Libamáj "befőtt" - Márton napi luxus

 

Tudtátok, hogy a libamáj fogyasztása egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza? Időszámításunk előtt 2500 körül, már felfedezték, hogy ha sok táplálékot kap az állat, akkor a mája megnő.  

Franciaország a libamájtermelés világszerte ismert központja. A francia foie gras vagyis a hízott libamáj kiemelt helyet foglal el a francia gasztronómiában. Bizonyos régiókban még külön ünnepeket is rendeznek ezen étel tiszteletére. 

Évekkel ezelőtt volt szerencsém igazi magyar libamájhoz. Ekkor megtudtam, hogy a hazai libamáj kiemelkedő minőségű és világ egyik legnagyobb exportőre Magyarország ezen a területen. Tőlünk leginkább Franciaországba szállítanak belőle. A boltok polcain sajnos igen borsos áron juthat hozzá a földi halandó, átlagosan 14 000 - 15 000 Ft/ kg.

Beszéljünk egy kicsit a jótékony hatásokról is. A libamáj rendívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen kiemelkedő az A vitamin tartalma, amely fontos a látás és az immunrendszer számára. A magas zsírtartalma miatt ilyen krémes, lágy az állaga. 

A libamáj készítése különleges figyelmet igényel, de nem ördögtől való! Most megosztom Veletek az én változatomat. 

Hozzávalók 1 közepes befőttes üveghez: 

500 g libamáj

500 g libazsír

1 fej fokhagyma

1 liter tej

só 

őrölt színes bors



  • Első lépésben a libamájat egy napra, de legalább egy éjszakára egy liter tejben leáztatunk (el kell lepnie teljesen a tejnek a májat) és egy fejnyi megpucolt fokhagymát a tejhez adunk. Hűtőben tároljuk a felhasználásig.  
  • Másnap egy papírtörlőre kivesszük lecsepegni a libamájat és leitatjuk róla a tejet. 
  • Ezután vékonyan őrölt színes borsot és sót szórunk a májra. 
  • Ujjnyi szeleteket vágunk a májból.
  • Egy közepes méretű lábasban felolvasztjuk a libazsírt, ne legyen túl forró, mert könnyen megéghet a libamáj. Ha szükséges, akkor még több zsírt adhatunk hozzá, hogy bő zsírban, nagyon lassan süthessük a szeleteket. 
  • Belerakjuk a libamájakat és a fokhagymákat is hozzáadjuk. 
  • Kb. 15-20 percig sütjük a szeleteket, ameddig aranybarnák nem lesznek. Természetesen a máj vastagságától is függ. 
  • Végül óvatosan kiszedjük a májat a zsírból és egy magas falú tálba vagy éppen egy befőttes üvegbe töltjük és ráöntjük a leszűrt libazsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni és végül hűtőben tároljuk fogyasztásig.
  • Tálalása egészen változatos lehet. Fogyaszthatjuk puha kenyérrel, zöldségekkel, bagettel reggelire. Előételként szervírozhatjuk pirított brióssal, hagymalekvárral. Tökéletesen passzol hozzá egy pohárka tokaji aszú vagy a francia Sauternes. 
  • TIPP: Karácsonyi időszakban akár gasztroajándékként is megállja a helyét egy mutatós üvegbe töltve, masnival átkötve egy üveg finom bor társaságában.


 

Népszerű bejegyzések