Szerecsendiós szalonna - mennyei reggeli

Most ne olvassák ezt a blogot a notórius fogyózók.Csak egy kis "disznóságról" lesz szó a következőkben.
Meglehetősen olcsó, viszont annál ízletesebb reggeli kerekedik ki ebből. 

0,5 kg húsosabb szalonna ( itt nem császárra vagy kolozsvárira gondolok, hanem például tokaszalonnára)
1 egész szerecsendió
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
2 gerezd fokhagyma

Igazából nincs sok tennivalónk. Én átlósan-rácsosan bevagdosom a szalonna bőrét és húsos részét is, majd megszórom sóval és borssal mindkét oldalon. Ezeket jól belemasszírozom. Kész masszőr leszek:) Majd az intenzívebb íz kedvéért egész szerecsendiót reszelek rá és szintén rátapicskolom. 
Beleteszem egy tűzálló edénybe és a sütőben közepes fokozaton 1 órán át sütöm. Minimum 2-2-szer megforgatom oldalanként vigyázva, hogy a bőre ne ragadjon le. 

Ne lepődjünk meg rajta, ha sok zsír marad az edényben sütés után, de be kell valljam nem gond, mert ezt is elrakom a hűtőbe és így lesz egy kis szerecsendiós csodánk. Akár friss paradicsommal vagy paprikával, lágy kenyérre kenve elmajszolhatunk egy szeletet.

Végül kiveszem a sütőből a ropogós, csábítóan aranybarnára pirult szalonnát. Akár egy szelet kenyérre rárakhatjuk, hogy ne álljon a lecsepegő zsírban és frissen zúzott fokhagymával a tetején tálalom az én drága jó Uramnak:), aki imádattal falatozza minden kis darabját ( már megérte elkészíteni). Egy kis paradicsom, egy kis paprika és az elmaradhatatlan lágy kenyér kiváló kiegészítői ennek a tartalmas reggelinek. Ahogy mondják a régi öregek "még a szél sem éri az embert " ezután a reggeli után.

Hasonló receptet találtam az osztrák Frisch gekocht magazinban 
( minden Billában kapható kint 1 EUR -ért, de erről majd később), csak ott zúzott köménymaggal helyettesítették a szerecsendiót. A Bécs környéki kis szőlős-lugasos-fogadós helyeken kínálják a betérőknek. 

Jó sütögetést mindenkinek!

Népszerű bejegyzések