Tárcsán sütött húsok



Elég elterjed így nyár környékén a szabadtéri sütögetés. Aki nem hallott még a tárcsáról, elmesélem, hogy ez a földek megművelésénél használt tárcsázó elemén való sütögetésről van szó. Nálunk Apukám készített egy lábakkal és fogantyúval ellátott darabot és örömmel használjuk az előéletéből fakadóan strapabíró darabot.

Lehet gázzal és fával is csiholni a tüzet alatta. De mint tudjuk, fával mindig zamatosabb az étek.
Zsiradéknak pedig mehet bele olaj vagy zsír vagy éppen margarin a zöldségekhez. Általában itt bő zsiradékról beszélünk.

Két nagyon egyszerű receptet osztok meg veletek.

Sertéshús mustáros-boros pácban

Hozzávalók:
- 1 kg 2 cm vastagra 
  szeletelt tarja
- 1 ek. őrölt bors
- 1 dl száraz fehér bor
- 6 ek. mustár
- étolaj
- ízlés szerint friss kakukkfű 


Minden hozzávalót jól összekeverünk egy kis tálkában és a húsokra öntjük, bemasszírozzuk a "szószt" és egy folpackkal bevont tálban egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ízlés szerint több borsot is adhatunk hozzá és a fehérbort is elhagyhatjuk. Mielőtt nekikezdünk a sütögetésnek kivesszük a hűtőből és nem túl forró olajban ízlés szerint maximum fél óra alatt puhára és szép pirosra sütjük. Mindenki maga ízlésvilága szerint nyersebbre vagy éppen jól átsültre készítheti. Ezért relatív az idő, de maximum fél órát vesz igénybe. 

Hozzá tárcsán sütött burgonya hagymával jól illik. Egyszerűen megpucoljuk a burgonyát, nagyobb darabokra vágjuk és a hagymával is hasonlóan teszünk. Nyugodtan megsüthetjük az ízletes fűszeres olajban. Először a burgonyát kezdjük sütni, menet közben inkább a vége felé adjuk hozzá a hagymát. Ízlés szerint puhábbra vagy éppen ropogósabbra süthetjük a zöldségeket.

Mexikói villámpácban érlelt csirkecombok és szárnyak


Nagyon egyszerű megoldás, mivel ez a villámpác nagy segítség lehet egy hirtelen jött sütögetés előtt. Nincs hosszú várakozás, nincs hosszú pácolás és több ízben is megtalálhatjuk az üzletek polcain a Knorr villámpácokat. A mi házunk táján a legnépszerűbb a Mexikói villámpác.
Csípős-pikáns ízt kapunk többek között a chili és fűszer paprikától, a fokhagymától és a vöröshagymától. 


20-30 percig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket. Eközben egy gyors salátát is összeüthetünk.


Ami legyen hozzá otthon:
- 80 dkg csirkecomb és szárny
- 1 tasak Mexikói villámpác
- 1 dl olaj + olaj a sütéshez


Népszerű bejegyzések