Magyar Ízek Versenye 2023


 Igazán izgalmas és felelősségteljes felkérést kaptam a Magyar Ízek Versenyének zsűritagjaként. 

A verseny célja: a hazai és hazánkban forgalomba hozható külföldi kistermelők (Dunamente régió) termékeinek népszerűsítése, fiatalok szakmai érdeklődésének elősegítése. A verseny minősített verseny. Arany, ezüst és bronz minősítést ad. Az idén többek közt szörp, szirup, lekvár, dzsem, méz, fűszerek, savanyúságok, szószok, sajtok és még sok egyéb kategóriában lehetett nevezni az egész országból.

A szervezés és a verseny lelke Búzásné Kata, aki maga is kistermelő. A Nyúli tüzes chili márka megalkotója. Termékei és családjával készített finomságok, olyannyira sikeresek Magyarországon kívül is, hogy még Mexikóban, Los Angelesben (The World Hot Sauce Awards USA  Los Angeles) is elismeréssel adóznak előtte. Nehéz kiemelni a sok nívós elismerésből,  hogy melyik a legfontosabb 2021. International Taste Awards Italy megmérettetésen Vérnyúl terméke arany minősítés kapott. Mindamellett, hogy egy nagyon pozitív, jókedvű, inspiratív egyéniség, nőként igazi kuriózum a férfiakkal övezett chilitermesztők világában. Kellenek az ilyen jó példák nekünk.

A Magyar Ízek Versenyén - MÍV majdnem 100 pazar termék sorakozott fel 2023-ban.

A zsűriben igen sokoldalú, neves szakmai múlttal rendelkező tagok foglalnak helyet. Az ítészek egy része személyesen Nyúlon tesztelhette a kézműves produktumokat, a többiek pedig kapott tesztcsomagból otthon.

 Íme a zsűritagok listája:

  • Horváth Csaba szakácsmester, a Horex-Gomba Kft ügyvezetője (aki egyben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei elnöke)
  • Bokkon Viktória a Gourmet baba gasztroblog anyukája, aki harmadik éve vesz részt a legjobb termékek megtalálásában.

  • Bak Róbert, a Krúdy Gyula Technikum többek közt ételkészítés tanára.
  • Nagy Gábor, Gabko chili
    Gábor mindent megnyert, amit lehetett chiliszoszaival.
    Szakértője a chilis termékek kategóriájának.
  • Lángoló harapások, azaz Bóka Ödön, Dönci.  Chilis gasztroblogger, az országos chilievő versenyek szervezője, aki igazán teflonszájjal rendelkezik.
  • Sáriné Dombi Csilla, a Győri Szakácsklub alelnöke, aki igazi Nyúliként is részt vesz az értékelésben. Számos bálon is találkozhattunk már a tehetségével, szuper főztjeivel.
  • Füzi Ernő, mesterszakács, Dj, ceremóniamester. Szerintünk nincs Győrben és a megyében, aki ne ismerné őt, vagy nem fogyasztott volna általa elkészített ételt.
  • Varga Gabriel és Hegedűs Tamás. Csapatuk csilis vonalon erősít, Szlovákiából. Nagymegyerről és Dunaszerdahelyről érkeznek, és kóstolják meg a csilis termékeket.  
  • Jómagam , Tóth-Nacsa Ági a Boldog Kukta blog szerzője
 

Ennyi ízlésvilág, ennyire különböző szempontok találkozása véleményem szerint igazán szerencsés. Aki itt eredményt ért el, az egy igen széles spektrumú ízlésvilágot fed le.

Abszolút pártatlanul tudtunk dönteni egymás befolyásolása nélkül. Már csak az egyéniségekből adódóan is. Kóstolunk, pontozunk, véleményt formálunk olyan kézműves portékákról, melyek szívvel-lélekkel készültek. 


De egy-egy üveg tartalma sokkal több annál, mint pusztán egy lekvár vagy egy sajt. Kemény munka, megannyi próbálkozás, alapos törődés, sok-sok izzadság, megkérgesedett kéz visz el egészen a célig!


Természetesen ennyi ízt és illatot nagyon nehéz egyszerre befogadni (még semlegesítő praktikákkal is). Vannak kifejezett kedvencek, amelyeket bármikor a kosaramba raknék.

Ha az ember sok-sok ízt és illatot tapasztal, akkor kell valami, amivel semlegesíti ezt a kavalkádot. Csupán néhány praktikát hozok, ha nektek is véletlenül ti is zsűriznétek egyszer egy gasztroversenyen.

🫗Víz az öblítéshez szükséges.

☕ Kávé az illatok semlegesítésekor tesz jó szolgálatot.

🍞 Egyszerű ízesítésmentes kenyér vagy bagett az ízek semlegesítésére szolgál.

🥛 Tej vagy joghurt, ha valami csípőset tesztelünk és csillapítani szeretnénk a tüzet!

A pontozásról is szeretnék röviden beszélni. Egy termék 100 pontot kaphatott maximálisan. Ezt öt részre osztottuk: íz, illat, szín, állag, összbenyomás. Alapvetően 10 pontot minden kategóriában, minden versenyző megkapta tőlem, mert ezzel értékeltem a befektetett munkát, az ötletet, az alapanyagok kiválasztását. A következő 10 pontot viszont már az íz, a kreativitás, az állag határozta meg.

Három napon keresztül tematikusan teszteltünk Fecómmal közösen. Pontoztam, kommenteket írtam egy-egy termékhez. Betonbiztos kedvenceim lettek, amelyeket keresni fogok a jövőben és biztosan a kosaramba is belekerülnek.


Az eredményekről egy külön posztban számolok be Nektek! 


 


 

Népszerű bejegyzések