2012. augusztus 27., hétfő

Hibiszkuszos jeges tea


Küzdök minden egyes zsigeremmel a nyár elmúlásával. Nem hiszem el, hogy ennyi lett volna a szikrázó napsütés, a kellemes, langyos esti séták, a kései naplementék. Még nem óhajtom ebbe a közelgő ténybe beletörődni, így ezen a héten dacolok az elemekkel! Kizárólag csodálatos időre csábító, vízparti nyaralást idéző, különleges bejegyzéseket olvashattok.

Nézzük is az elsőt! Egy hűsítő jeges tea bármikor jól jön egy izzasztó nyári napon. Ha még C vitaminnal és minden földi finomsággal is megspékeljük, akkor egyedülálló energiabombát kaphattok.

Hozzávalók kb. 2 liternyi mennyiséghez:
6-8 db szárított hibiszkusz szirom
1 ek. méz
2 db narancs leve
1,5 dl víz

A vízben megfőzöm a virágokat. Kb. 10 percet vesz igénybe. Szépséges mélybordó teát kapunk. Leszűrjük.

A virágokat és néhány narancs ciket jégkockatartóba teszünk, egy kis mézzel lecsorgatjuk, vízzel felöntjük és néhány óra alatt keményre fagyasztjuk.

Amikor még meleg a tea, bekeverjük egy evőkanál aranyló virágmézzel, vagy éppen olyannal, amely a spájz polcain pihen. 

Szigorúan csak akkor, amikor már kihűlt az italunk, akkor hozzáfacsarjuk a narancsok levét. 

Ezután már nincs sok tennivalónk. Egy-egy jégkockát a pohárba dobunk és elszürcsölgetjük az egyedi hűsítőt.
Joggal tehetitek fel a kérdést, hogy mire jó a virág? Menyibe kerül? Hol lehet beszerezni? 
Szárított állapotban a Fűszerésznél interneten és különböző megjelenésük színhelyén bátran vásárolhattok egy kis tasakkal. Az ára 350 Ft volt és 3-4 teafőzésre biztosan felhasználható.


2012. augusztus 21., kedd

Russell Hobbs - Édesburgonya virág gomba mártással




Elérkezett ez a pillanat is! Búcsút intek a mesés Russell Hobbs játszadozásomnak. Remekebbnél remekebb gépet próbálhattam ki és örömmel konstatáltam, hogy vannak még időt álló szerkezetek a magyar piacon is. 

Búcsúként  egy édesburgonya virággal leplek meg benneteket.

Hozzávalók 4 személyre: 

25 dkg édesburgonya
10 dkg laska gomba
5 dkg vaj
6 közepes levél bazsalikom
2 gerezd fokhagyma

Hozzávalók a besamel mártáshoz:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej

bors




Az édesburgonyát megtisztítjuk és vékonyabb szeletekre vágjuk. Majd kb. 3 dkg vajban megfuttatjuk 3-4 perc alatt. Majd kiemeljük a vajból a zöldségeket.

Ezután apróra vágjuk a bazsalikomot, fokhagymát és a laskát a Russell Hobbs aprítógömbben. Az előzőleg megmaradt vajra öntjük és 5 percig közepes lángon sütjük. Végül lehúzzuk a tűzről.

Eközben elkészítjük a besamel mártást is.  
A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet apránként hozzáadagoljuk és 2 percig alacsony lángon főzzük. Ezek után már csak tejjel kell felöntenünk. Továbbá ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.  

4 kerek sütőformát vékonyan kivajazunk. Az aljára és oldalára édesburgonya szeleteket rakunk.

A besamelmártást összeforgatjuk a gombás-bazsalikomos-fokhagymás keverékkel és az édesburgonyával bélelt edények közepére öntjük. 

25 percre sütőbe tesszük és közepes fokozaton megsütjük.

Egy pohár fehérborral tálaljuk!  


2012. augusztus 18., szombat

Palóc gasztroromantika - Hollókő


Nem kenyerem a csélcsap szerelembe esés, de most elvarázsolt a Cserhát dimbes-dombos világa. A szívem egy része ott maradt egy mesés kis ékszerdobozban. Célállomásunk Hollókő volt. Tudtam, hogy egyedi és megismételhetetlen a világörökség gyöngyszeme, de a vártnál is nagyobb hatással volt rám/ránk. 

Mint lelkes örömfőző akaratlanul is összeboronálódtam a palóc konyhaművészettel, egy-egy szép mesterséggel, szokással. Ma erről számolok be Nektek. Egy kis kedvcsináló a hétvégére és akár augusztus 20-ára is. Most éppen várjátékkal várják az érdeklődőket, így érdemes felkerekedni: http://www.utazzitthon.hu/szent-istvan-napi-varjatek-2012-holloko.html Budapesttől autóval röpke 45 perc az M3-as autópálya forgatagában, majd a 21-es útra rátérve, majd a nagy kövön gubbasztó hollónál letérve elérjük a palócok szívdobbanását, Hollókőt! A lombok alagútjában, a szerpentinen felérve egyszer csak kinyílik a táj és lankás, zöld mezők a faluba vezetnek. Látogatók az ófalu bejárata felett 600 Ft-ért egész nap parkolhatnak egy egyszerű parkolóban (csak és kizárólag ott, mert máshol szigorúan szankcionálják a potyázókat). De, akik néhány napot az ófalu egyik romantikus kis házikójában töltenek el, ők már az aktuális szálláshely udvarában pihentethetik a járgányt. Nem elhanyagolandó információ. Mi a Bátki ház vendégszeretetét élveztük. Régi bevetett ágy, olyan magas, hogy szinte sámlival kellett felmászni, ódon bútorokkal, mosdótállal. Ha mesélni tudnának a falak, biztosan palóc virtushoz méltóan humoros kis anekdotázás kerekedne. A kertben üldögélve mesés naplemente, balzsamos este, roppanó körte, cigány muzsika vár a szerelmesekre! Ennél több már-már nem is kellene, de viszont még ennél is több vár az idetévedőkre.

A palóc gasztroromantika bűvkörébe vonlak be benneteket. A Katalin csárda az igazán tökéletes hely ennek megismerésére. 10 és 18 óra között minden nap várja a megfáradt vándorokat. De nem is akárhogyan. Már messziről csábítgatja a régi tornácos ház az üres hasú vendégeket.
 
Vendéglátónk, mint régi barátot fogad bennünket és hellyel, étlappal kínál. A tornácos ház, hátsó traktusába érdemes elbújni a zöldellő dombokkal szemben. Az árak nagyon barátiak és mindenféle fizetőeszközzel kiegyenlíthetjük a számlát (bankkártya, SZÉP kártya, SODEXO utalványok...). Mikor kezünkbe vesszük az egyszerűnek tűnő étlapot ismét egy kis palóc furfanggal szembesülünk. Szomszédasszony tyúkja, Ángyom főztje, Sógor kedvence... és még hosszasan sorolhatnám mi minden finomság szerepel az étkek lajstromában. 
A palóc leves kihagyhatatlan, igaz Gundel János kreálta a neves író Mikszáth Kálmán tiszteletére, de manapság már szerves részét képezi a helyi gasztronómiának. A mini bográcsban felszolgált ínycsiklandozó, ámde annál egyszerűbb levessel megtelik a has. Friss lágy kenyér dukál mellé, melyet hímzett kendőcskével takarnak le a nap szikkasztó sugarai elöl. Viszont kár lenne itt megállni. Én az Ángyom főztjével ütöttem el éhségemet. A vargánya íze fenomenális. Fecóm pedig az öt csillagot kiérdemlő áfonya mártással nyakon öntött vaddisznósülttel és vargányás tócsnival örvendeztette meg magát. Én nem vagyok ájuldozós fajta, de ilyen jót még nem ettem. Akárhol vagyunk az én Imádottammal, mi megkóstoljuk egymás ételét. Tudom nem illik, de mit lehet tenni. A vadásztálat ajánlom mindenki figyelmébe. Mi többször lakomáztunk belőle az új ízek mellett. Általános meglátásom: a Katalin csárda személyzete roppant kedves, az étel több, mint kiváló. Kiszolgálás nagy piros pont, ételek minősége, mennyisége és frissessége kitűnő. Hibát keresve sem találnék. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy térjen be egyszer és engedje át magát a palóc gasztronómiai élvezeteknek. 
Emellett a sok-sok ódon építészeti kincs között sétálva egy háziasszony csodákra lelhet.  A házikónktól nem messze például Nagymama kamrája várja a betérőket. Már az ablakokat látva érdekli az embert a belbecs is. Érdemes körülnézni, vásárolni egy kicsit.

A Fazekasház kihagyhatatlan célpont. A népzene már messziről odacsalja a kicsiket és nagyokat. Puli az udvarban, égetett agyag edények a polcon a kemence hátuljánál... Szebbnél-szebb kézművesremekek, kemencébe való edények, asztali szettek és régi eszközök várják a vásárlókat. Én igazi kincsekre leltem: régi kanalakra, villákra, késekre, csodás edényekre. A 
maconkai bejegyzésnél az egyik darabot már láthattátok is. Én legszívesebben mindent hazahoztam volna, de akkor lehet, hogy egy ideig zsíros kenyéren kellene élnünk. 
Lessetek be minden udvarba. Többek közt néhány hagyományos kemencét is láthattok. Sétáljatok nagyokat a sziklás kis utcákban, vegyétek be a hollókői várat, túrázzatok a mesés tanösvények valamelyikén, látogassatok el a fakanalashoz, ahol az udvarban megismerhetitek az eszköz készítésének pontos folyamatát... Gyümölcsöktől roskadozó körtefák árnyékában hűsöljetek egy jót. Éljétek át a hely szellemét, a sok szépet, amit a ez a kicsiny ékszerdoboz ad minden látogatónak. 

Ma egy bejegyzés erejéig elröpítettelek benneteket Hollókőre. Bízom benne, hogy élveztétek ezt a kis kirándulást! 

Jó pihenést kívánok Nektek, kedves Olvasóim!

2012. augusztus 17., péntek

Gasztrotúra Magyarországon a Nők Lapjával


 

Kicsit felborítottam a rendet most és nem Julia Child a téma, de nem akarom, hogy lemaradjatok erről. Szeretném felhívni a figyelmeteket az eheti Nők Lapjára. Nem kenyerem a nagy marketing kampány, de különösen jól sikerült az eheti szám. 215 Forintért egy nagyszerű pár órát kaptam a szerkesztőtől. Szinte szó szerint faltam minden sorát a magazinnak. Szegő András egy éjszakás péklegénnyé válása és egy pékség kulisszatitkai varázsoltak el legelőször. Majd külföldi magyarok meséltek a már-már kínzó-hiányzó magyar kulináris élményekről.

Másodszor pedig a gasztrotúra írás vágott zsebre engem. Otthonom, a napsütötte Szeged is szerepel a négy sarkalatos gaszrtopont között egy frappáns ételötlettel körítve. 

Majd legújabb szerelmem Palócföld és a huncut mosolyú Klári néni varázsolt el. Emellett Tokaj és anyai gyökerem az Őrség is terítékre került. Vicces ellentét. Édesanyám családfája az Őrség területére vezethető vissza, Édesapámé pedig az Alföld déli csücskébe. Két távoli pont összekapcsolódott az évszázadok során és egy szépséges család kerekedett belőle. 

Kicsit eltértem a mondandómtól. A lényeg, hogy a hosszú hétvégén akár kiválaszthattok egy-egy helyszínt az újságban leírtakból és ti is belevethetitek magatokat egy érdekes-ízletes gasztrotúrába. A recepteket is érdemes kipróbálni és holnap egy nagyon jó kis úti céllal örvendeztetlek meg benneteket a hétvégére. Természetesen a pocakkényeztetés sem marad el :-) 

Szép estét! 


2012. augusztus 16., csütörtök

Julia Child - Tésztakosárkák fagyinak, gyümölcsöknek és desszertkrémeknek mézes bazsalikomos baracksalátával - Coupelles, Langues de Chats


Ki ne álmodozna 15 perc alatt elkészülő desszertről? Én mindenképpen egy dolgos nap után az ilyesmit preferálom. Julia Child ebben is tökéletesen otthon van. A kosárka az ő receptje alapján készült a villám saláta pedig az én agyszüleményem. Tényleg csak egy negyed órát kérek tőletek és 6 nagy kosárka fog előttetek díszelegni. 

Hozzávalók: 

7 dkg puha vaj
9 dkg kristálycukor 
2 tojásfehérje
4 dkg liszt
citrom és/vagy narancshéj reszelve

A narancs és a citrom héját egy tálba reszelem.

Hozzáadom a cukrot és a vajat. Kézi mixerrel simára keverem. 

Majd a tojásfehérjét adom hozzá teljesen normál állapotban, nem felverve, nem habosan. 

Amikor szép sima az alapunk, a lisztet apránként adagoljuk hozzá és így összeforgatva kapjuk meg a tésztát. 

A sütőt kb. 250 °C-on előmelegítjük. 

A tésztából egy evőkanálnyit egy tepsi tiszta lapjára halmozunk. 

Ezt szép egyenletesen, kör alakban vékony tésztává simítjuk.

Ezután sütőbe tesszük és maximum 5 percig sütjük, vagy amikor a szélei barnulni kezdenek kivesszük. 

Gyorsan kell dolgoznunk most, mert ha kihűl akkor már nem tudjuk formálni. Törik, ropog, morzsálódik. A sütőlapról egy éles kés segítségével óvatosan felszedjük a korongokat. 

Előveszünk egy tetszőleges méretű bögrét vagy tálkát és a tetejére helyezve belenyomkodjuk/igazítjuk az ujjainkkal. 

Most már csak várni kell, hogy megszilárduljon és íme ez lesz a végeredmény. 

Saláta, mint mondtam az én villám agyszüleményem volt.
Hozzávalói két személyre: 
30 dkg friss barack
1 ek. méz
10 kicsi bazsalikomlevél
1 db citrom leve

A barackokat megmosom és összedarabolom. Mézzel, citrommal lecsorgatom és hozzáadom a friss bazsalikomleveleket. Összeforgatom és azonnal tálalhatom a kicsi kosárkákban.

A szokásos mai fotó sem maradhat el, melyet a www.pinterest.hu hasábjain leltem ismét. Ez a kép 1956-ban készült a Le Cordon Bleu Főzőiskolában. Sokat emlegetett mesterével, Max Burgnarddal főz együtt Julia Child.

Bon Appétit! 

2012. augusztus 15., szerda

Julia Child - Padlizsánkaviár dióval - La tentation de bramafam


Boldog születésnapot kedvenc Szakácsném! Bízom benne, hogy az égi konyhában tovább születnek kezeid alatt az újabbnál újabb remekművek és lelkes rajongótábor övez Téged és Imádottadat! 

Miért nem egy mutatós tortával ünneplem meg Julia Child 100. születésnapját? Mert valami egyszerűen különlegességgel akartalak meglepni benneteket. Olyannal, mint ő. Nem hivalkodó, ámde stílusos és különleges egyben. A második kötetből csemegéztem ma Nektek. Nekem ez a nagy kedvencem. Minden sorából jól kivehető Julia alapos munkássága és precizitása.

Egy nagyszerű kísérletezés szüleményét láthatjátok most. Magában hideg kencének is megfelel, de töltelékként is alkalmazhatjuk. Julia szerint ez az egyetlen olyan tökéletes kombináció, amelyben összeköthetjük a padlizsánt és a diót. Számtalan módon tálalhatjuk a kedves vendégeknek ezt a padlizsánkaviárt. Kemény, főtt tojás belsejébe töltve, apró sós falatokon tálalva, paradicsom csónakokba halmozva vagy éppen tökéletesen passzol hideg húsokhoz, csirkéhez. Kicsit szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de a végeredmény ismét magáért beszélt. 



Hozzávalók: 
1 kg szép, fényes padlizsán
20-25 dkg darált dió
1/4 tk. só (vagy egy kicsit több ízlés szerint)
1/4 tk. bors
1-4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
4-6 korty Tabasco szósz
1 tk. frissen reszelt gyömbér vagy 1/4 tk. gyömbérpor
5-8 ek. olívaolaj

A padlizsán zöld tetejét vágjuk le és egészben tegyük be 30-35 percre kb. 250 °C-os sütőbe egy tálon sülni. Ha nem elegendő az idő, akkor addig tartsuk a sütőben, amíg meg nem puhul. 

Ezután felkockázzuk és egy turmixgép segítségével összepürésítjük néhány perc alatt. 

Majd hozzáadjuk a diót, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a Tabasco szószt és a gyömbért! 

Az olívaolajat a végén hozzáadagolom folyamatos kevergetés mellett. Úgy, mintha éppen majonéz készülne a konyhánkban. 

Így fellazítjuk a krémet, de vigyázzunk nehogy túlságosan sok olajat adjunk hozzá. A tökéletes ízesítésben rejlik a titok. 

Ezután már csak a megfelelő formát kell kiválasztani (például sonkatekercsben is mennyei). Jelen esetben mutatós paradicsom belső készült a krémből. Érdekes tálalása a padlizsánkaviárnak. Nyári estéken különlegesen finom és könnyű étel. 

A The New York Times cikkében leltem rá az idős Julia Childra, amint éppen a híres konyhában ténykedik a múzeum berkein belül. Egyedi és megismételhetetlen fotó! 


2012. augusztus 14., kedd

Kedvencek napja- Russell Hobbs és Julia Child - Mandula szuflé


Két nagy kedvencet hívtam egy közös munkára. Mivel kedd van az utolsó előtti Russell Hobbs bejegyzéssel örvendeztetlek meg benneteket. De a héten tartaná, a szakácsikon Julia Child is a 100. születésnapját. Pontosan holnap. Ebből a jeles alkalomból Julia Child hetet tartok a blogon. A mai recept egy mosolyra fakasztó, szívet melengető mandula szuflé. 

Mindezt a Russell Hobbs kézi mixer segítségével készítettem el. Igazából csak ezt az egy eszközt használtam az ízletes desszerthez. Egy korábbi bejegyzésben már részletesen leírtam a gép paramétereit. Nem untatnálak ezzel most benneteket. A fenti linken bátran visszaolvashatjátok. 




De néhány tapasztalatot azért megosztok Veletek. Csak azért, hogy pontosan tudjátok miért is lopta be magát a szívembe ez a kicsi szerkezet.
- Könnyű tárolás, kis helyet foglal akár a konyhaszekrényben
- Sima alj, így a konyhapulton is bátran elhelyezhetem
- Minimális súly
- Időtálló alkatrészek
- Mutatós külső
- Gyerekjáték a kezelése



 Mégis hogyan tudtam ezt az ügyes szerkezetet összekapcsolni az én Julia Childommal? A receptkönyvet olvasgatva, már kb. 50 évvel ezelőtt is örömmel ragadott kézi mixert és ezt a könyvben fel is tünteti az eszközök lajstromában is. Egy ilyen darabbal álom lett volna a munka az ő idejében. Most nézzük a mennyei receptet! 

 





Hozzávalók 4 személyre: 
4 db tojás
4 ek. cukor + a formához
1 ek. vanília aroma
10 dkg őrölt mandula
2 dkg vaj
2 ek. liszt
1 ek. mandula aroma
1,5 dl tej
csipet só








Minden alapja a vanília szuflénál kezdődik. Ezt megmondta Julia Child is. Egyáltalán nem vagyok nagy guru a főzésben, de ez a recept tökéletes. 

A lisztet és a tejet 2 ek. cukorral simára keverem és tűz felett 2 percig főzöm alacsony lángnál, folyamatos kevergetés mellett. 

Ezután a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egyenként beleforgatjuk a főtt krémalapba és a fehérjét egy külön tálba tesszük. Ez megismételjük mind a négy tojással. 

Majd ehhez a főzz krémhez hozzáadjuk a mandula aromát,a puha vaj felét, a vaníliát és az őrölt mandulát. Mindezt kézi mixerrel összekeverem és félreteszem. 

Ezalatt a sütőt előmelegítem a legmagasabb fokozaton. 

A tojásfehérjét egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral felverem kemény habbá. 

Ezután már csak annyi feladatunk maradt, hogy összeforgatjuk a fehérjét a sárga krémmel. 

A sütőformákat kivajazzuk majd körbeszórjuk minden oldalát kristály cukorral. Ebbe szépen beletöltjük a masszát. 

Mielőtt betennénk a sütőbe a nyers tészta szélébe az ujjunkkal készítsünk körben egy mélyedést. Így hamarabb felemelkedik a mesés szuflé. 

15-20 perc alatt a forró sütőben készre sütjük. Ilyen csodálatos végeredményt kapunk. Azonnal tálaljuk! 

Tartsatok Velem holnap is! Ünnepeljük meg együtt Julia Child 100. születésnapját valami finomsággal!



A híres szakácsnő nem állt meg a homár likvidálás témájánál, ennél tovább lépett. Ez a fotót a www.pinterest.com oldaról származik. Éppen főzőműsorában készíti elő az újabb serpenyőben kikötő különleges pácienst :-)



Bon Appétít! 

2012. augusztus 13., hétfő

Julia Child - Burgonyaszeletek, sajttal, vajjal formában sütve-Glatte de Pommes de Terre au Fromage


Mint már korábban láthattátok imádok Julia Child recepteket kotyvasztani. Mostanság csak saját örömünkre fotó nélkül készültek finomságok a szakácsikontól, de az ünnepi hét alkalmával néhány nagyon finom és teljes mértékben bevált Julia Child finomságot tálalok Nektek. Igen ünnepi hét, mivel az idén ünnepelné 100. születésnapját a kedvenc mosolygós ételgurum. Kövessétek a hét eseményeit és egy meglepetésben is részetek lesz a hét befejeztével. 

Sajnos itthon nem övezi akkora érdeklődés a szakácsikon művészetét. Próbáltam egy Julia Child napot szervezni, de sajnos mindenütt zárt kapukat döngettem. Francia Intézet, főzőiskola, újságok... De búsulásra nincs semmi ok. Itt a blog hasábjain menyei falatok várnak rátok! 

Ez a recept egy nagyon, de nagyon egyszerű, praktikus és annál ízletesebb. Én magában is örömmel falatozom, de köretként is csodálatos. 

Ha éppen foglalt a sütő, akkor ez egy tökéletes opció a köret elkészítésére. Egy lefedhető serpenyőre van szükségünk és néhány ízletes alapanyagra.

Hozzávalók egy 20 cm-es serpenyőhöz:
7-10 dkg vaj
90 dkg főtt burgonya (0,5 cm vastag szeletek)
12 dkg Gruyére sajt 0,5 cm-es darabokra vágva
só-bors
1 tk. turbolya
1 nagy reszelésnyi szerecsendió

A burgonyát megfőzzük és 0,5 cm vastag szeletekre daraboljuk. 

A serpenyő aljába a vaj felét beletesszük, majd a burgonyaszeleteket szép sorban, kör alakban egymásra helyezzük. 

Erre jön egy réteg sajtszelet. Vékonyan sózom, borsozom és fél tk. evőkanál turbolyával megszórom az első réteget. 

Majd jön a következő réteg ugyanígy és a harmadik réteg burgonyával lezárjuk. A maradék vajat a tetejére osztjuk.

A serpenyőben lefedve ízlésünk szerint sütjük, de 45 percnél nem tovább. 

Végül a serpenyőre egy nagy tányért helyezünk és gyors mozdulattal ráborítjuk. Köretként is nagyon finom étel, de magában egy kis salátával is bátran ajánlja Julia Child. 
Érdemes kipróbálni! 

Ez a fotó a híressé vált konyhában, a múzeumban őrzött kincs berkeiben készült. Legtöbbször férje Paul Child kattintott jobbnál jobb fotókat a szakácsikonról! Kép forrása: www.pinterest.com.

Bon Appétít! 

2012. augusztus 7., kedd

Russell Hobbs a jó útitárs! - Hamis gazpacho a maconkai víztározóról




Földön, vízen levegőben – valahol, valamikor ez állt a bemutatkozásomban amikor a főzéshez fűződő kapcsolatomról kezdtem mesélni. Ma megláthatjátok, hogy nem csak a négy fal között vagyok kvalifikált boldog kukta, hanem akár egy többnapos horgásztúra alkalmával is.
Mivel kedd van, a szokásos segítőtársam Russell Hobbs is elkísért a nonstop horgásztúrára.

Kicsit merésznek hathat a kísérletem, de bebizonyítom, hogy a Russell Hobbs botmixer milyen jól megállja a helyét egy-egy utazás vagy túra alkalmával. Kis helyen is elfér és bármilyen konyhai helyzetben jól alkalmazható. Augusztus van, a legnépszerűbb időszak arra, hogy szedjük a sátorfánkat és elinduljunk valamerre. Ez a bizonyos valamerre, többek közt most Maconkára, egy több napos horgászatra vezetett. Nomád körülmények, de egy kis elektromos áram mégis akad. A rekkenő hőségben nagyon jól esett nekünk a villám spanyol eledel, a gazpacho. Kenyér akad mindenkinél, víz természetes, paradicsom szintén, hisz szezonja van. Néhány apró kiegészítőre kell még figyelni és kész is van pár másodperc alatt az ízletes ebéd. Nem egyedi recept, de a helyszín és az eszköz sokoldalúsága annál inkább. Néhány bejegyzéssel korábban már megismerkedtetek a gép számos tulajdonságával. A Russell Hobbs egyedülálló csomagját 9900 Ft-ért és három funkciót tömörít magában: botmixer, habverő és aprítógép. Rozsdamentes alkatrészei időtállóságot biztosítanak. Praktikus kisgyermekes családok számára a legkisebbek ételeinek elkészítésére.

Ma a az aprítót tettem próbára. Az 5 dl-es tartályban apríthatunk hagymát, petrezselymet, készíthetünk krémeket és a legegyszerűbb alapanyagból is valami újat varázsolhatunk néhány perc alatt. Nézzétek meg az egyszerű gazpachot. Elkészítés minden munkával együtt 5 perc.

Hozzávalók 2 személyre 5 dl leveshez:

4 db paradicsom
2 szelet kenyér bele
egy nagy csipet só
3 gerezd fokhagyma
2 dl víz
1 tk. oregánó
2 ek. olívaolaj

A fokhagymákat megpucolom és egészben az aprító, a paradicsomot megmosom és negyedelve az előbbiekhez adom.

Majd a kenyerek belsejét belecsipkedem. Sózom, fűszerezem. Egy kis olívaolajat is adhatunk hozzá, ha éppen kéznél van, de nem kötelező. Ez az én butított, ámde ízletes változatom a közismert levesre.

A legvégén hideg vízzel meglocsolom az egészet és a gép egyes, majd kettes fokozatán pépesre turmixolom.


Azonnal fogyasztható a rekkenő nyári melegben! Ezt a kis praktikát osztottam meg ma Veletek innen a tó partjáról! 
 






Cserében csak annyit kérek, hogy kívánjatok jó szerencsét a horgászathoz.Görbüljön az a bot! :-) Hátha összeakadok a mesebeli aranyhallal :-)

Akik útra kerekednek, azoknak jó utat, akik már pihennek, azoknak tartalmas pihenést kívánok!

2012. augusztus 3., péntek

Pikáns esti falatok, avagy mézes-limos combok bűvöletében



Na jó, a cím egy kicsit kajánra sikeredett. De valóban egy különleges ízbeli randevúról lesz ma szó és milyen egyszerűen elkészíthető… Akár már előző este a pácba tehetjük és másnap el is varázsolhatjuk a család apraja nagyját.
A legjobb benne, hogy grillen és sütőben is egyaránt elkészíthető és egy könnyű, nyári salátával már tálalhatjuk is egy romantikus nyáresti vacsorán.




Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db egész csirkecomb
- 1 db lime
- 2 ek. vegyes virágméz
- 2 kk. só
- 2 kk. chili
- 8 ek olívaolaj

A combokat egy kevés (4 ek) olívalolajon forró serpenyőben picit kérgesre sütjük.

A mézet, a lime levét, a sót, chilit, 4 ek. olívaolajat és a combokat egy zacskóba tesszük és tiszta mancsokkal, csak a zacskót dörzsölgetve bemasszírozzuk a húsokat a különleges keverékkel. Elhagyható ez a megoldás is, akár simán egy edényben a keverékkel bepácolhatjuk.

Ha egy éjszakát a hűtőben hagyjuk állni a zacskóba tett combokat, akkor szépen átveszi a pác ízét. Nem kötelező a pihentetés, akár azonnal is süthetjük, de akkor nem lesz olyan intenzív íze.

Másnap sütöbe tesszük és közepes lángon 2-2-szer megfordítva szép pirosra sütjük. A méz már megában megteszi a hatását.

Én tálaláskor a kifacsart limok héját a hús tetejére reszeltem és egy-egy cikk limmal enyhén meglocsoltam a combokat. Ízletes és különleges egyben. Grillen is tökéletes elkészíteni. Egy kis saláta vagy éppen zölfűszeres burgonya tökéletes kiegészítője lehet. Ebben a melegben egy hűsítő limonádé is elviselhető mellette
:-))

Legyen nagyon szép hétvégétek!