Bazsalikomos-fokhagymás kifli


A recept a hagymás kifli követőjeként készült. Meseszép bazsalikomgömb található a teraszunkon, így ebben nem szenvedek semmiféle hiányt. Fokhagyma szállítmány pedig most érkezett otthonról. Tehát adott volt a lehetőség.

Hozzávalók 6 db kiflihez ( kb. 15 cm)
30 dkg liszt + 5 dkg liszt ha túl lágy lenne a tészta
2,5 dl meleg víz
1/3 csomag élesztő
1 ek. cukor
1 kk. só
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 nagy csokor bazsalikom apróra összevágva

A folyamat teljesen azon a hagymás kifliével, csak itt nem fonnyasztok semmit. Kenyérsütő gépbe rakom a 30 dkg lisztet, sót, cukrot és a meleg vízben egy kis cukorral felfuttatom az élesztőt. Amikor ez megvan, akkor hozzáöntöm a keverékhez és szép sima nem túl kemény és nem lágy, formázható tésztát készítünk. Kb. 20 perc alatt kidagasztom. A megpucolt fokhagymát beletöröm a tésztába és az apróra vágott friss bazsalikomot is beleszórom, majd 10 percig dagasztom. Ha túl lágy a tészta, akkor még azt a maradék 5 dkg lisztet is hozzáadjuk. Sok esetben a liszttől függ, hogy kell-e még hozzá víz. Ezt sajnos ki kell tapasztalni. 

Végül egy nagy hengert formázok a tésztából és 6 egyenlő darabot vágok. Ezeket kicsi vékony hengerekké formázom és vékonyan kiolajozott tepsiben/ bagett sütőben kétszeresére-háromszorosára kelesztem. A sütőt előmelegítem és fölé rakom a tepsit a kelesztendő kiflikkel, a gyorsabb végeredmény érdekében. 
Kb. 5-ös fokozaton előmelegített sütőben, maximum 20 percig készre sütöm. Puha, finom és gyorsan elkészíthető ez a különlegesség. 

TIPP: Kiváló bruscetta alapanyag a bazsalikomos-fokhagymás kifli. Továbbá ebből a tésztából készítettem már ízletes kenyeret és zsemléket is. Nagyon sokoldalúan felhasználható a tészta!


Illatozó konyhát kívánok mindenkinek! 

Népszerű bejegyzések