Galette des rois, avagy a királyok lepénye


Jó néhány éve el szerettem volna készíteni ezt a francia a süteményt, de hol idő, hol pedig a hétköznapi lustaság szabott gátat az év eleji sütögetésnek. Most minden adott volt ehhez a francia desszerthez.  Január 6-án vízkeresztkor készítik Franciaországban a Galette des Rois süteményt, vagyis a királyok lepényét. Gáspár, Menyért, Boldizsár (a három király) Jézusnál történt látogatását ünneplik ekkor.  
A süteménybe egy porcelán figurát rejtenek, majd aki megtalálja aznap az lesz a király vagy a királynő. A süteményre helyezett koronát a szerencsés megtaláló viselheti és eredetileg egész nap az ő kedvében kell járnia a többieknek. Habár ezt a részét nem tartják. 

Sajnos igazi francia papírkoronát nem sikerült még beszereznem, de Franciaországból kaptam ilyen kis királyos korongot, amelyet a sütibe süthetek. Eredetileg porcelán figurák kerülnek a süteménybe. A koronát magam eszkábáltam. Hercegnős lett!😀
Most megosztom veletek az igazán egyszerű receptet.

 

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
20 dkg leveles tészta
12,5 dkg darált mandula
12,5 dkg kristálycukor
12,5 dkg vaj
2 ek. rum 
2 csepp mandula aroma
3 db tojás + 1 db tojássárgája
50 g cukor
50 ml víz





 ➽A krémmel kezdünk. Egy edényben puha vajat, cukrot, darált mandulát, rumot és tényleg csak 2 csepp mandula aromát alaposan összekeverünk, majd hozzáadjuk a három egész tojást és egy robotgéppel habosra keverjük az egész krémet. Egy tálkába rakjuk az egészet és a hűtőben megvárjuk, hogy keményre, de még formázhatóra dermedjen. 


➽ Használhatunk a tésztához friss vagy éppen fagyasztott leveles tésztát kiengedve. Nyújtsunk a tésztából kb. 2 db 25x25 cm-es négyzetet. Az egyikből kivágunk egy kört, a másikat pedig négyzetként meghagyjuk.

➽ A kört sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a megdermedt mandulakrémet ráhalmozzuk és egy kis tortácskát formázunk belőle úgy, hogy a tésztán kívül még maradjon kb. 2 cm szabad hely. Ekkor nyomjuk bele a porcelán figuránkat a krémbe. Bármilyen "sütésálló" figura megfelel, ha nincs még igazi figuránk.



➽ Felverünk egy tojássárgáját és megkenjük vele a tészta szélét. 
Ezután a négyzet alakú tésztát ráhelyezzük a mandulakrémre és a kezünk oldalával szépen megformázzuk a kör alakú tortát. A felesleges tésztát egy éles késsel vagy akár ollóval levághatjuk.



➽ Nagyon fontos, hogy a tészta alját alaposan odanyokodjuk az alsó, tojássárgájával megkent részhez, különben kifolyik oldalt a töltelék. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

➽ A befedett tortácskánkat megformázzuk. Először lekenjük az egészet tojássárgájával. A tészta közepére egy lyukat vágunk. Ebből a középpontból görbe vonalakat húzunk éles késsel a tésztába. Ez lesz a díszítés.





➽ 30 percre hűtőbe tesszük a tésztát a sütés előtt, majd 25 perc alatt 20 °C-on aranybarnára sütjük. Végül ízlés szerint így tálaljuk vagy 50 g cukorból és 50 ml vízből sűrű szirupot főzünk és ezzel fényezzük a tésztát.  

➽ Tálalás előtt egy papírkoronát teszünk a sütemény tetejére. Amikor felvágjuk a süteményt, akkor a koronát levesszük és minden egyes kiporciózott szeletnél lesni fogjuk, hogy ki leli meg a porcelánfigurát. A szerencsés megkapja a koronát és egész nap az ő kedvében kell járni a többieknek! 
Én még nem vagyok olyan gyakorlott, mint a nagy cukrászok, így ennél sokkal szebb galette des rois-okat fogok sütni. 
De sokszor nem a kinézet a lényeg, hanem a mennyei íz. Már csak ezért megéri kipróbálni és azért is, mert valami egyszerűt, valami újat varázsolhatunk az asztalra.



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések