2014. április 27., vasárnap

Ételfotó-pályázat - SZAVAZZATOK!

Itt voksolhattok a fotómra: https://www.facebook.com/cultest/app_701050309938807?app_data=eyJlbnRyeV9pZCI6IjIwNDkifQ%3D







Ritka alkalmak egyike áll fent most. Ismét egy kis szavazásra buzdítalak benneteket. Egyik molekuláris gasztonómia elvei szerint készült fotómat osztottam meg egy ételfotó-pályázaton, ahol gasztrofotókat díjaz a szakavatott zsűri. 

Minimum 40 szavazatot el kell érni ahhoz, hogy a profi ítészek elé kerülhessen a fotóm. Nem vagyok híve a lájkolós rendszernek, de mégis most kivételt teszek és megkérlek benneteket, hogy a fenti képet támogassátok egy szavazattal. 

Április 30-ig tart a szavazatgyűjtés. Tudom, az utolsó pillanatban eszméltem fel, hogy jelentkezzek, de azért bízom az égiekben :-)

Maximum 1 percet vesz igénybe a folyamat! Két egyszerű lépésben támogathattok (lásd a mellékelt képen): 

1. lépés: Kattintsatok erre a linkre és kedveljétek az oldalt: https://www.facebook.com/cultest/app_701050309938807?app_data=eyJlbnRyeV9pZCI6IjIwNDkifQ%3D

2. lépés: Ezután kattintsatok a kép bal oldalán található szavazok gombra! Ha tetszik, akkor osszátok meg barátaitokkal is! De ez már nem kötelező!



Molekuláris gasztronómia egy kis szeletkéje. Barackos-túrós rétes. 
A receptet itt érhetitek el: http://www.boldogkukta.blogspot.hu/2012/11/barackos-turos-retes-egy-kicsit-maskent.html

Köszönöm mindenkinek a támogatást! 

Szép vasárnapot!

2014. április 24., csütörtök

Donum Terrae receptverseny 3. hét - Nyertesek



Gyorsan elszaladt ez a 3 hét. Nagyon köszönöm mindenkinek a sok-sok munkát, finomságot. A közönség ma 18 óráig szavazhatott a kedvenc receptjére. Számtalan tökéletes fotó, érdekes tálalás, harmonikus ízpárosítás ezen a héten is. 

A zsűri ismét összeült és megszavazta hét nyertesét.
Hadarik Rita gasztroblogger és a Köles étterem tulajdonosa, Vass Ildikó séf, Kocsis Bálint mesterszakács és a CSIKOS lekvárok megálmodója hozta meg a döntést a harmadik heti receptekről. 
A zsűriről itt olvashattok bővebben: http://boldogkukta.blogspot.hu/2014/04/donum-terrae-teszt-zsurije.html



 Íme a nyertesek listája.

A zsűri által választott étel:  
 Piszke

Zserbódesszert diókrémes borhabkrémmel és sárgabarackzselével

http://piszke.blogspot.hu/2014/04/zserbodesszert-diokremes-borhabkremmel.html



Közönség kedvence 143 szavazattal: 



Szerencsé voksoló: 
Bán Berni



Gratulálunk a nyerteseknek!

2014. április 22., kedd

Koriander - Fűszeres kedd



Fűszeres kedd újabb felvonása következik. Régen hallatott ez a "rovat" magáról, de most ismét egy sokoldalú fűszerről olvashattok.

SZÁRMAZÁSA: 
Általánosságban Euróba és Ázsia az őshazája ennek a növénynek. Szűkebb értelemben a Földközi-tenger vidékéről származik ez a fűszer. Európában a XVI. századtól termesztik ezt a Bibliai korból ismert növényt. Manapság India, Kína, Amerika, Hollandia, Oroszország... a legfőbb termesztési területei.

LEÍRÁSA:

Ernyősök családjába tartozik ez a koriander. Gyökerét, leveleit és termését is felhasználják. Igénytelen fűszer. 30-tól 60 cm-es nagyságig nőhet meg. Legyező formájú cakkos szélű levelei vannak. Fehér apró, ernyős virágai vannak. Termései 1,5 és 3 mm nagyságúak, gömb alakúak és sárgásbarna, bordázott felszínűek.


ÉRDEKESSÉG:
Bibliai időkből származó kultúrnövény a koriander. Fáraók sírkamrájában is rátaláltak a növény termésére. Több neve ismert ennek a növénynek: poloskaszagú kapor, bolhafű, zergefű, cigánypetrezselyem. 
AROMA: Intenzív ízű, kicsit kesernyés, fűszeres.
GYÓGYÁSZAT: Gyomor és bélrendszeri panaszokra alkalmazzák. Emellett idegnyugtató hatású is a koriander. Fogyasztását gyomorerősítőként is alkalmazzák.


BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS: 
A legtöbb áruházban megtalálható a koriander termése vagyis a kerek, apró magok. Koriander zöldet szintén nagyobb üzletekben, cserépben kertészeteknél vásárolhatjuk meg.  
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
A koriandermagnak sokkal intenzívebb lesz az íze, ha mozsárban picit összetörjük és serpenyőben kicsi megpirítjuk. Indiában a garam masala fűszerkeverék elmaradhatatlan része. Hazánkban savanyúságok kedvelt kiegészítője. A friss zöld pedig a mexikói ételekből nem maradhat ki.
Még egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
 



Legyen nagyon szép napotok!




Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

2014. április 21., hétfő

3 könnyű édesség, mellyel a locsolkódokat fogadhatod


Ha az utolsó pillanatban gondolsz arra, hogy a locsolkodókat valami finomsággal jó lenne meglepni, akkor íme 3 gyors és üzembiztos ötlet a mai napra. Kb. 1,5 óra alatt az összes sütemény elkészülhet. Javaslat az elkészítésre, ha egyedül vagytok. Kezdjétek az 5 perc alatt összerakható lepénnyel, majd az almás sütivel folytassátok, végül a keksztekerccsel vezessétek le az egészet. Így tudtok a legjobban az idővel gazdálkodni.


 




Alj nélküli túrós lepény Anyum fantasztikus bármikor bevethető, bombabiztos süteménye. Ellenállhatatlan és asztal gyümölcsökkel variálva még különlegesebbé tehetjük. 
Ezen a linken elérhetitek a pontos receptet.













Almás pitét mindenki szereti. Az érettebb férfiak és a siheder kölykök is örömmel fogadják. 
Legutóbb az M1 Család-Barát műsorában készítettem el. 
Ide kattintva rögtön elolvashatjátok a receptet!







Keksztekercs a jól ismert és szeretett klasszikus. Például az én Fecóm soha sem tudná elutasítani ezt az édességet.
Sokan így vagyunk ezzel. Nagymamám receptjét itt tudjátok elérni.









2014. április 20., vasárnap

Kellmes Húsvéti Ünnepeket!


Ismét rászántam egy kis időt az ünnepi fotóra. Én ezzel kedveskedem Nektek Húsvét alkalmából. Pihenjétek ki az előkészületek fáradalmait a mai napon. Egyetek-igyatok kedvetekre és örüljetek annak, hogy ismét együtt a család :-) A nyuszi ajándékait se felejtsétek el megkeresni :-)

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok minden Olvasómnak és Családjának!

2014. április 19., szombat

Nagyszombati sonka főzés



A családunkban igazi hagyománya van a nagyszombati sonkafőzésnek. A szüleim mindig előrelátóak és már hónapokkal korábban a házi sonkát maguk pácolják le az egész családnak. Egy-egy disznóvágás végén Apa nagy ládákban sózza le a gondosan kiválasztott friss húsokat. Rettentően örülök ilyenkor, mert tudom, hogy honnan származik a kis szépség az ünnepi asztalon. 

Szombaton az esti miséig soha nem kezdjük meg a sonkát. De előtte szépen előkészítjük a finom  falatokat. Mivel nem egy család ünnepi ételei főnek ilyenkor, így Apa mindig jobbnak látja elővenni az üstöt a nagy fazekak helyett. Türelemjáték és egyben nagy odafigyelést igényel. A végeredmény viszont mindent megér! 

Hagyományos menü így áll össze nagyszombaton este: 
Ízletes sonka
Sonkalében főtt tojás
Darabka főtt kolbász
Foszlós kalács 
Könnyfakasztó torma 

Tudjátok miért eszünk a fenti ételek húsvétkor? 

Erdélyben elképzelhetetlen bárányhús nélkül a Húsvét, de hazánkban leginkább sonkát fogyasztanak helyette. A két hús Jézust szimbolizálja. 
A tojás az életet/feltámadást szimbolizálja. 
A kalács Jézus fejére került töviskoszorú jelképe és a torma a keserűségre utal.
Az étkezést egy pohár borral fejezik be általában az emberek, mely Krisztus  vérét testesíti meg. 


Az ételek megfőzésének is megvan a maga sorrendje. Ha sózott sonkát veszünk, akkor főzés előtt legalább egy éjszakát áztassuk be tiszta vízbe. 
Majd másnap lassú tűz mellett újabb tiszta, bő vízben puhára főzzük.  Elvileg annyiszor 1 óra a főzés, ahány kilós a sonka.
A főzés vége felé hozzáadhatunk egy-két szál füstöl kolbászt is. Van aki külön, van olyan aki pedig egyben főzi a sonkával. Ízlés kérdése. Nagyon finom! Ezeknek nagyon rövid főzési idő kell. Maximum 15-20 perc. A sonkával együtt kiszedjük.
Végül a tartalmas és ízletes léhez adjuk a tojásokat és 10 perc alatt kifőzzük. 
Ennyire egyszerűen elkészül az ünnepi fogás. Kalácsot általában saját recept alapján magam sütöm. A múlt évben a bejglihez hasonlóan én készítettem a péksüteményt az egész családnak. Tormából a házi készítésűt részesítem előnyben. A veresi piacon egy bácsikánál igazán finom házi tormát lehet venni. :-) 

Jó étvágyat kívánok az ünnepi menühöz!  

2014. április 17., csütörtök

Könnyű fonott kalács


Ez a recept nagy kedvenc a mi konyhánkban. Mondhatni univerzális. Fonott kalács helyett készül még belőle hamburger zsemle szezámmaggal vagy éppen töltött kifli. De az ünnephez kapcsolódva maradjunk a fontot kalács receptjénél. Hatos fonásban nem jeleskedem, így marad az egyszerű hármas fonat, amellyel szintén takaros kis péksüteményeket készíthetünk. A legpraktikusabb a kenyérsütő üstjében simára dagasztani, de enélkül is gyorsan elkészül.

Tudjátok mit jelképez a kalács az ünnepi étkezésben? 
Jézus fejére helyezett töviskorona szimbóluma. 

Elkészítés kb. 60 perc

8 dkg margarin vagy vaj + egy kicsi a tepsi kikenéséhez
2,5 dl langyos tej
50 dkg liszt
1 cs. instant élesztő
7,5 dkg kristálycukor
1 citrom leve vagy 2. ek. citromlé
1 ek. vaníliás cukor 
1 tk. só
1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • A lisztet egy edénybe szitálom. Hozzáadom az élesztőt, a cukrot, sót, vaníliás cukrot. 
  • A száraz összetevők közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet, citromlevet és a tojást is ebbe ütjük bele.
  • A fentieket simára dagasztjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. 
  • Hengereket formázunk a tésztákból, a végeiket kicsit elvékonyítjuk és összefonjuk a szálakat.  A végével szintén ezt tesszük.
  • Egy tepsit vagy sütőformát kimargarinozunk és ebbe rakjuk a nyers kalácsunkat. Kb. 20-25 percet kelesztjük meleg helyen. 
  • Végül egy tojássárgáját felverünk és ezzel kenjük át az egész kalácsot.
  • Irány a sütő. Kb. 5-ös fokozaton vagy kb. 200 °C-on 20-25 percig szép barnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2014. április 15., kedd

Meggyes-szalonnás nyúlgerinc


Folyamatosan kutatok újabbnál újabb nyúlhúsból készült receptek után. Most húsvét környékén még aktuálisabb. A spanyolok nagyon értenek a tapsifüles elkészítéshez, de hazai vizeken is találni néha egy-egy jó ötletet. Az eredeti recept a Nyúl Terméktanács oldalán található. Én természetesen ezt kifordítottam a négy sarkából. Előre bocsátom: az extrémebb ízek szerelmeseinek lesz kedvence ez a recept.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 

1 db 75 dkg-os nyúlgerinc

30 dkg kimagozott meggy

20 dkg bacon szalonna

1 citrom reszelt héja

1 késhegynyi fahéj

2 db szegfűszeg

1 tk. bors

3 tk. só

10 gerezd fokhagyma

2 dl vörösbor
5 dkg vaj
1 ek. liszt



  • A gerincet megtűzdeljük 10 gerezd félbevágott fokhagymával, majd vékonyan meghintjük minden oldalán sóval és borssal.

  • A gerincet vastagon beburkoljuk baconnel. Ettől nem fog kiszáradni a hús.

  • Majd egy nagyobb sütőedénybe helyezzük a nyulat, mivel még a meggy is mellé fog kerülni. 
  • Befedjük alufóliával a húst és 30 percre közepes lángon (5-ös fokozat vagy 200 fok) sütjük.
  • Közben a meggyet  a vörösborral, fahéjjal és szegfűszeggel néhány perc alatt összemelegítjük egy serpenyőben. 
  • Majd a kitakart nyúl mellé öntjük a vörösboros gyümölcsöt és további 20 percig fedetlenül sütjük. 
  • A hús kiemeljük egy külön tányérra, a pecsenyelevet leszűrjük és a meggyet a hús köré szórjuk. 
  • A vajat a liszttel összegyúrjuk, majd a megmarad pecsenyelébe beledaraboljuk. Addig főzzük így együtt, amíg sűrűsödni nem kezd. Végül a húsra és a meggyre locsoljuk a mártást.
  • Melegen tálaljuk. Egyszerű, krémes krumplipüré illik hozzá. 

Jó étvágyat kívánok!
 

2014. április 14., hétfő

Donum Terrae receptverseny 2. hét - Nyertesek

Donum Terrae receptverseny 2. hét - Nyertesek

Köszönöm a második hét 8 bloggerének az ínycsiklandozó főételeket. A közönség ma 18 óráig szavazhatott a kedvenc receptjére. Számtalan tökéletes fotó, érdekes tálalás, harmonikus ízpárosítás ezen a héten is. 

A zsűri ismét összeült és megszavazta hét nyertesét.
Hadarik Rita gasztroblogger és a Köles étterem tulajdonosa, Vass Ildikó séf, Kocsis Bálint mesterszakács és a CSIKOS lekvárok megálmodója hozta meg a döntést a második heti receptekről. 




 Íme a nyertesek listája.

A zsűri által választott étel:  
 Selectfood Alíz

Kecskesajtos céklaburger kendermagkrémmel

http://www.selectfood.hu/2014/04/kecskesajtos-ceklaburger.html#more


Közönség kedvence 71 szavazattal: 
Zsuzska

Sokhagymás piték hagymás csípős mogyorószósszal

http://www.gyzsuzska.blogspot.hu/2014/04/sokhagymas-pitek-hagymas-csipos.html


Szerencsé voksoló: 
Dékány Alexandra



Gratulálunk a nyerteseknek!

A Nagy Donum Terrae Teszt - 3. hét Desszertek


Villámgyorsan elrepült ez a 3 hét "A Nagy Donum Terrae Tesztből". Már csak 8 gasztroblogger van versenyben. Búcsúzóul édes, csábító desszerteket készítenek nekünk Donum Terrae magkrémekből. 

A Donum Terrae webshopjában továbbra is akciósan vásárolhatják meg az érdeklődők a magkrémeket.

Ezen a héten a desszerteké a főszerep. 
A következő 8 gasztroblogger ragad fakanalat: 

A hét bloggerei:

1. Piszke  http://piszke.blogspot.hu/
2. Jámborné Budai Mónika http://bibimoni.blogspot.hu/
3. Edi, Vera és Eszti http://green-tearoom.blogspot.hu/
4.
Molnár Orsolya & Imre Viki http://wannabechef.cafeblog.hu/
5. Morvai Linda http://konyhalal.cafeblog.hu/
6. Farkas Detti http://nassolonaplopo.cafeblog.hu/
7. Hortobágyi Anna http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/
8. Sőrés Ottília
http://repatorta.blogspot.hu/



Izgalommal várjuk az utolsó hét kreációit. Igen erős a mezőny! :-) 


Kellemes sütögetést kívánok mindenkinek!