Csomagolásmentes, zero waste, hulladékmentes és barátai az én szemszögemből




Mindenhonnan a "csomagolásmentes divat", zero waste életmód népszerűsítése folyik. Ez alapvetően jó, de nem találta fel senki sem a spanyol viaszt.

Kicsit megint kezd hisztibe és üzleti érdekekbe átmenni ez az "új irányzat". Szeretném megosztani veletek a személyes véleményemet.

1. Személy szerint ezer éve magamnál tartok a táskámban egy újrahasznosított anyagból készült szatyrot. Így nem kérek felesleges, semmit sem tartó, könnyen leszakadó műanyag táskákat plusz pénzért. Csak gondoljatok bele. Heti egy darab 50 Ft-os műanyag szatyor vásárlásakor 52 héttel szorozva 2600 Ft megy a nagy semmibe (természetesen alkalmanként nem egyet vásárolnánk). Vegyünk inkább ebből az összegből valamit, ami örömet szerez.
Nem újdonság, hogy piacra is kosárral járok legtöbbször. Itt azonnal pakolhatok mérlegelés után bele. Dédanyáink is így csinálták! Nem új keletű dolog.

2. Kikerülhetetlen sajnos még bevásárláskor a csomagolásmentes vásárlás (Itthon csupán néhány üzlet tart még csak itt). Tehát globálisan kellene megváltoztatni az élelmiszerüzletek kínálatát. Itthon az erre való nyitottság igen csekély. Külföldön azért ez másképpen működik. Hollandiában például ott a választási lehetőség, hogy a boltban megveszed a hálós tasakot, de azért ott van a műanyag zacskó is és viheted a sajátodat a zöldséges rekeszekhez (lásd a képen).

3. Kertes házban könnyebb a hulladékok minimalizálása. "Lakásos és házas" lét mindkét oldalát ismerem.
Kertes házban komposztálhatsz, megetetheted az állatokkal a zöldségek héját, valóban külön választhatod a hulladékokat, nem fogja a társasházban lakó beletenni a műanyagod mellé a papírt, hiába van erre külön kuka. Termeszthetsz zöldséget, a piacokon bevásárolhatsz, felkeresheted a termelőket. A mézért csereüveget viszel, tejért kandlival/üveggel mehetsz, a húsért rögtön a termelőhöz az edényeddel. A városi létben egy rohanós munkahely, pörgős élet mellett ez már jóval nehezebb. Beugrasz a boltba és mindent "uniformizált" csomagolásban kapsz. Plusz még egy jót sem tudsz beszélgetni az adott termelővel.

4. Ha annyira környezettudatos akar lenni valaki, akkor ne vegyen meg erről mindenféle üzleti érdekekből megírt, nyomtatott könyvet, hisz ott az internet vagy csak üljünk le a nagyival beszélgetni, ha erre van lehetőség. Külföldön sokkal előrébb járnak ezen a téren, érdemes böngészni. A tasakokat, szatyrokat is magunk megvarrhatjuk vagy éppen ismerős segítségével otthon talált anyagokból. De vásárolni is csak egyszer kell ezekből.
Az én állásfoglalásom abból adódik jelen esetben, hogy sokaknak nem a tudatos hulladékminimalizálás lebeg a szeme előtt, hanem a ropogó bankjegyek.

5. Még egy nagy kérés! Látom több hölgynél, hogy habzó szájjal "hulladékmentesezik" és bélyeget nyom arra, aki pedig nem (jelzem nem velem esett meg, csak belefutottam ilyen beszélgetésbe).
Tolerancia kérem! El kell fogadnunk, hogy a mai felgyorsult világban nem mindenki tudja kizárni teljesen a műanyagokat! Már csak a törekvés is nagy eredmény!!! Mondjuk apró változtatásokkal. Egy teljesen hulladékmentes élet működtetése városi körülmények között lehetetlen, de még vidéken is nehézkes és roppant időigényes.
Találjuk meg a középutat! Építsünk be apró változtatásokat. Már ezzel is nagyot lépünk előre környezetünk védelmében!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések