Paprikás lisztben sült keszeg és irdalás
A legolcsóbb, legértéktelenebb hal a keszeg vagy a kárász a törpeharcsa után. Mármint egy teljesítményorientált horgásznak :-) De egy háziasszonynak... húúúú átértékelődik az alapanyag rögtön. A hátrányos helyzetű halból, rögtön az éhes pocakok királyát faraghatunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
4 db tenyeres keszeg vagy kárász
3 kk. só
15 dkg liszt
5 dkg őrölt fűszerpaprika (édes)
1 tk őrölt fekete bors
csipet szerecsendió
olaj vagy zsír a sütéshez
Mielőtt nekilátnánk a sütögetésnek, egy fontos műveletet meg kell ejtenünk.
Szálkamentesítő akció indul. Az irdalást azért végezzük a halaknál, hogy kisülve bátran falatozhassuk az uszonyost és ne kelljen a szálkákat válogatni.
A halat egy deszkára tesszük és egy éles késsel 2-3 mm-ként bevagdossuk. A gerincnél kezdjük, de nem vágjuk át teljesen a húst. Hallani fogjuk, amikor a vékony szálkák roppannak. Utána álljunk is meg. :-) A faroktól az eltávolított fejrészig vágjuk be a halat mindkét oldalon.
- Majd a lisztet, 1 kk. sót, a borsot, szerecsendiót és a paprikát összekeverjük.
- Utolsó előtti lépésként beleforgatjuk a halakat az ízesített panírunkba és óvatosan lerázzuk a felesleget.
- Bő FORRÓ zsírban vagy olajban ropogósra sütjük néhány perc alatt.