Magyar Ízek Versenye 2023
Igazán izgalmas és felelősségteljes felkérést kaptam a Magyar Ízek Versenyének zsűritagjaként.
A verseny célja: a hazai és hazánkban forgalomba hozható külföldi
kistermelők (Dunamente régió) termékeinek népszerűsítése, fiatalok
szakmai érdeklődésének elősegítése. A verseny minősített verseny. Arany, ezüst és bronz minősítést ad. Az idén többek közt szörp, szirup, lekvár, dzsem, méz, fűszerek, savanyúságok, szószok, sajtok és még sok egyéb kategóriában lehetett nevezni az egész országból.
A szervezés és a verseny lelke Búzásné Kata, aki maga is kistermelő. A Nyúli tüzes chili márka megalkotója. Termékei és családjával készített finomságok, olyannyira sikeresek Magyarországon kívül is, hogy még Mexikóban, Los Angelesben (The World Hot Sauce Awards USA Los Angeles) is elismeréssel adóznak előtte. Nehéz kiemelni a sok nívós elismerésből, hogy melyik a legfontosabb 2021. International Taste Awards Italy megmérettetésen Vérnyúl terméke arany minősítés kapott. Mindamellett, hogy egy nagyon pozitív, jókedvű, inspiratív egyéniség, nőként igazi kuriózum a férfiakkal övezett chilitermesztők világában. Kellenek az ilyen jó példák nekünk.
A Magyar Ízek Versenyén - MÍV majdnem 100 pazar termék sorakozott fel 2023-ban.
A zsűriben igen sokoldalú, neves szakmai múlttal rendelkező tagok foglalnak helyet. Az ítészek egy része személyesen Nyúlon tesztelhette a kézműves produktumokat, a többiek pedig kapott tesztcsomagból otthon.
Íme a zsűritagok listája:
- Kaldeneker György, a Kaldeneker lekvárosház tulajdonosa, különleges szakács,
- Rauf Sven Tamás - A Rauf cukrászda tulajdonosa, (a cukrászdában rengeteg kistermelői portéka helyet kap), Gasztrokibic közösségi oldal tulajdonosa, a Rauf&Czutor közéleti éttermiség műsor kitalálója, étterem és ételkritikus.
- Horváth Csaba szakácsmester, a Horex-Gomba Kft ügyvezetője (aki egyben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei elnöke)
- Bokkon Viktória a Gourmet baba gasztroblog anyukája, aki harmadik éve vesz részt a legjobb termékek megtalálásában.
- Bak Róbert, a Krúdy Gyula Technikum többek közt ételkészítés tanára.
- Nagy Gábor, Gabko chili Gábor mindent megnyert, amit lehetett chiliszoszaival.Szakértője a chilis termékek kategóriájának.
- Lángoló harapások, azaz Bóka Ödön, Dönci. Chilis gasztroblogger, az országos chilievő versenyek szervezője, aki igazán teflonszájjal rendelkezik.
- Sáriné Dombi Csilla, a Győri Szakácsklub alelnöke, aki igazi Nyúliként is részt vesz az értékelésben. Számos bálon is találkozhattunk már a tehetségével, szuper főztjeivel.
- Füzi Ernő, mesterszakács, Dj, ceremóniamester. Szerintünk nincs Győrben és a megyében, aki ne ismerné őt, vagy nem fogyasztott volna általa elkészített ételt.
- Varga Gabriel és Hegedűs Tamás. Csapatuk csilis vonalon erősít, Szlovákiából. Nagymegyerről és Dunaszerdahelyről érkeznek, és kóstolják meg a csilis termékeket.
- Jómagam , Tóth-Nacsa Ági a Boldog Kukta blog szerzője
Ennyi ízlésvilág, ennyire különböző szempontok találkozása véleményem szerint igazán szerencsés. Aki itt eredményt ért el, az egy igen széles spektrumú ízlésvilágot fed le.
Abszolút pártatlanul tudtunk dönteni egymás befolyásolása nélkül. Már csak az egyéniségekből adódóan is. Kóstolunk, pontozunk, véleményt formálunk olyan kézműves portékákról, melyek szívvel-lélekkel készültek.
De egy-egy üveg tartalma sokkal több
annál, mint pusztán egy lekvár vagy egy sajt. Kemény munka, megannyi
próbálkozás, alapos törődés, sok-sok izzadság, megkérgesedett kéz visz
el egészen a célig!
Természetesen ennyi ízt és illatot nagyon nehéz egyszerre befogadni (még semlegesítő praktikákkal is). Vannak kifejezett kedvencek, amelyeket
bármikor a kosaramba raknék.
Víz az öblítéshez szükséges.
Kávé az illatok semlegesítésekor tesz jó szolgálatot.
Egyszerű ízesítésmentes kenyér vagy bagett az ízek semlegesítésére szolgál.
Tej vagy joghurt, ha valami csípőset tesztelünk és csillapítani szeretnénk a tüzet!
A pontozásról is szeretnék röviden beszélni. Egy termék 100 pontot kaphatott maximálisan. Ezt öt részre osztottuk: íz, illat, szín, állag, összbenyomás. Alapvetően 10 pontot minden kategóriában, minden versenyző megkapta tőlem, mert ezzel értékeltem a befektetett munkát, az ötletet, az alapanyagok kiválasztását. A következő 10 pontot viszont már az íz, a kreativitás, az állag határozta meg.
Három napon keresztül tematikusan teszteltünk Fecómmal közösen. Pontoztam, kommenteket írtam egy-egy termékhez. Betonbiztos kedvenceim lettek, amelyeket keresni fogok a jövőben és biztosan a kosaramba is belekerülnek.
Az eredményekről egy külön posztban számolok be Nektek!