2017. június 10., szombat

Fröccs


"Fölfelé megy borban a gyöngy:
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
 Nem veszi."


Az idei nyáron szerintem az is fröccsöt fog inni, aki eddig nem vetemedett erre eddig. :-) 
Számtalan változata létezik, számtalan formában. Vinkó Józseftől (Magyar Konyha főszerkesztője, számomra igazi gasztrotörténész) hallottam nem is olyan régen egy interjúban, hogy több, mint 100 fröccskombinációt sikerült összegyűjtenie az évek során. Azért valljuk be, ez tetemes mennyiség.
De mi kell tudni a fröccs történetéről? Hogyan született? Valójában mi is a fröccs?
Ha valaki Vácon sétálgatott korábban, akkor az egész történet egy vendéglő falán olvashatta a Duna felé vezető egyik utcácskában. 




SZÓDAVÍZ: Másként szikvíz, a köznyelvben szóda. Nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott (szifonfejes felvezető szárral) ballonba töltenek. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki.

+

BOR: A szőlő erjesztésével készült alkoholos ital.

=

A FRÖCCS:
A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. 2013-ban felvették a Magyar Értéktárba.

FRÖCCS TÖRTÉNETE:
1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. 
Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. 
Forrás: Wikipédia 

Néhány érdekességet megosztok Veletek. 
Móra Ferenc szerint a fröccs azért jó, mert megkönnyíti a bor fogyasztását, a klasszikus 3 decis fröccsöt "egyetlen hajtással a gallér mögé lehet küldeni". Ennél már csak a fütty (1 dl bor és 1 dl víz) a rövidebb, melyet József Attila szerint "egyetlen füttyre meg lehet inni". Krúdyról köztudott, hogy nem vetette meg a jó italokat. Szavajárása szerint nem árt, ha 9 deci fehért megviccelünk 1 dl szódával. Azóta ezt a változatot Krúdy fröccsnek keresztelték el. 

Tudjátok mi a harmatos fröccs? Ebben az esetben kérjünk egy pohár fehérbort, fogjuk a szódásüveget és spricceljünk el a pohár fölött. Ami a pohárban landol az a "harmat". 

Egyes források szerint  már a Római Korban hígították a bort vízzel.



Most pedig jöjjön néhány fröccsfajta a teljesség igénye nélkül. A fenti fotó egy nyári szentendrei kalandozás közben készült és nagyon megtetszett a felsorolás.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

  Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
  Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Tisza fröccs:  1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

Egyéb szeszes fröccsök (hajmeresztő párosítások :-))

  • Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé
  • Francia fröccs: bor helyett házi pálinka + szóda
  • Málnás: savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek
  • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp
  • Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve
  • Tiszafröccs v. Kassfröccs: vörösbor pezsgővel
  • Matrózfröccs: korsó sör, mellé fél deci rum
  • Postásfröccs: dupla feketekávé, fél deci rummal
  • Deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódával
  • Góré fröccs (Ijesztett fröccs): kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér
  • Instant fröccs: egy szódásszifon bor + patron
  • Tömbházmester: vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta
  • Kisvadász: 1 dl bor, 1 dl kóla
  • Nagyvadász: 2 dl bor, 1 dl kóla
  • KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor, 2 dl kóla, 1 dl rum
  • Medgyessy-koktél : 3 dl bor, 2 dl kóla
  • Lórugás: 1 rész brandy, 1 rész kóla (
  • Kuka fröccs: este a bor, reggel a szóda (a Földtani Intézet geológusainak újítása)
  • (Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
  • Szakmári fröccs: 80-90% bor és a teteje felöntve szódával
  • Szerencsés flótás: kisfröccs felöntve pici rummal
  • Vidéki: 1 dl fehérbor, 1 dl kóla
  • Kisvadász: 1 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Mádi freccs: jobbfajta bonyhádi kéknyelű avagy Varga rozébor tisztán
  • Próbás fröccs: 2 dl fehérbor, 1 kupaknyi szóda
  • „Viszkis”: 4 cl whiskey, málnaszörp, szóda
  • Kis Mixer: 1 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Nagy Mixer: 2 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Szamuráj, vagy Spröccs: Sprite+édes fehérbor fele-fele arányban, a mennyiség nem számít
  • 4Fenyő vagy Ady fröccs: 2 dl bor, 2 dl szóda, egy öntet bodzaszörp. Kerékgyártó György író, újságíró készítette el 2011-ben az első 4Fenyő Piknik alkalmából.
  • Pécsett ismert a Csongi fröccs, ami két rozé, egy deci szóda.

Alkoholmentes fröccsök

  • Nemrégen megjelent az úgy nevezett almafröccs is, ami általában 2 dl almaléből és 1 dl szódából áll. (Osztrákok "Apfel gespritzt", németek „Apfelschorle” néven isszák.)
  • Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé, 1 dl szóda
  • Színész fröccs: 2 dl szóda langyosan
  • Kishörpi: 0,3 dl szörp, 2 dl szóda
  • Nagyhörpi: 0,5 dl szörp, 3 dl szóda

Előrelépés: 8 dl bor, 1 dl szóda. Egervári Sándor, a lemondott labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány keveréke a 8:1-es foci vereség emlékére.


Forrás: Wikipédia

2017. június 6., kedd

A majdnem süldő



"A Vadászat: vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás!"
                                  Széchenyi Zsigmond



Jöjjön az első les sztorim. Mindenkit megnyugtatok, nem fociról lesz szó. Tegnap vadászni voltam. Az első igazin, nem más mellett, nem más fegyverével, Fecóval, de mégis nélküle, valamelyest ismerős területen, de mégis másképp és valljuk be tisztességesen berezelve.
Egy gyakorlott jágernek már nem akkora dolog, de egy szárnyait próbálgató sihedernek szinte minden egyes kiülés felér egy igazi ünneppel és egy szívinfarktussal. És mit keres egy ilyen írás egy gasztroblogon? El kell oszlatnom a rózsaszín ködöt. A vadhús nem a hűtőpultban terem és nem  vákuumcsomagolásban kerül a konyhára, hanem fülledt napnyugtákat, zimankós hajnalokat lesen töltő vadászok lövése által zsigerelve, hűtőházban tárolva, feldolgozás után.

Némi előtörténettel kell kezdenem. Otthon (Hódmezővásárhelyen) megvan a jól bejáratott vadászboltom egy kedves barátunk ajánlása alapján. Ha valami nincs, akkor beszerzik, óriási árukészlettel rendelkeznek, ha kérdésem van megválaszolják akár telefonon is. Egy kedves házaspár irányítja az üzletet, ahol a hölgy is hihetetlenül profi és mindent elmagyaráz mint nő a nőnek és a lényeg mint vadász a vadásznak.
Itt Pesten már egy kicsit problémásabb akár egy doboz lőszert is beszerezni. Sokadik vadászboltot hívtam fel egy teljesen átlagos kaliberű minőségi lőszer miatt. Volt itthon belőle, de biztonsági tartalékot szerettem volna. Nem terveztem vérengzést, mint anno országunk honatyája golyószóróval a vadaskertben, de szerettem volna biztosra menni.  Rengeteg ígéretet kaptam, volt olyan hely, ahol nekem is elszakadt a cérna és egyszerűen közöltem, hogy nem "vevőkompatibilis" a kommunikációjuk és egyébként is azt éreztem, hogy rohadjon meg a nő, ha vadászni akar. Végül az egyik bolt visszajelzett, hogy mégis van lőszer. Ági kocsiba pattant és elszáguldozott az igen nőies outfitjében a vadászboltba. Magas sarkú szandál, ahogy egy nőnek kell, táska, napszemcsi... Majd egy nagy reccs. A vadászbolt előtt csupán néhány méterrel feladta a szandálom a küzdelmet, de még néhány szál éppen tartotta. Azt hittem megnyílik a föld alattam. A fejemben valami ilyesmi kavargott: Maximum mezítláb megyek be és akkor mi van. Így is ufóként fognak rám nézni. Megy a többi után. De azért kell az a lőszer, én már nem fordulok vissza...
Valljuk be egy ilyen tesztoszteronbarlangba nőként beszabadulni azért igen kemény dolog, ha nincs melletted egy hím, de ne aggódjatok bírom én a gyűrődést. Nagy hősiesen kipipáltam ez első lépést, fizettem, egy doboz lőszert a ridikülbe pottyantottam és még a lábbelim sem szakadt teljesen szét. Tanultam az esetből és megfogadtam, hogy egyszerre legalább 3 doboz lőszert fogok vásárolni az ilyen helyzetek elkerülése miatt. 
Majd született feleségként szombaton kotyvasztottam, ráncba szedtem a lakást, két suvickolás között pedig tisztára húztam a fegyveremet (magyarul kipucoltam a csövet csak a biztonság kedvéért :-)). Két nappal a vadászat előtt kimentem a lőtérre. Persze a huhogóktól megkaptam ismét, hogy egy 30-06-os lehet, hogy meredek egy nőnemű egyednek. Már egy picit gyakorlottabb vagyok ezen a téren és diszkréten jeleztem, hogy nekem jó. Szerintem pár év múlva az ilyen embereknek csak annyit mondok, hogy csókolom, ott lehet várakozni, én lelövöm, amit akarok és menjen mindenki a maga dolgára. Azt pedig külön szeretem, hogy Fecónak kezdenek magyarázni mindig, habár a fegyvertartásimból mindig az én adataimat viszik fel a könyvbe. Majd amikor a lőállásba beülök az asztalhoz és egyre gyakorlottabban tárazok és pontosan lövök, aztán már megtisztelnek engem is a szakmai tanácsokkal. Pedig én olyan nagy örömmel veszem az építő jellegű ötleteket. Ezt pedig véresen komolyan mondom.


 
Eljött a hétfő. Egész nap nem találtam a helyem. Enni normálisan nem ettem, ötvenhat ruhát kikészítettem, kész puttonyt pakoltam össze, majd ki és újra össze és százegyszer megnéztem a fegyvert. Felöltöztem szépen ingbe ahogyan kell, kalap, mellény. Aztán rájöttem, hogy ha nem szeretnék egy komplett fogyasztó-izzasztó kúrát az elkövetkezendő 5-6 órában, akkor valami rövid ujjú szerelésre kell váltanom. Hála az égnek Fecó ruhatárában volt néhány vadászboltban vásárolt darab, így lecsaptam az egyikre és szinte az ajtóból visszalépve, indulást előtt újra átöltöztem. Nem tehetek róla, nőből vagyok! 
Elérkezett a délután és végre elindultunk Cserhátsurány felé.  Már találkozhattatok a falucska nevével a blogon, hisz itt található az egyik kedvenc horgásztavam, a Vadkan tó.    
Kaptam egy megtisztelő segítséget és lehetőséget, hogy itt vadászhassak. Tényleg nagyon hálás vagyok érte, hogy egy ilyen páratlan környezetben tehetem meg az első vadászlépéseket.
 Mivel a tó a vadaskert területén található így horgászat közben mindig izgalommal töltött el egy-egy fegyverdörrenés, egy-egy felénk kóborló vaddisznó. Szinte nyitás óta horgászunk itt. Sok szép és érdekes kalandunk volt. Útközben sok-sok mindenről beszélgettünk Fecóval. Például arról, hogy 10 év alatt építettük föl szinte a semmiből mindazt akik/amik most vagyunk, a lehetőségeinket, az életünket. Sokszor konokságból, sokszor büszkeségből nem kértünk segítséget a családjainktól, pedig lett volna rá lehetőség. Megoldottuk magunk. Visszagondolva nem volt ez mindig egyszerű. Adódott úgy, hogy heti néhány ezer Forintból vásároltunk be egy hétre és alkottunk abból valami finomat, de ezek tekintetében még édesebb volt ez a gyümölcs, ez a derűs júniusi nap, amikor vadászni indultunk.


Korábban érkeztünk egy kicsit a megbeszélt időpont előtt és volt alkalmunk körbejárni a tavat is. Nosztalgiáztunk. Roppant furcsán éreztem magam. Ne aggódjatok, nem vagyok meghasonlott személyiség, tudom, hogy miért mentem oda és hogy mire készültem, de hiányzott, hogy kipakoljunk a parton, hogy sátrat verjünk, hogy bedobjuk a vízbe a csalinkat és a stégen ücsörögve a lábunkat a tóba lógassuk.
Aztán történt valami. Szerintem az égiek a helyes irányba terelték a gondolataimat és egy bámulatos muflon kost pillantottunk meg, ami csupán 10 méterre tőlünk legelészett. Nem, ez a nemes vad nem került puskavégre, sőt egy ilyen szépség még csak az álmaimban szerepel, de majd beérik ez is.

Kicsit átalakult a vadásztatás irányítása, de nagyon kedvesen fogadtak, úgy mint kezdő vadásztársat. Itt már a női mivoltom nem számított és ez roppant jól esett. Megtörtént a bemutatkozás, reménykedtem, hogy hátha lesz ismerős a jelen lévő vadászok között. Ez egy ilyen helyzetben igen nagy mentális segítség tud lenni. 
Két kedves vadászismerősöm van, akik tanácsát örömmel fogadom, tapasztalatukat, tudásukat elismerem és nagyra tartom. De szándékosan nem mertem elmondani egyiknek sem a vadászatom hírét. Tudom bolondság, de ilyenek voltak bennem, hogy mi van ha valami balul sül el, mi van ha béna vagyok hisz kezdő vagyok és egyéb bugyuta kényszerképzetek.
Viszont a "csiripelő madarak" segítségével mindketten megtudták. Ilyen az én szerencsém! :-) De igazán jól estek a biztatások! 

Előkerült a beírókönyv, egyeztettük az utolsókat és a les méretéből adódóan Fecóval külön váltunk. Kutya rossz érzés volt, de valahogy nálunk mindig így van. Az első tévéfelvételen sem tudott ott lenni Fecó, mégis túléltem. Azért ez számomra a komfortzóna kőkemény elhagyása, de manapság egyre többször szeretem az ilyen helyzeteket, mert mindig valami pluszt adnak számomra.
Tehát drága férjemmel elváltak útjaink egy időre, én pedig Dani bácsi óvó és segítő kíséretében elindultam a "Kegyetlennek" nevezett helyre. Érdekes történetek kerekedhetnek ki abból, hogy egy-egy vadászhely miről kapta a nevét. Ezt most sajnos nem tudtam meg, de legközelebb biztosan rákérdezek. Megérkeztünk és a szórón szinte tálcán kínálva ott lakmározott négy süldő és egy koca a malacokkal. Lesre még nem mentünk fel, én pedig nem táraztam be, kézből támaszték nélkül még nem lőttem, tehát a lövés elnapolása mellett döntöttem. Igaz túl sok választásom nem is volt. Vegyes érzések kavarogtak bennem. Lőttem volna, de mégsem. Pont a várakozás örömét, az erdőzúgás hallgatását a megnyugvást hagytam volna ki. Nagyon haragszok azokra, akik éppen csak befutnak valahova, lőnek, majd éppen egy gyors kézifékes fordulással terítéket sem készítve továbbállnak. Ez nem vadászat. Tudtam, hogy ezt nem akarom.
 Nem vagyok profi, de számomra a vadászatnak külön megvan a rituáléja. Felöltözik az ember szép ruhába, előveszi a nem minden nap látott fegyverét, rákészül lélekben, élvezi az erdőt, a pillanatot, a madarak csicsergését és a lövés csak egy plusz lesz, ha lesz. De közben tanul, figyel, beszél éppen az őt kísérő tapasztalt vadásszal a vendég. Nekem most nagy szerencsém volt a kísérőmmel. Dani bácsi mögött 37 éves szakmai múlt húzódik és igazán körültekintően, minden kérdésemre válaszolva kellemes órákat töltöttünk a lesen. Hol halkan beszélgettünk, hol pedig csak hallgattuk az erdő zenekarát a lesen ülve, hol pedig nonszensz módon a közelben elterülő tavon a pontyugrásokat és a kapásjelzők hangját figyeltem. Nem kell vadásznotok ahhoz, hogy élvezzétek a természet ajándékát. Üljetek ki egy lesre és csak hallgatózzatok. A kint töltött 4. óra után úgy éreztem, mintha egy törlés gombot nyomtak volna a fejemben és hihetetlenül nyugodtan, jól érezve magamat másztam le a helyünkről. Sok-sok mindent átgondolhat ilyenkor az ember, maga lehet, rendet rakhat odabent.

Vizslattuk a szórót, ahol egy muflon juh a bárányával jelent meg, majd egy róka, de több süldő sajnos nem. Pedig utólag megtudtam, hogy normál esetben egy igazán forgalmas helyre sikerült leülnöm. De a mai napon valahogy inkább a többi lesen ülő felé vették az irányt a süldők és én kimaradtam. Kérdeztem vadásztörténetekről, emlékeiről Dani bácsit és a mai világban furcsa volt azt az őszinteséget és önzetlenséget hallani. Azt monda a kísérőm, hogy manapság már szereti átadni a tudását akár a vadászatért rajongó unokájának, akár a vendégvadászoknak. Neki minden vadásztatás egy kicsit olyan, mintha az ő élménye, az ő öröme is lenne. Szereti látni a boldogságot, az átélt sikereket a pillanatot egy-egy vadász arcán. Őszintén mondom úgy éreztem ő jobban szerette volna, ha sikerül elejtenem a vadat, ha terítéket készíthetünk, ha zsigerelhetünk, mint a végén én. Nem akartam rágörcsölni a vadászatra, csak szerettem volna élvezni minden percét.

Nem mondom, hogy nem merült föl bennem a vadászat végén, hogy mi lett volna, ha szórón lakmározó süldők láttán leterít a vadászláz és egy villámtárazás után azonnal belehúzok az elsütőbillentyűbe, de egyáltalán nem bántam, hogy nem ezt tettem. Tanultam és tapasztaltam, egy új embert ismerhettem meg, próbálgathattam az eszközeimet és végül igazán jól éreztem magam és egyáltalán nem voltam csalódott, hisz bármikor visszamehetek és vissza is fogok, ahogyan megbeszéltük.  A süldőknek pedig nővérem tanácsára meghívót fogok küldeni a következő vadászatra! :-) 

2017. május 30., kedd

Menta


Itt a nyár, használjunk bátran mentát. Üdítők, frissítők, krémek remek kiegészítője! Ismerjétek meg részletesen ezt a növényt. 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI  
Frissen használjuk leveleit általában, de szárítva is kiváló alapanyag.  

SZÁRMAZÁS
Dél-Európából származik a növény. 

LEÍRÁS 
A menta körülbelül 1 m magasra nő meg. Levelei fogazottak, lándzsa alakúak, enyhén szőrösek. Virágai fehéres rózsaszínűek. 

ÉRDEKESSÉG
A menta név görög eredetű. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hádész. Felesége, Perszephoné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt.

GYÓGYÁSZAT
Segíti az emésztést, gyomorerősítő hatású és enyhíti a hányingert. 
Fertőtlenítő hatású a belőle készült illóolaj. Sokszor légúti megbetegedés során párologtatásra is használják, de gyógyszerek, köptetők, hurutoldók, köhögésre cukorkák kiváló alapanyaga.
Masszázsolajakban, krémekben is alkalmazzák reumatikus fájdalmakra.

AROMA
Friss, üdítő illat, enyhén csípős ízű, hűsítő. 

FELHASZNÁLÁS
A gasztronómia mellett gyógyászat, az édesipar és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. 

BESZERZÉS

Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető.

KONYHAI ÖTLETEK

Leggyakrabban koktélokhoz, frissítőkhöz használjuk frissen. De emellett desszertekhez is kiváló. Továbbá teakeverékek gyakori alapja szárított formában.

2017. május 28., vasárnap

A tökéletes steak

 
Ha a nyárra egy szakácskönyvet szeretnétek megvásárolni, akkor ez legyen az. Nem az idén került kiadásra ez a könyv, de ha szeretnétek, hogy pazar steakkel varázsoljátok el a vendégeiteket, akkor itt van hozzá a kulcs. 
 
A SZERZŐRŐL
Marcus Polman neves holland gasztronómiai szakíró. Ételekről és italokról ír olyan színvonalas magazinoknak, mint például az Esquire. A tökéletes steak című könyvét 5 nyelvre fordították le és több, mint 100 000 példányban jelent meg. Igazi ragadozó, alapos kutató, aki egy hiánypótló könyvet alkotott.
 
 
A KÖNYVRŐL 
A szerző az alapoktól indítja a könyvet. Így egyszerűbb mindenkinek megérteni, hogy milyen is az igazi jó alapanyag. Betekintést nyerhetünk egy gazdaság, egy vágóhíd életébe. Ábrán és fotón is szemléltetve megismerhetjük az egyes steak típusokat. 
Majd a konyha felé vesszük a könyv lapjain keresztül az irányt és
megismerkedünk a sütéshez szükséges eszközökkel, alapanyagokkal, technikákkal.

Ezeken a fejezeteken érdemes alaposan átrágni magunkat. Innen sajátíthatjuk el azokat a fogásokat, amiért csodálni fognak bennünket az igazi steak rajongók. 

Marcus Polman időt és kilométert nem kímélve végiglátogatta New York legjobb steak házait, Párizs híres éttermeit. Beszélt profi szakácsokkal, hentesekkel, tenyésztőkkel. 

Végül a könyvben megörvendezteti a  gasztrorajongókat 25 zseniális alaprecepttel vagyis a steakek alfáival. Melléjük könnyen elkészíthető, ízben jól passzoló köreteket is ajánl a szerző. 
Ha ez mind nem lenne elég, akkor a könyv végén híres szakácsok, steakért rajongók véleményét, kedvenc steakjét ismerhetjük meg tanácsokkal és ötletekkel megtűzdelve. 

A receptek leírásáról annyi szót ejtenék, hogy érdemes pontról pontra követni azokat. Jól megszerkesztettek, érthetőek és sok éves tapasztalat alapján készültek. 

VÉLEMÉNYEM
Számomra a könyv egy alapmű, hisz számtalan kérdést tisztába tesz, rengeteg hasznos tanáccsal látja el akár a kezdő kuktát is. A végeredményre pedig mindenki rá fog csodálkozni, hisz olyan minőségű, ízben és technikában kifogástalan ételt teszünk az asztalra, amely mindenki tetszését el fogja nyerni! Jó szívvel ajánlom Nektek!
 
TECHNIKAI INFORMÁCIÓK
Igényes, színes cérnafűzött, kemény táblás könyv. 175 oldal és 594 gr. 
Általános kereskedői ára: 3900 Ft
Kiadás éve: 2014
 


2017. május 25., csütörtök

Hátszín Steakhouse pácban



Egy kis grillezést terveztünk mára, de "sajnos" az időjárás közbeszólt. Viszont nem keseredtem el, hisz van egy jó kis öntött vas grillserpenyőm. A grillezés adta plusz íz most egy kicsit hiányozni fog, de ez a pác valami mennyei. Ajánlom figyelmetekbe leginkább marhahúshoz.

Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítési idő: Pácolás minimum 1 óra, sütés és pihentetés maximum 15 perc

2 db 25 dkg-os marhahátszín szelet

50 ml Worcestershire szósz
25 ml szójaszósz
50 ml olívaolaj
2 ek. mustár
3 ek. barna cukor
3 ek. paradicsomsűrítmény
1 ek. aprított snidling

Tálaláshoz: Fleur de sel grande só

Amikor a bécsi versenyen vettem részt bevallom megkérdezte tőlem István, hogy ismerem-e a hússütéshez kapcsolódó hőfokokat. A hőfokokat nem ismertem, csak a körülbelüli sütési időket. De a döntő után beleástam magam ebbe a témába és elhatároztam, hogy beszerzek egy jó húshőmérőt is. Most megosztom veletek az általam tapasztalt sütési időket és hőmérsékleteket. A hőmérsékletet a hús vastagságának közepéig beleszúrt hőmérővel állapítjuk meg. Természetesen minden esetben függ a hús vastagságától és minőségétől is a sütési idő. 

Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként


A Worchestershire szószt, a szójaszószt, az olívaolajat, a mustárt, a barna cukrot, a paradicsomsűrítményt és az aprított snidlinget  alaposan összekeverjük egy egynemű, sima páccá. 
Hús a pácban :-)

Ebbe forgatjuk a húsokat és lefedve legalább egy órát így pácoljuk, de az a legjobb, ha lehetőségünk van egy éjszakát állni hagyni a steakeket a pácban. 

Majd jöhet a sütés. Alaposan felforrósítjuk a serpenyőt. Ez ezt jelenti, hogy ha a tenyerünket a forró edény fölé tartjuk kb. 5 cm-es magasságban, akkor a felfelé áramló hő miatt csupán 4-5 másodpercig tudjuk ott tartani. A serpenyőt nem olajoztuk ki, a pácban található olívaolajra hagyatkozunk.

Ezután jöhet a sütés a fent megadottak szerint. Én a rózsaszínre vagyis a mediumra sütött változatot kedvelem. Ebben az esetben 3-3 percet süssük oldalanként, majd 5 percet sütés után egy alufóliával lefedett tányéron pihentessük a húst és nagyon enyhén szórjuk rá egy kevés Fleur de sel grande sót.

A tálalás marad már csak hátra. Egy kis grillezett spárgával és sült paradicsommal valódi éttermi fogást készíthetünk otthon!

2017. május 23., kedd

Cukkinis-padlizsános-csirkehúsos tészta, amikor az idő is számít a főzéskor


Egyre melegebb az idő, de mi lesz még ezután? Így egy igazán gyors ételt hozok nektek. Már igazán jó áron kapható a cukkini és a padlizsán is, így még vagyonokat sem kell rá költeni.

Elkészítési idő: 25 perc
20 dkg csirkemell
20 dkg cukkini
20 dkg padlizsán
15 dkg spagetti
5 dl paradicsomsűrítmény/ vagy házi paradicsomlé
1 kis csokor bazsalikom (kb. 15 levél)

őrölt fekete bors
4 ek. olívaolaj
víz a főzéshez
tálaláshoz ízlés szerint sajt, friss bazsalikomlevél


Bő lobogó vízben feltesszük a tésztát főni. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl. Kb. 10 percet vesz igénybe a forrás után a főzés. Amikor elkészül, akkor szűrjük le és tegyük félre. Természetesen már amikor fő a tészta, közben készíthetjük is a ragut párhuzamosan!

A csirkemellet, a cukkinit és a padlizsánt egyforma csíkokra vágjuk. Megsózzuk, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Egy serpenyőbe olívaolajat teszünk és a fenti csirkehúst és zöldségeket beletesszük. Megpirítjuk egy kicsit az előbbieket, hozzáadjuk a kis csokor összevágott bazsalikomot és felöntjük paradicsomsűrítménnyel és megsózzuk ismét az egészet. Én általában házi paradicsomlevet használok a felöntéshez, de a paradicsomsűrítmény is megfelel hozzá.

Megvárjuk, hogy rotyogni kezdjen a ragunk, ekkor hozzákeverjük a spagettit, majd levesszük a tűzről. 

Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal és bazsalikomlevéllel.

Ha pedig tésztát kerestek, akkor ajánlom figyelmetekbe az Óföldeáki Tésztaüzem kiváló termékeit. Minimum 5 fajta spagettiből válogathattok a webshopban!



Nyomtasd ki a bejegyzést!


2017. május 21., vasárnap

Gourmet Fesztivál 2017



Mennyei finomságokkal és érdekes bemutatókkal lettünk gazdagabbak az idei Gourmet Fesztiválon. Hibátlan volt a hangulat, kicsit lassítós, jókat beszélgetős, kóstolgatós. Az idén az eper és a mangalica téma köré építették fel az ételek legtöbbjét. Néhány éve kérdezték, hogy mivel lehetne jobbá, érdekesebbé tenni a rendezvényt és akkor kapásból az volt a válaszom, hogy a környező országok szakácsait, éttermeit lenne érdemes górcső alá venni. És tessék az idén ez a kívánságom is valóra vált. 

Egy rövid összefoglalót írok Nektek most a mai délutánunkról. Szubjektív lesz, de arra buzdítok mindenkit, hogy találja meg a kedvenceit. Remek lehetőség ez a rendezvény arra, hogy az ország legjobbjainak főztjét egy helyen kóstolhassa meg bárki. 

A KREATÍV
Kíváncsian vártuk, hogy a Rosenstein vendéglő mivel rukkol elő. Nagyon szeretem az ötletességüket a tradícióval ötvözve. 
Mi most a "Masiniszta álma" névre keresztelt főételt kóstoltuk meg, amely a kanizsai dödölle, a mangalicapofa köré épült. Mellé pedig fatörzsön tálalt flódnit választottunk. A főétel olyannyira ízletes volt, hogy akár egy nagy tányérral el tudtam volna viselni. Sorokban kígyóztak az emberek a házikó előtt! Valahogy érthető! 

A TITKOS BEFUTÓ A veszprémi Villa Medici igazán nagy meglepetést okozott nekünk. Fecóm szemelte ki az ő fogásukat. Mangalicaszűz és „rántott” mangalicapofa-pörkölt dödöllével, uborkasalátával, tejfölhabbal.
A pazar és harmonikus tálalás olyan ízeket rejtett, amely az otthont idézték. Plusz pont, hogy a séf a vendégekre is figyelmet fordított és elmagyarázta a főétel összeállítását.  


AZ ÖRÖK KEDVENC
A Borkonyha Sárközi Ákos vezetésével soha nem okoz csalódást. Egyszerűen egy csoda, amit a tányérra tesznek. 
A mi választásunk a következő kettő volt: Préselt mangalicacsülök savanyított hagymákkal és QR-os eperkavics.
A tanácsom, hogy üljetek le egy közeli asztalhoz és élvezzétek itt készített finomságokat. A hagyma a csülökkel páratlan volt, az eperkavics pedig igen ötletes és friss, ízletes. Holnap még kipróbálhatjátok! :-) 


AZ ÖKO
A zebegényi Natura Hillbe a csodálatos étterem, a páratlan környezet és a szaunából nyíló kilátás miatt múlt év óta el szeretnénk jutni, de a népszerűsége és foglaltsága miatt sajnos még nem kaptunk helyet. Viszont most egy kis betekintést nyertünk a fiatalos, lendületes konyhába és a hotel/étterem ökológiai szemléletű ötleteibe. Néhányat említenék: például a tálaláshoz használt eszközök lebomlanak, ajándékba adott bazsalikommagok és egy kis tasak a cserépnek, melyben az étel volt...
A mangalica bontásai rajz hihetetlenül nagy ötlet. A következőkből állt: Epervelő – Mangalicabontási rajz – Csülökterrine, mangalica-agyvelő, savanyított eper, epertatár


A TOP BEMUTATÓ
Ana Ros, a világ legjobb női séfje címet kapta meg. Nem véletlen. Hihetetlenül inspiráló a története, az alapanyagok szeretete és maga a lénye. Autodidakta módon vált szakáccsá. A férje családi öröksége a Hiša Franko étterem. Ana ennek a konyhafőnöke, a férje pedig sommelier, társ és még annál is több. Saját pincéjükben érlelik a sajtokat, szinte null kilométeren belül szerzik be az alapanyagokat a helyi termelőktől. A Netflix Chef's table sorozatában egy részt Ana Rosnak szenteltek. A neten online ezt megtaláljátok angol nyelven. Egy csoda! Hihetetlen foglaltsággal működik a népszerű étterem manapság, habár 15 évvel ezelőtt igen döcögősen indult az út. 
Két ételt készített el a gasztroszínpadon a szakácsnő. Az egyik egy pénzes pérből, tökmagolajas majonézből és fermentált céklából készült fogás volt, a másik pedig vékonyra szeletelt pacal vadkacsa jus-ban lóbabbal, sajtmorzsával, cukkinivirággal. Páratlan ízélményt kaptunk. Az utóbbi egyszerűen letaglózott, annyira finom volt. Most pedig megosztok a bemutatóról néhány fotót Veletek!   
 

EGY FALTNYI ÉN
Volt szerencsém egy fotós játékban részt venni a The Famous Grouse szervezésében. Bekerültem a 20 döntős közé, így a standjuknál az én vadkacsacombjaim is helyet kaptak. Egy picit így minden nap ott vagyok a Gourmet Fesztiválon.


ÉS MINDEN MÁS NÉHÁNY FOTÓBAN...

2017. május 17., szerda

Snidlinges - cukkinis penne egy kis pirított szalonnával


Bebújok a hűtőbe, bekukkantok a szekrénybe, kinézek a 4. emeleti fűszerkertembe és már meg is van ez a gyors fogás. Semmi flanc, csak egyszerű hozzávalók. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg penne
25 dkg cukkini
10 dkg gomba
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 db tömlős natúr sajt (10 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 ek. aprított snidling
2 dl tejszín

víz a tészta főzéséhez

A tésztát feltesszük 2 liter lobogó vízben főni. Kb. 10 perc főzés után levesszük a tésztát és leszűrjük, majd félretesszük. Érdemes egy kis olívaolajjal összeforgatni az egészet a felhasználásig, hogy ne álljon össze a kifőtt penne. 

A húsos füstölt szalonnát csíkokra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. 

A cukkinit és a gombát felszeleteljük és a kisült szalonnazsírban néhány perc alatt egy kicsit megpirítjuk a zöldségeket. 

Végül a tésztát hozzáadjuk az előbbiekhez, felöntjük tejszínnel, megszórjuk snlidlinggel és 2 gerezd zúzott fokhagymával. 
Ízlés szerint sózzuk. Körülbelül 5 perc alatt összerotyogtatjuk és melegen fogyasztjuk! 

Ennyire egyszerű egy gyors és finom ebéd!

Jó étvágyat! :-)
 


Nyomtasd ki a bejegyzést!


2017. május 15., hétfő

Metélőhagyma


Az utóbbi időben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fűszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI   Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát.
SZÁRMAZÁS
A Földközi-tenger vidékéről származik a növény.

LEÍRÁS
Magassága 20–50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak. 

ÉRDEKESSÉG Tatárhagyma néven is ismert a metélőhagyma.
GYÓGYÁSZAT
Kínai népi orvoslásban emésztés serkentő hatással bír.

AROMA
Íze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív.
FELHASZNÁLÁS
Salátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható.
BESZERZÉS
Kertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető, igénytelen növény.

KONYHAI ÖTLETEK
A forró ételekhez mindig csak a főzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is. 
Ollóval vágjuk az ételbe. 
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.

2017. május 10., szerda

A szolnoki piac


Már nagyon régóta szeretném megosztani veletek a szolnoki piacról az írásomat. Sőt erre már évek óta készülök. Többször fotóztam már a vásárcsarnokot, jó néhányszor megfordultam itt az évek alatt Fecómmal. Először a piac történetével kezdem, de csak röviden.

A PIAC TÖRTÉNETE
 
"A szolnoki nagypiac helyét a negyvenes évek végén jelölték ki ott, ahol ma is áll. Szolnokon akkor már évszázados múltra tekintett vissza a városháza előtti téren rendezett piac. Nem véletlen, hogy a térnek 1863 és 1892 között ez volt a neve, sőt a mai Kossuth vagy Hubay utcák is ilyen néven szerepelhettek az egykori utcajegyzékben. Korabeli leírások pedig arról szólnak, hogy a múlt század elejére a város kinőtte a Kossuth téri piacot, és a térből nyíló utcákon is alkalmi standokról kínálták termékeiket az árusok.Az első hároméves terv (1947-1950) részeként elhatározott áttelepítés természetesen anélkül valósult meg, hogy a piac helyét kiépítették volna. Így jó két évtizeden keresztül csak egy poros placc volt.
A kulturált piac hiánya igazán azután kezdett aggasztóvá válni, amikor a Csarnok utcai másik nagyobb piacot 1959-ben bezárták. A mai piac és környékének első kereskedelmi egysége azonban nem a piros tetejű csarnok volt, hanem a mellette lévő, ma élelmiszerboltként működő épület. Azt ugyanis rohamtempóban 1970 tavaszára felépítették, hogy az 1969 áprilisában kiégett Nerfeld-palotában lévő Centrum Áruháznak ideiglenes helye legyen. 
A három folyosóval négy részre tagolt, 3200 négyzetméteres, eredetileg 24 üzlethelyiséget magában foglaló, fémváz-szerkezeten nyugvó mai csarnokot 1973 nyarán adták át. Bővítésére csak valamikor három évtizeddel később, egy nagy felújítással egybekötve került sor, amikor a külső árushelyek egy része is tető alá került. A ma több mint 400 elárusítóhellyel rendelkező belvárosi nagypiac Szolnok tulajdona és a Szollak Kft. működteti. Klasszikus élelmiszer piac, ahol csak zöldség, gyümölcs, tej, tejtermékek, húsok, hústermékek és húskészítmények árusíthatók, élő állat viszont nem. 2014-ben A komfortosság érdekében a csarnok belső helyreállítási munkálatai, az elavult palahéjazat modern hullámlemezre való cseréje, valamint a bejárati ajtók és az acél tartószerkezetek felújítása valósul meg.
Forrás: http://www.blogszolnok.hu/ 

Ezen a piacon mindig nagyon szép árura lehet szert tenni. A belső standoknál állandó arcokkal találkozunk, mint például a savanyúságot árusító néni vagy éppen a nagyobb zöldségesek. Több helyen azt is kirakják, hogy ki a termelő és hol található meg. 
Kaphatunk itt tojást, tejet, sajtot, húsokat, idényzöldségeket, tehát mindent, ami egy rendes piacon megtalálható.



Az egyik igazi kedvencem a halas üzlet, amelyben hazai halak széles palettája megtalálható. Csak ezzel foglalkoznak. Nagyon tetszik, több ilyen üzlet kellene az országban. 


Kaphatunk lángost, kolbászt is. Átlagosak, de legalább az éhes vándorok megtömhetik a hasukat. 
A piac nagyon jó helyen van. Munkából jövet - menet beugorhatunk. Én csak az étkezési lehetőségeken bővítenék. 


A csarnokon kívüli asztalokat sem szabad elfelejteni. Imádom a gyönyörű szálas és cserepes virágokban bővelkedő sorokat. Igazán látványosak!

Ha Szolnokon jártok, akkor ne hagyjátok ki! 
CÍM: 
Szolnok, Ady E u. 11. (belvárosi, nagy piac)
Nyitva tartás:
hétfő-péntek 6-18 óráig
szombat-vasárnap 6-14 óráig
A téli időszakban vasárnap csak 12-ig van nyitva.