található, amely a csontjaink védelmében nagyon fontos!

8️⃣ Alap igazság, hogy minél kisebb a kelbimbó annál finomabb. Én is mindig így válogatok belőle! :-)

9️⃣ 10 dkg friss kelbimbó csupán 43 kcal-t tartalmaz. Ezért is találkozhatunk vele reformétkezések kiváló elemeként.

🔟 Sokoldalúan felhasználható. A legismertebb sütve köretként, de levesben, főzelékben és rakott ételként is megállja a helyét.

Népszerű bejegyzések