Vaddisznóhúsos pirog és "Test the BEST"

 

Egy komplex bejegyzéssel érkeztem ma hozzátok. Még a nyáron jelentkeztem az RWS lőszergyártó cég Speed Tip Pro lőszerének tesztelésére. Az esélytelenek nyugalmával indultam, de nagy örömömre értesítést kaptam ősszel, hogy 15 magyar vadásszal együtt én is bekerültem a magyarországi kiválasztottak közé, ami igazán nagy megtiszteltetés. A vállalásom az volt, hogy letesztelem egy vadászat során a lőszert, elmondom a tapasztalataimat és végül készítek egy finom vadételt a terítékre hozott vadból. Nem lesznek véres jelenetek, mert erre figyelek minden egyes alkalommal itt a blogon. Finom falatokból és tapasztalatokból viszont annál több lesz!

MI AZ A PIROG?

A pirog egy orosz étel, amely kelt tésztából készül és sós (hús, káposzta, gomba...) vagy édes töltelékkel (alma, dió...) töltik. Országonként változhat az étel elnevezése és elkészítése. Valahol hosszúkás, valahol kerek, valahol pedig olajban sütik vagy éppen egyszerűen sütőben tojással lekenve. Egyes források szerint a pirog szó eredete a szláv óegyházi tönkölybúza szóból gyökerezik. Lengyelországban már a XIII. században sütöttek pirogot, de írásos recept csupán a XVII. századból maradt fenn. Ha igazán autentikus finomságot ennétek és nem szeretnétek magatok nekilátni, akkor látogassatok el a szolnoki Balalajka Orosz Bisztróba! De Budapesten már street foodként is vásárolhattok belőle két helyen is. 


Hozzávalók a tésztához kb. 12 darabhoz: 

500 g liszt

25 g friss élesztő

1,5 dl víz

0,75 dl étolaj

1/2 ek. só

1 ek. cukor


Hozzávalók a töltelékhez:

250 g vaddisznócomb vagy tarja darálva

100 g lilahagyma

100 g csiperke gomba

1/2 tk. só (ízlés szerint kevesebb)

1/2 tk. őrölt fekete bors

1/2 kk. őrölt borókabogyó

2 ek. olívaolaj


➽ A tészta elkészítésével kezdünk. 1,5 dl langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukorral együtt meleg helyen felfuttatjuk. 

➽ Majd egy dagasztótálba öntjük a lisztet, a sót , a maradék cukrot. Végül hozzáadjuk az étolajat és a felfuttatott élesztőt. Akár kézzel, akár géppel alaposan kidolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Ha túl lágy a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha pedig túl kemény, akkor még egy kis langyos vízzel lazíthatunk rajta. Minden a liszt minőségétől függ. 

➽ Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a tölteléket. A lilahagymát felkockázzuk, a gombát szintén kockára vágjuk.

➽ Egy evőkanál olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a gombát, majd félretesszük. 

➽ Egy másik serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon a darált vadhúst pirítani kezdjük. Fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal és egy fél kávéskanál őrölt borókabogyóval. Megpirítjuk a húst, ne maradjon nyers sehol és hozzákeverjük az előbb elkészített hagyma - gomba keveréket.

➽ A megkelt tésztából gombócokat formázunk. Ha valaki nagyon precíz, akkor mérjen egyenlő adagú tésztamennyiségeket. 

➽ A gombócokat ellapítjuk és a közepükbe kb. egy evőkanál tölteléket rakunk. 

➽ A tészta két oldalát ujjainkkal összenyomkodjuk a töltelék tetején. Mindenhol záródjon. Valaki egyszerűen csak az egyik oldalát ráhajtja a másikra és ott nyomkodja össze. Én az elsőt alkalmazom.

➽ Két opció létezik a sütésre. Vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pirogokat, megkenjük tojással és kb. 200 °C-os sütőben 15 perc alatt megsütjük (a sütési idő függ a tészta vastagságától is, 10 perc után már figyelgetni kell) vagy egyszerűen olajban kisütjük. Én most a második opciót választottam. Tartalmas, laktató ételt kapunk sütés után. Melegen fogyasztjuk.


Most pedig éles váltással beszéljünk egy kicsit az RWS lőszer tesztelésemről. A RUAG GmbH. által biztosított Speed Tip Pro elmenevezésű lőszert próbálhattam ki. Sajnos maga a hazai ajándék lőszer átvétel nem ment gördülékenyen, így egy kis ez volt az egyetlen, ami kicsit elszomorított, de utána remek tapasztalatokra tettem szert. 


A márka nem ismeretlen számomra, mivel csak RWS lőszert használok a Sauer 101 Classic 30-06 Springfield golyós vadászfegyveremhez. A korábbi lőszer az RWS EVO 11,9 g volt, így márkán belül végeztem most egy kis összehasonlítást. Először kezdem a csomagolással. Sokkal jobban szeretem ezt a változatot, mint a korábbi papírdobozosat, a papír elválasztó rekeszekkel. Itt, kényelmesen elviszek a zsebemben egy műanyagtartóba rejtett 5 darabos lőszert. Nem kocog, nem kopog, mint korábban a táskába rakva. Nagyon praktikus. A dobozon látható ablakos rész számomra nem feltétel, de a desig igazán természetközeli lett az új szériánál. 
A jelenleg tesztelt Speed Tip Pro lőszer 10,7 g-ot nyom. Tehát könnyebb, mint a korábbi típus. Ez a lőszer az RWS egy új fejlesztése. Hosszabb távokra tervezték, de még így is megtartva a gyors megállító hatást és a lapos röppályát. A lövedék áramvonalas formája és a V alakú műanyag hegy biztosítja a sikeres végkimenetelet. A fúrt műanyag hegy és a gyorsan repeszesedő elülső magrész felel ezért.



Első utam a lőtér felé vezetett, mivel nem a vadon gyakorol az ember. Továbbá egyáltalán nem rendelkezem nagy gyakorlattal, így minden egyes alkalmat megragadok ahhoz, hogy még magabiztosabb és pontosabb legyek a lövéskor. Rengeteg bizonytalanságot ki lehet így zárni és a sebzések lehetőségét is minimalizálni tudja az ember. Természetesen ezer más befolyásoló tényező lehet, amit nem lehet megelőzni, de legalább nyugodt lelkiismerettel megy az ember a vadászatra, hisz az ő részéről mindent megtett. 



A fotón jól látható, hogy az eredeti belövéshez képest igen magasan hordott a lőszer. Viszont némi beállítást és tesztlövést követően minden a helyére került. Ha egy állat szívének méretéhez hasonlítjuk a találatok képét, akkor mindenképpen vitális szervet ér a lövés. 
Ezek után már indulhatott is a tesztelés élesben!


Néhány lőtéri töltelékfotót is megosztok veletek! Így láthatjátok, hogy valóban én vagyok az írás mögött nő létemre!😊




Mivel ez egy gasztroblog így a véres vadászjelenetektől mindig megkíméllek benneteket, ti már csak a finomságokból meríthettek ötleteket. A tapasztalataimat viszont megosztom veletek.  Még a két ünnep közötti időszakban történet egy rövid erdőjárás. 
Terítékre került magaslesen ülve, párás, de nem esős időjárási viszonyok között egy 26 kg-os süldő kb. 90-100 m-es távolságból lapockalövéssel. A lövés helyén tiszta, jól látható vérnyom maradt. A rálövés helyén maradt a vad, nem volt szükség ismétlésre. A bemeneti seb kicsi, tiszta volt. A kimeneti seb is hasonló mértékű volt. 

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak! 

Köszönöm a lehetőséget az RWS csapatának a tesztelésre!






Népszerű bejegyzések