2012. március 13., kedd

Fűszeres kedd - Római kömény



SZÁRMAZÁSA:
Valószínű, hogy a Földközi-tenger keleti mellékéről vagy Egyiptomból származik. Indiában, Mexikóban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten termesztik manapság.

LEÍRÁSA:
Az ernyősök családjába tartozik. Egyiptomi kömény, kumin, borsos kömény néven is ismert. Szárított termését egészben vagy porrá őrölve használjuk. 30 cm-es nagyságúra nő meg. Kúszószárú fűszernövény, amely sötétzöld leveleket, fehér vagy lilás ernyős virágzatot fejleszt, Termése nagyon hasonlít a köményre. Termése kávébarna színű. Az egyszerű köménnyel semmiféle kapcsolatban nem áll.
 
ÉRDEKESSÉG:
Az ókori egyiptomiak a piramisokban a fáraók sírja mellé római köményt is tettek. Feltehetően gyógynövényként használták. Az ókori rómaiak pedig fekete bors helyett római köményből készítettek krémet, amelyet kenyérre kenve fogyasztottak. Nagy Károly uralkodása idején a kolostorkertekben ezt a fűszernövényt is termesztették. Terméséből nyert olaját keleti parfümök alapjaként hasznosítják.

AROMA:
Kellemesen friss, csípős aromájú.

GYÓGYÁSZAT:
Emésztésre jó hatással van. Kólika, hasmenés vagy menstruációs panaszok esetén görcsoldó, nyugtató hatást fejt ki. Nagyobb mennyiségben légúti megbetegedésekre alkalmazzák. Az ókori Egyiptomiak tüdőbetegségre is alkalmazták.
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Egészben vagy porítva speciális fűszerboltokban, nagyobb üzletekben szerezhetjük be. Gyakran kumin néven árulják.Hűvös, száraz, sötét helyen akár 1 évig is eltartható. Porrá őrölve veszít az ízéből.
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Elsősorban különféle keverékek alkotóeleme. Ha serpenyőben egy kicsit megpörköljük, akkor az ízek intenzívebbé válnak. Egzotikus fűszerkeverékeket is tökéletesen kiegészíti.  
Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon





2012. március 12., hétfő

CHANEL MACARON - Macaronról feketén-fehéren



Egy őrült ötlet pattant ki a fejemből! De megérte a végeredmény! Fecómnak nagyon tetszett:-) Ő az elsődleges bírálóm, így a véleményére nagyon sokat adok! Elmesélem Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásomra lett ilyen kezdetlegesen szép macaronom. Megvan a talp és a teteje sem csúnya. Volt szétfolyó változatom, csúnya külsővel bíró, talp nélküli, de most ujjongva vettem ki a sütőből ezt a változatot. Van mit gyakorolnom, de megéri.

MACARON TÖRTÉNELEM:

Manapság Franciaországban örvend nagy népszerűségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De a gyökerek honnan erednek? Az első gasztroemlékek Velencébe vezethetőek vissza a XIV-XV. században. Több monda is kering arról, hogy hogyan szivárgott be a francia köztudatba. Az egyik, hogy az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor férjével annak hazájába költözött. De olvashatunk a Karmelita nővérekről vagy éppen olasz zsidó kereskedőkről, akik a desszert hírét vitték Franciaországba.

Mandula őrleményből, tojásfehérjéből, cukorból áll a sütemény. Két darab, általában 3 cm átmérőjű korongból áll össze egy darab édesség. A töltelékek tárháza kifogyhatatlan: jamek, lekvárok, krémek és az tökéletesen passzoló ganache (ejtsd gánás). Oldalt vagy éppen a kisokosban elolvashatjátok, hogy mi is ez.   

20 db tészta hozzávalói:
5 dkg tojásfehérje
12 dkg porcukor
5 dkg őrölt mandula
2 g tintahal tinta 

Krém hozzávalói: 
12 dkg tehén túró
2 ek. citromlé
0,5 dl tejszín felverve
2 ek. vaníliás cukor

  • Én mandulaszeletet vásároltam az őrölt mandula elkészítéséhez. A kicsi kávédarálómmal megőröltem. DE! Rövid szünetekkel daráljuk a mandulát, nehogy túlmelegedjen, mert összecsomósodik. Viszont szitálással megoldható ez a probléma is. Mindenképpen szitáljátok át az őrleményt, hogy szép legyen.

  • Majd adjatok hozzá 10 dkg átszitált porcukrot. 

  • A tojásfehérje a másik sarkalatos pont. Én most 4 napig pihentettem a hűtőben az 5 dkg-nyi tojásfehérjét. Körülbelül 2 db tojásból nyerhető ki ez a mennyiség. Biztosan elkészíthető kevesebb pihentetéssel is, de nekem ez vált be. Számtalan recept kering az interneten, de nekem ez vált be néhány praktika egyesítésével. Biztosan felmerül bennetek, hogy mit kezdjetek a tojássárgájával. Gyúrjatok száraztésztát. Én is ezt tettem és született néhány különlegesség, de legyen erről egy kicsit később szó.

  • Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá. Apránként hozzáadjuk a 2 dkg maradék porcukrot. 

  • Végül az összekevert 5 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg cukrot fakanállal óvatosan hozzákeverem a tojásfehérjékhez.
  •  Ekkor rakom hozzá a 2 dkg tintahal tintát. Sokakban felmerül, hogy hogyan és mennyiért lehet hozzájutni. 490 Ft-ba kerül 2 x 4 g-os csomag. Személyesen és webáruházban is megvásárolhatjátok a CULINARIA ITALIA üzletben. A képen ezt láthatjátok.
    Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6., Mammut I. 1.emelet, 
    Nyitvatartás: H-Sz 9-21, V 10-18
    Telefon: 06 30 348 1110           E-mail: olaszbolt@t-email.hu         WEB: http://www.olaszbolt.hu/search.php?searchtext=tintahal+tinta
  •  Megfelelő állagúnak kell lenni a végeredménynek, mert különben lapos, elfolyó lesz a tészta. Én további kanál cukorral javítottam az első macaron állagán.
  • Habzsákba vagy egyszerű zacskóba (sarkát levágjuk) töltjük a tésztát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy egy tiszta fém lapra) nyomjunk ki 3 cm átmérőjű köröket. Kicsi halmot nyomunk ki a habzsákból és felfelé húzzuk végén. Megfelelő távolságra kell elhelyezni a tészta halmocskákat, mert egy picikét elterülnek.
  • Kb. 15 perc alatt kb. 150 °C-os sütőben szárítjuk, majd további 5 percig 120°C-on sütjük még. Én folyamatosan figyeltem az állagát. A tetejének szilárdnak kell lennie és a kicsi "habos" talpnak is megjelenik az igazi macaronnál.
  • Végül hagyjuk teljesen kihűlni a papíron, majd egyesével leválaszthatjuk. 
  • A krémet teljesen egyszerűen készítettem el. Krémes házi túrót áttörtem, majd hozzáadtam a felvert tejszínt. Végül citromlével és vaníliás cukorral ízesítettem a krémet. A mostani ötletem egy finom kókuszkrém. De ez még kísérletezésre vár:-)Szépen betöltöm a 2 darab korongot és kész.
  • 2-3 napig eláll töltötten, de töltetlenül lezárt üvegben, akár hetekig.
Bízom benne, hogy elnyeri tetszéseteket.  

Jó kísérletezést kívánok! 

2012. március 8., csütörtök

Konyhakiállítás 2012. március 4. - Beszámoló



Ígértem, hogy a hétvégi Konyhakiállításról megosztok Veletek egy kis beszámolót! Azért, hogy akik nem lehettek részesei, valamilyen szinten mégis csemegézhessenek egy kicsit. A tegnapi recept is ezért van. 
Nagyon jól érzetük magunkat és két szépséget is bezsebeltem. Aki már nézelődött a Facebook fotók között, ott talál erről egy mappát. De például speciálisan Anyukámnak is szól ez a bejegyzés. Ő még most tanulgatja a fenti oldal rejtelmeit és ide könnyebben be tud lépni. Mivel most jár egy internetes tanfolyam végén.  Már mondhatni nagyon profi a web használatában és büszke is vagyok rá. A mi falucskánkban, Földeákon egy nagyon jó kezdeményezést indítottak. Egy nagyon kedves fiatal anyuka, Szabó Ilus segítségével a nagymamikkal és nagypapikkal INGYENESEN megtanítják az internet használatát, levelezést, közösségi oldalak rejtelmeit... Például Anyuékkal a telefon mellett MSN-en csacsogunk nap, mint nap. Így küzdjük le a több, mint 200 km-es távolságot. Szóval most jól elkanyarodtam a témától :-)) Bocsánat!

A fenti kis válogatás mesés konyhabútorokból áll össze. Nagyon sok bútor kiállító mutatkozott be. Számtalan egyszerű vonalú, mai divatnak megfelelő elemekkel lehetett találkozni, de nekem inkább a fenti stílusú bútorok a kedvenceim. Sok hasznos ötletet tanulhattak a kilátogatók. Apropó: köszönet a Receptvarázs.hu oldalnak és a szerencsének a nyeremény jegyekért. Mert ugyanis így sikerült kijutnunk az Arénába. 

 Fantasztikusnak tartom, hogy séfek is megosztották tudásukat és praktikáikat velünk. Én például a tegnapi bejegyzés alapján Csillik Gábor főzését és ételét díjaztam a legjobban. Számtalan okosságot sűrített be a közel 30 perces főzésbe. Talán egyszer eljutok egy főzőkurzusára is :-) De mivel éppen nem a "rám szakadt a bank" korszakomat élem, így nem még várat magára.

Tudjátok milyenek vagyunk mi nők. Imádunk nézelődni, vásárolgatni. Engem most a nézelődés kötött le leginkább, mert az imádott tárgyak a hosszú távú keretben vannak benne. Utánaérdeklődtem a Staub serpenyőnek is. Nem értem a magyar kereskedőket. Bécsben kicsit több, mint 20 000 Ft a kiszemelt serpenyő. Itt 33 000 Ft-ot nem mondtak alap árként. A szállítás költsége nem rúg 13 000 Ft-ra. Több termékkel jártam így egyébként. Ha valaki évente egyszer, az adventi vásárkor kilátogat csak Bécsbe, akkor is megéri várni rá. Gondoljunk csak bele. Havi 3 000 Ft-ot elrakunk erre a célra, akkor 12 hónap alatt 36 000 Ft. Már meg is van egy buszos utazás díja 2 főre és a serpenyő ára is. Na mindegy, csak megosztottam effajta meglátásomat is. De itt legalább megszemlélhettem az eszközöket, megfoghattam, a Falcon álomtűzhelyemet is átvizslattam kívül-belül. Nagyon boldog voltam és sok hasznos információval is gazdagabb lettem.


 Végül számos újsággal, prospektussal gazdagodtam. Tudjátok meséltem, hogy két kincsre is szert tettem. 

Az egyik egy mesés kis kuglóf forma a Pataki Kerámiától 1200 Ft-ért. Szerelem volt első látásra és igen! Engedtem az én imádott férjem nyomásának és a "parancsára" meg is vettem. Tudni kell rólam, hogy nehezem szánom rá magam egy-egy vásárlásra és kicsit mániákusan figyelek az ár-érték arányra. Beosztom a pénzt, de nem mindegy, hogy mire adom ki. A Pataki kerámia portékái  varázslatosak. Nézelődtem egy kicsit és még gyárlátogatáson is részt lehet venni azoknak, akik éppen Sárospatak környékén járnak. Érdemes megnézni az oldalt: http://www.patakikeramia.hu/
A másik pedig egy boldog kuktának járó Städter kukta sipka kiszúró forma a Desszert mestertől! Már meg is van, hogy mit készítek vele először! Nem keksz lesz már előre szólok :-) Fantasztikus felszereléssel és árukészlettel rendelkeznek. Webáruházukban is vásárolhatunk: http://www.desszertmester.hu/.


Csodás program volt. Megbeszéltük Fecómmal, hogy minden évben két nagy rendezvényre biztosan ellátogatunk. Az egyik a FEHOVA az Ő kedvéért, a másik a konyha kiállítás az én kedvemért. De igazából megsúgom mindkettő rendezvény, mindkettőnk kedvence, mivel én is imádok horgászni, Fecóm pedig főzni. 

Ennyi az én kis beszámolóm! 

Legyen szép napotok! 

Képek forrása: Saját készítésű fotók :-)



2012. március 7., szerda

Almás-camembertes szűzpecsenye & körtés-fetás szűzpecsenye a hétvégi Konyha kiállításról




Teljesen véletlen néhány héttel ezelőtt almás-camembertes szűzpecsenyét készítettem szinte azonos fűszerezéssel. Drága kincs, így valami különlegeset szerettem volna kihozni belőle. Mondhatni sikerült :-)Most hétvégén körte-feta párosításban szemlélhettem és kóstolhattam meg ugyanezt! Valami mennyei elemózsia!Mindkettő zseniális.

Hozzávalók:

30 dkg szűzpecsenye
10 dkg camembert/ feta sajt
1 db alma/körte
2 kk. só
2 kk. bors
rozmaring
bacon/olaj
vaj

Az almás-camembertes szűzpecsenyéhez almás-burgonyás tócsni készült egy kis sajtmártással (ami bevallom most nem lett szép, ezért majd egy jobb receptet osztok meg Veletek a jövőben! 

A körtés-fetás változathoz pedig epres madársaláta készült!

A következőkben leírom a tippeket is, amelyek tömkelegét gyűjtöttem be egy 30 perces főzőbemutatón Csillik Gábor tálalásában! A SALT 'N PEPPER főzőiskolában akár még a kurzusára is beiratkozhatnak az érdeklődők. Nagyon tetszik a konyhai stílusa, az elvek, amelyeket vall. A "semmit nem dobunk ki" hozzáállása nagyon tetszik.

1. A szűzpecsenyéről levágom a hártyát. Majd kettévágom, külön-külön kiterítem és kiklopfolom.

TIPP: A levágott hártyás részt, inas részeket mindig megéri elrakni a fagyasztóba egy kis zacskóban. Tökéletes alaplevet lehet belőle főzni. 

2. Ezután megszóróm a két szelet belsejét 1-1 kk. sóval és borssal, majd a közepére végig egy csíkban sajtszeleteket és meghámozott almát/körét helyezek. Erre rászórom az aprított rozmaringot. 

TIPP: A lecsupaszított rozmaring ágat ne dobjuk ki. Inkább állítsuk olívaolajba, hogy megízesítse. Mindenképpen fedje el a fűszert. Hosszú távon eláll, de csal a "fás szárú" fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű...), a lágy szárúak ( pl. bazsalikom, petrezselyem) nem tartósíthatók olajban hosszú távon!

3. Egy darab alufóliát veszünk (akkorát, hogy beletekerhessük a húst). Vagy egyszerűen bekenjük olajjal az alufóliát vagy befedjük akkora baconnel, amekkora hús kiterített állapotban. 

4. Ráhelyezzük a húst és feltekerjük. Egy kis szaloncukrot formázunk az alufóliából és 15-20 perc alatt nagy fokozaton megsütjük.

TIPP: Úgy nézzük meg, hogy megsült-e a bélszín, hogy a végébe belevágunk. Nem kell teljesen átvágni, csak a közepéig. Itt már meglátjuk, hogy megsült-e a hús. Ha még nem, akkor visszacsomagoljuk és mehet a sütőbe. 

5. Miután kikerült a sütőből a hús vajon, forró serpenyőben egy kicsit megpirítjuk.

6. Végül 10 percre még becsomagoljuk az alufóliába pihentetni. 

TIPP: Azért van erre a lépésre szükség, mert a rostok felszívják ismét a szaftot és így nagyon ízletes lesz!

7. Az alufóliában lévő húslevet is felhasználjuk még a salátához, de ez legyen egy későbbi fejezet.


Mára ennyi!

Legyen szép napotok!


2012. március 6., kedd

Babérlevél


Ismét fűszeres kedd :-)

SZÁRMAZÁSA:
Babérfélék családjába tartozik ez a fa. Eredeti gyökerei Kis-Ázsiába nyúlnak vissza, de ma már a Földközi-tenger mellékén, Törökországtól kezdve, Spanyolországon át, egészen Marokkóig, mindenütt megtalálható. Manapság az USA-ban is termesztik. 
LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
Friss vagy szárított leveleket használjuk fel. Örökzöld lombú, vadon akár 15 m magasra is megnövő fa. Termesztett példányokat erősen visszavágják, ezért inkább bokorra hasonlítanak. Sárgásfehér virágai vannak. A virágokból kékesfekete bogyók fejlődnek, amelyeket likőrök és kenőcsök készítésénél használnak fel. Leveleket kézzel gyűjti be és árnyékos helyen szárítják. Bőrnemű, lándzsa alakú leveleinek színe sötétzöld, fonákjuk pedig világoszöld.
 
ÉRDEKESSÉG:
A babérról már 7000 éves sumér ékírásokban is említést tesznek. A babérkoszorú például az ökölharc nyertesének győzelmi jelképe volt. A hadvezéreket a győztes csata után szintén babérkoszorúval ékesítették. A babér az ókori görögök szent növénye volt és Apolló istennek szentelték. A görögöknél más célokra is használták: a delphoi jósdában a jövendőmondó papnő jóslatai előtt elfogyasztott néhány babérlevelet a siker érdekében. Mivel a babérlevél nagyobb mennyiségben kábító hatású
feltehetően a papnő transzba esett és bódult állapotban jósolt. 
Nagy Károly császár elrendelte a babér termesztését, hogy gyógy- és fűszernövényként való használata minél jobban elterjedjen. 
Sokáig a középkorban pestis ellen alkalmazták.

AROMA:
Fűszeres aromájú, fanyar, enyhén kesernyés ízű fűszer. Friss levelek különösen keserűek.

GYÓGYÁSZAT:
Babérból készült kenőcsöt reumás panaszokra használják valamint rovarok elriasztására. Ezenkívül antibakteriális hatású. Terméséből nyert olajat rándulásokra, zúzódásokra alkalmazzák. Állítólag csecsemőknél külsőleg felkenve segít a hasfájás csökkentésében. FIGYELEM: a babérlevél nagy mennyiségben fogyasztva mámoros állapotot okoz, főleg teaként! Kerüljük!
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:

Minden élelmiszerüzletben kapható szárított babérlevél. Ha szerencsénk van nagyobb piacokon, speciális üzletekben frissen is kaphatunk, de csak ép felszínűeket vásároljunk, mert a töredezett hamar elveszti aromáját. A friss leveleket hűtőben tároljuk több hétig is és a szárított változatot száraz, sötét helyen.  

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Savanyúságok kiváló kiegészítője pl. ecetes uborka, savanyú káposzta, cékla. Továbbá vadhúsokhoz és vadhúsok páclevéhez tökéletes fűszer. Raguk, gulyás leves, sült húsok, akár főzelékek kiegészítője is lehet a babérlevél. Nagyon sok oldalú! 

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

2012. március 5., hétfő

Levendulás almás pite - Könyvajánló Csillagjegyek a konyhában


Gyönyörű hétfői napra ébredtünk. Ehhez csak egy fantasztikus desszertet és még egyedibb könyvet szeretnék ajánlani Nektek. Bízom benne, hogy felkeltem ezzel a könnyen elkészíthető, de mégis különleges recepttel az érdeklődéseteket. A szerző, Habliliom beleegyezésével teszem közzé a receptet, ami nagyon nagy megtiszteltetés számomra. 

Nőnapra vagy Húsvétra tökéletes ajándék ez az országunkban egyedülálló könyv! Kedves Uraim, ez egy üzenet virág nyelven, ha éppen imádottatok bőszen mutogatja Nektek ezt a bejegyzést! Kicsit lentebb megtudhatjátok a lelőhelyet is, ahol megvásárolhatjátok eme mutatós darabot.

Hozzávalók egy 24 cm-es formákhoz:
10 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
12,5 dkg jó minőségű, hideg vaj
8 dkg finom szemű kristálycukor (vagy porcukor)
1 nagy csipet só
1 db közepes méretű tojás
1 ek. habtejszín
4 dkg darált mandula
75 dkg aromás alma
2 ek. méz
8 dkg levendulával kevert barnacukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
A díszítéshez:
levendulával kevert porcukor

Elkészítési idő: 60 perc

1. A liszteket egy tálba szitáljuk, sót, 8 dkg cukrot hozzáadjuk, a vajat lereszeljük, vagy éppen apróra daraboljuk és szép morzsalékos elegyet készítünk. A tojást a tejszínnel elkeverjük és az előbbiekhez adva tésztát gyúrunk. Ezt folpackba csomagoljuk és minimum 30 percet a hűtőben pihentetjük. 

2. Almákat megpucoljuk, magházat kivágjuk. 1,5 cm-es kockákra aprítjuk és meglocsoljuk a citrom levével. Serpenyőbe öntjük a gyümölcsöt, a mézet és a levendulás barnacukrot ( én egy csapott evőkanálnyit adtam a cukorhoz) 6-8 percig pároljuk, majd hagyjuk meghűlni.

3. A tésztát most két egyenlő részre osztjuk. Folpack között kinyújtjuk (sokkal könnyebben helyezhetjük a pitesütő edénybe). Én teflonos formába helyeztem a tészta lapot és kibéleltem vele. De sütőformával borított formát ajánl a szerző.

4. Az őrölt mandulát erre a lapra szórom és ráosztom egyenletesen az alma tölteléket. 

5. Majd akkora tésztát nyújtunk, hogy befedhessük az almákat. Megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben a gőzök szabadon távozhassanak. 35 perc alatt 175 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Levendulás porcukorral még melegen meghintjük. 

Saját vélemény: 
Roppant ízletes és nagyon könnyen elkészíthető desszert. Én a szokásos módon a tésztát mindent egybe módszerrel dolgoztam össze és így is tökéletes lett. De ti azért első sütéskor tartsátok be a leírtakat. Ha éppen nincs otthon barna cukor, akkor helyettesítsd sima kristálycukorral és ha vaj nincs a közeledben, akkor margarinnal. Így is készítettem már, de az első alkalommal betartottam az előírtakat. A levendula és alma zseniális összhangot alkot.


A könyvről:

Griga Zsuzsanna és Habliliom ( A Mindmegette portál sikeres gasztrobloggere - lásd itt)  közös, több, mint egy esztendős gondos munkájából született ez az igényes kiadvány. 

Engem teljesen elvarázsolt, mert két olyan területet kapcsoltak össze, amely a nők tömegét érdekli. Az asztrológia legtöbbünknek misztikus, varázslatos világát egyesítették a könnyed és egyedi ízekkel. 
Magyarországon egyedülálló műről beszélhetünk. Érdemes belelapozni, elmerülni a nagyszerű leírásokban, a pontos és részletes anyag hányadokban, a tökéletes, már-már beleharapásra csábító képekben.

 2656 Ft-ért most akciósan megvásárolhatjátok a Kossuth kiadó gondozásában készült művet! Én mostanság a kiadóktól vásárolok közvetlen, ha tehetem. Sokkal jobb áron és korrekt állapotban kapom meg a könyveket. Uraim! Ez az a link, ahol a virágnyelven megosztott kívánságot teljesíthetik :-)


Legyen szép napotok! 




2012. március 2., péntek

Konyha kiállítás 2012. március 2-4. Budapest


 Pénteken nyitja meg kapuit a Konyha Kiállítás. Sajnos elég Budapest központú a mi országunk, így a Papp László Sportarénában lelhettek rá erre az eseményre. Maximum egy kis budapesti kirándulást be tudtok iktatni.

Számtalan nyeremény, főzőbemutatók, várják a látogatókat. Kint lesz az én álom tűzhelyes csapatom is, amiről korábban már írtam
  A legújabb konyhatrendek mellett a hazai konyhabútorok és konyhai gépek, kisgépek, konyhai eszközök, kiegészítők várják az ide látogatókat, de lesznek gasztronómia bemutatók, főzőshowk is. 

A kiállítás előtt, de legkésőbb március 6-ig keressétek fel a rendezvény weboldalát is, ugyanis a www.konyhakiallitas.hu oldalon és a helyszínen is regisztrálók között fődíjként egy 2,5 Millió Ft értékű NOLTE konyhabútort sorsolnak ki a NonoArt Konyhastúdió felajánlásával. De számtalan nyereményt is kisorsolnak a kiállítók a napi 3 sorsoláson.

Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft
Diák és nyugdíjas: 1200 Ft
2 felnőtt és maximum 3 diák: 4000 Ft
6 éves kor alatt ingyenes a program

A jegy 10 000 Ft feletti vásárlás esetén levásárolható a Fast Hungary 18-as standnál.

Ha van kedvetek, lehetőségetek és időtök, látogassatok el a kiállításra! 

Legyen szép hétvégétek! 


2012. március 1., csütörtök

Apró, héjában főtt burgonya zsírban futtatva


Mivel imádom a vidéki konyhát, a hazai ízeket ezt a fogást mindenképpen meg kell osztanom Veletek. Igazából régóta készülök már erre. 

Roppant egyszerű és laktató. Most a legnagyobb hidegben nagyon jó volt ilyesmit csemegézni. Kimondottan erre való cserép pároló edényt is lehet kapni felénk a nagyobb vásárokban. Ilyen például a méltán híres mórahalmi vásár. Reggel elkezdődik és mire végigjárja az ember, már dél felé közelít az óra mutatója :-) Ahogyan Apukám mondja, még elveszett orosz katonát is lehet találni a sokféle portéka között :-)

Hozzávalók 2 személyre: 
50 dkg apró burgonya héjastól
3 ek. sertés zsír
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk só 
víz a főzéshez

1. A burgonyát megmossuk és tiszta vízben feltesszük a tűzre. A krumplik méretétől függ, hogy mennyi ideig kell főzni. Kb. 30 perc alatt megvan, de közben nézzétek, hogy mennyire puhák. Nem kell szétfőzni.

2.  Ezután egy serpenyőben a zsírt felolvasztjuk és a félbe vágott, lecsepegtetett héjas burgonyákat a forró zsírban hirtelen megsütjük. Kicsit aranybarnák legyenek a vágási felületek. 

3. Végül kiszedjük a szaftos falatokat és meghintjük sóval és paprikával. Azonnal melegen fogyasztható:-)

Tudom nem diétás étek, de nem is erről vagyok én híres :-) Nagyszüleink is ilyesmit csemegéztek téli estéken. Látszik, hogy mindent felhasználtak elődeink. Haszon, hogy a krumpli felszedésekor így nem a selejtbe megy az apró nép:-)

Legyen szép napotok!



2012. február 29., szerda

Mátrai borzaska



Íme itt vagyok egy sokak által kedvelt és villám gyorsan elkészíthető étellel. A mátrai borzaska tökéletesen passzol salátához, főzelékhez, de én magában is imádom. 

Tudom, hogy millió változata van a köztudatban, szakácskönyvekben, buksikban..., de most megosztom az én hagyományos receptemet. De hát ahány ház, annyi szokás. Még azt is külön díjazom, hogy több hozzávalót is lehet helyettesíteni ezzel-azzal.

Hozzávalók 4 személyre 
50 dkg csirkemellfilé/ sertés karaj/ pulykamell
2 db egész tojás
10 gerezd zúzott fokhagyma
4 db közepes burgonya
8 ek. liszt
1 normál pohár tejföl/ joghurt/ kefir/ vagy 2 dl tej
1 tk. só

Olaj a sütéshez (bő olajban sütjük)

Tálaláshoz 
- krémes tejföl zúzott fokhagymával ( 1 kicsi pohár tejföl és 4 gerezd zúzott fokhagyma), reszelt sajt

1. A húst felszelem, kiklopfolom, majd megsózom a szeleteket. 

2. Egy edényben nagyon sűrű palacsinta tésztát keverek a zúzott fokhagymából, nyers, nagy lyukon lereszelt burgonyából, lisztből, tojásból, tejfölből és sóból.

3. A tészta lényege, hogy megfelelő sűrűségű legyen, mert különben lepotyog darabokban sütés közben. Ha ez a helyzet áll elő, akkor mindenképpen adjatok hozzá még lisztet a tésztához. Én mindig azt mondom, hogy érzésre készítem a tésztát, nem pontos mennyiségekkel. De hát akkor nem lenne blog. Mit írnék ide... egy kis liszt érzésre... na akkor nagyon nem csípnétek engem:-)

4. Ezután csak annyi tennivaló lesz, hogy a sózott szeleteket, megforgatjátok ebben a keverékben és bő, meleg olajban aranybarnára kisütitek. Ha valahol nem vonja be a húst tökéletesen akkor egy kis kanálkával a tésztából rásimítunk a szeletre a serpenyőben. Kb 2-3 perc sütés oldalanként. 

5. Tálaláskor salátával vagy főzelékkel esetleg grillezett zöldségekkel kiegészítjük. Majd nyakon öntjük a fokhagymás tejföllel és megszórjuk még melegen reszelt sajttal. 

Érdemes kipróbálni! 

Legyen szép napotok! 




2012. február 28., kedd

Fűszeres kedd - Vanília

 
SZÁRMAZÁSA:
Mexikóban és Közép-Amerikában trópusi körülmények között őshonos ez a kúszó orchideafaj termése. Manapság Madagaszkáron, Réunion szigetén és Comore-szigetén termesztik. 

LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
Orchideafélék családjába tartozik ez a növény. Szárított toktermését és magjait használjuk fel a konyhában. Ez a húsos levelű orchideafaj 25 cm-es leveleket növeszt és 15 m magasan is felkapaszkodik a fákon! Sárgásfehér vagy éppen zöldes színű virágai kicsik és rövid ideig nyílnak. Megporzásukat a kolibrik végzik a természetben. Az ültetvényeken nem bízzák a véletlenre. Bambuszpálcikával, kézzel porozzák be a virágokat. A megtermékenyített virágokból 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a lecsüngő toktermések. Ezeket féléretten gyűjtik be, majd fermentálják ( erjesztés, füllesztés). Ez idő alatt alakul ki a sárgászöld termésekből barna szín, a tökéletes illat és íz. A vaníliarúd különleges zamatát legfőbb aromaanyaga, a vanillin adja. A legjobb minőségű vanília a Bourbon-vanília.
 
ÉRDEKESSÉG:
Már az aztékok is használták a vaníliát a méltán híres csokoládéitaluk ízesítésére és afrodiziákumként. Az indiánok például a szárított vaníliarudakat fizetőeszközként is használták.

AROMA:
Enyhén édeskés, fűszeresen intenzív. 

GYÓGYÁSZAT:
Elsősorban szíverősítő hatású, ezt már az indiaiak is tudták. Továbbá félelem és fáradtság elűzésére használják. Hangulatjavítóként kakaóval vegyítve alkalmazzák. Egy jó kis vaníliás kakaó... Nyamiiii...
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:  
Még ma is az egyik legdrágább fűszerek közé tartozik a vanília. Hideg száraz helyen tárolandóak a termések. Ára a minőség függvényében változik.
 
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Házi vaníliás cukrot  is készíthettek belőle vagy éppen mennyei főzött krémeket főzhettek. Főzés közben belekerülhet az ételbe a kikapart magokkal együtt, de a külső, barna héj rész nem ehető.  

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon