2017. június 10., szombat

Fröccs


"Fölfelé megy borban a gyöngy:
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
 Nem veszi."


Az idei nyáron szerintem az is fröccsöt fog inni, aki eddig nem vetemedett erre eddig. :-) 
Számtalan változata létezik, számtalan formában. Vinkó Józseftől (Magyar Konyha főszerkesztője, számomra igazi gasztrotörténész) hallottam nem is olyan régen egy interjúban, hogy több, mint 100 fröccskombinációt sikerült összegyűjtenie az évek során. Azért valljuk be, ez tetemes mennyiség.
De mi kell tudni a fröccs történetéről? Hogyan született? Valójában mi is a fröccs?
Ha valaki Vácon sétálgatott korábban, akkor az egész történet egy vendéglő falán olvashatta a Duna felé vezető egyik utcácskában. 




SZÓDAVÍZ: Másként szikvíz, a köznyelvben szóda. Nyomás alatt lévő szénsavas ital. „Szikvíznek” csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amit szifonfejes palackba, vagy speciális fejjel ellátott (szifonfejes felvezető szárral) ballonba töltenek. Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki.

+

BOR: A szőlő erjesztésével készült alkoholos ital.

=

A FRÖCCS:
A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. 2013-ban felvették a Magyar Értéktárba.

FRÖCCS TÖRTÉNETE:
1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. 
Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. 
Forrás: Wikipédia 

Néhány érdekességet megosztok Veletek. 
Móra Ferenc szerint a fröccs azért jó, mert megkönnyíti a bor fogyasztását, a klasszikus 3 decis fröccsöt "egyetlen hajtással a gallér mögé lehet küldeni". Ennél már csak a fütty (1 dl bor és 1 dl víz) a rövidebb, melyet József Attila szerint "egyetlen füttyre meg lehet inni". Krúdyról köztudott, hogy nem vetette meg a jó italokat. Szavajárása szerint nem árt, ha 9 deci fehért megviccelünk 1 dl szódával. Azóta ezt a változatot Krúdy fröccsnek keresztelték el. 

Tudjátok mi a harmatos fröccs? Ebben az esetben kérjünk egy pohár fehérbort, fogjuk a szódásüveget és spricceljünk el a pohár fölött. Ami a pohárban landol az a "harmat". 

Egyes források szerint  már a Római Korban hígították a bort vízzel.



Most pedig jöjjön néhány fröccsfajta a teljesség igénye nélkül. A fenti fotó egy nyári szentendrei kalandozás közben készült és nagyon megtetszett a felsorolás.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

  Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
  Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
  Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Tisza fröccs:  1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

Egyéb szeszes fröccsök (hajmeresztő párosítások :-))

  • Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé
  • Francia fröccs: bor helyett házi pálinka + szóda
  • Málnás: savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz, málnaszörpöt kevernek
  • Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp
  • Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve
  • Tiszafröccs v. Kassfröccs: vörösbor pezsgővel
  • Matrózfröccs: korsó sör, mellé fél deci rum
  • Postásfröccs: dupla feketekávé, fél deci rummal
  • Deák bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva sok szódával
  • Góré fröccs (Ijesztett fröccs): kispohár (1 vagy 2 dl) borhoz csak annyi szóda, amennyi még pohárban elfér
  • Instant fröccs: egy szódásszifon bor + patron
  • Tömbházmester: vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta
  • Kisvadász: 1 dl bor, 1 dl kóla
  • Nagyvadász: 2 dl bor, 1 dl kóla
  • KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor, 2 dl kóla, 1 dl rum
  • Medgyessy-koktél : 3 dl bor, 2 dl kóla
  • Lórugás: 1 rész brandy, 1 rész kóla (
  • Kuka fröccs: este a bor, reggel a szóda (a Földtani Intézet geológusainak újítása)
  • (Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
  • Szakmári fröccs: 80-90% bor és a teteje felöntve szódával
  • Szerencsés flótás: kisfröccs felöntve pici rummal
  • Vidéki: 1 dl fehérbor, 1 dl kóla
  • Kisvadász: 1 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Mádi freccs: jobbfajta bonyhádi kéknyelű avagy Varga rozébor tisztán
  • Próbás fröccs: 2 dl fehérbor, 1 kupaknyi szóda
  • „Viszkis”: 4 cl whiskey, málnaszörp, szóda
  • Kis Mixer: 1 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Nagy Mixer: 2 dl vörösbor, 1 dl kóla
  • Szamuráj, vagy Spröccs: Sprite+édes fehérbor fele-fele arányban, a mennyiség nem számít
  • 4Fenyő vagy Ady fröccs: 2 dl bor, 2 dl szóda, egy öntet bodzaszörp. Kerékgyártó György író, újságíró készítette el 2011-ben az első 4Fenyő Piknik alkalmából.
  • Pécsett ismert a Csongi fröccs, ami két rozé, egy deci szóda.

Alkoholmentes fröccsök

  • Nemrégen megjelent az úgy nevezett almafröccs is, ami általában 2 dl almaléből és 1 dl szódából áll. (Osztrákok "Apfel gespritzt", németek „Apfelschorle” néven isszák.)
  • Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé, 1 dl szóda
  • Színész fröccs: 2 dl szóda langyosan
  • Kishörpi: 0,3 dl szörp, 2 dl szóda
  • Nagyhörpi: 0,5 dl szörp, 3 dl szóda

Előrelépés: 8 dl bor, 1 dl szóda. Egervári Sándor, a lemondott labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány keveréke a 8:1-es foci vereség emlékére.


Forrás: Wikipédia