Öregtarhonya bográcsban

Nagyon szeretem a nyarat és ezzel együtt a kinti sütést-főzést is. Sajnos itt Pesten csak a negyediken van lehetőség valamiféle imitációra ahogy ezt egy előző bejegyzésben olvashattátok, de amikor hazatérünk biztosan szakítunk erre időt. Hétvégente mindig akad valaki, aki nem szeretné felfűteni az egyébként sem hűvös lakást vagy éppen a konyhája romokban van, mint nekünk:) Nálunk így született ez az étek. 

Ha valakinek van egy bográcsa és a hozzávalókat is beszerezte, néhány családtagot vagy barátot maga mellé csalogatott, akkor indulhat a történet. 

Hozzávalók kb. 8-10 személyre
- 1 kg tarhonya
- 20 dkg felkockázott füstölt, húsos szalonna (Pl.: kolozsvári)
- 50 dkg felkarikázott parasztkolbász
- 2 ek. zsír
- 2 kg burgonya
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 db őrölt fűszerpaprika
- 5 db paradicsom
- 1 db csípős paprika (ízlés szerint)
- só
- Piros Arany csemege és csípős
- pirospaprika

Végy egy bográcsot, alakítsd ki a helyét, vágj fát, gyújts tüzet és várd meg azt, amíg kisebb lánggal ég és parázslik. Ekkor már nem kapja oda az ételt. Szóval, ha mindez megvan, akkor indulhat a buli:) Jókat vigyoroghattok majd rajtam. A házunkat belülről szinte földig romboltuk (most már jobb a helyzet, van újra konyha és kamra:))De ekkor még így működött, kipakoltam az étkeket a satupadra és a cirkulára, a bográcsot pedig a betonkeverőtől tisztes távolságban sikerült felállítani. Tüzet már egy ideje magam gyújtom, hacsak egy-két ráérő férfiembert el nem kapok az építkezésen.

De nézzük az elkészítést. 
  
- A szalonnát és a zsírt a bográcsba teszem és 
  megsütöm/felolvasztom.
- Hozzáadom a tarhonyát és megpirítom.Hozzáadom a zöldségeket és 
  a fűszereket és a kolbászt, jól elkeverek mindent. 
- Majd felöntöm a tarhonya mennyiségéhez képest négyszeres  
  vízmennyiséggel az egészet. 
- Körülbelül 1,5 órát főzzük és időnként megkevergetjük, hogy 
  ne ragadjon le. 
- Tarhonya függő, de menet közben még lehetséges, hogy vizet kell
  adni az ételünkhöz, hogy megpuhuljon a tészta.

Kovászos uborkával tálaljuk!


TIPP1 
Miután mártogatta mindenki a "kondért" és elmosogattuk, akkor mindenképpen kenjük le a bogrács belsejét sertészsírral. Így aztán felakaszthatjuk akár az udvar egyik fedett részén. Miért kell ez? Mert megakadályozza a bogrács rozsdásodását. Használat előtt csak el kell mosnunk. Viszont ha mégis bekövetkezett a rozsdásodás, és van a közelünkben homok, akkor egy kis vízzel elegyítve tökéletesre súrolhatjuk az edény belsejét. Nagyon alapos öblítés után már használhatjuk is.

TIPP2  
Kevésbé ismert, de nagyon jó minőségű száraztészta üzem található Óföldeákon. Egy családi házban működik a főutcán a kocsmával majdnem szemben. Mivel piciny faluról van szó és valaki arra tévedne, ez az opció lehet a legjobban a segítségére. Megéri benézni. Rengeteg fajta tészta közül csemegézhetünk nagyon jó árakon! 


Három különböző méretben az Óföldeáki Tésztaüzem weboldalán vásárolhatjátok meg a 8 tojásos kiváló minőségű tarhonyát:
http://net-teszta.hu/termek/10142:tarhonya_kozepes

Népszerű bejegyzések