A király konyhakertje Versaillesben - Le Potager du roi


A gasztrotúránkat már jó előre megterveztem. Vadásztam a különlegességeket külföldi oldalak százain. Kaptam kedves ismerősöktől is tippeket és így jött létre a mi kis kalandunk. Első lépésben egy versailles-i kiruccanásra invitállak benneteket. Ha a versailles-i kastély felé indultok, még a nevezetesség meglátogatása előtt ejtsetek útba néhány főbb állomást a városkában. Az egyik kihagyhatatlan hely itt a piac, a másik pedig a Király konyhakertje. Az utóbbiban tettünk egy kellemes sétát. A legfőbb információkkal indítok és utána mesélek egy kicsit.

Név: Le Potager du Roi - kert és a bolt
Cím: 78000 Versailles 10 rue du Maréchal-Joffre 
Telefonszám: +33 039246262
Weboldal: http://www.potager-du-roi.fr/site/potager/
Nyitva: Áprilistól októberig, keddtől vasárnapig 10 - 18 óra között
Jegyár:  Hétköznap felnőtt 4,5 EUR, hétvégén és szünnapon 6,5 EUR, gyerekeknek ingyenes 12 éves korig.
Térkép a környékről.



Alapvetően könnyen elérhető a kert. Viszont nekünk kilométer hiányunk volt és tettünk néhány kört a környéken. Verőfényes napsütésben léptünk be egy könyves-zöldséges boltnak látszó helyre.  A boltban lévő hölgy roppant készséges volt. Beszélt angolul, rögtön a jegyeteket is megvehettük és egy kis ismertető anyagot is átadott. Megjegyezte, reméli, hogy van nálunk egy nagy palack jéghideg víz, mivel ilyenkor őrülten meleg van a kertben. Megkérdeztem, hogy készíthetek-e néhány fotót az üzletről és természetesen igen volt a válasz.



Kertészetről, növénytermesztésről szóló könyvek hada várta a vásárlókat. Emellett a kertből származó zöldségek és gyümölcsök közül válogathatnak az emberek. Többféle burgonya, színes salátaválogatás, cukkinik, bébirépák és még számtalan különlegesség közül lehet csemegézni. A boltban helyi termésből főzött lekvárok, szörpök és levendulás sütemények sorakoznak a takaros kis polcokon. Egyszerű és látványos! 



A terepszemle után a belső ajtón keresztül a kertbe jutottunk. Jean-Baptiste de La Quintine eredetileg jogásznak készülő Olaszországban tanult kertész - tervező ötletei alapján létrehozták 1678 és 1683 között a 9 hektáros Királyi Konyhakertet. A francia kertészet mesterművének tartották ezt a kertet. Központi részén egy szökőkút található és köré építették a  négyszögletű részeket. 
Az évek során a terület és a növények szépsége kissé megkopott. 1873-ban jelentős rekonstrukción esett át ez a szépség. A világörökség részévé választották a versailles-i kastéllyal együtt a Le Poteger du roi-t is. 
A képen látható szökőkút Jean-Baptiste de La Quintinie emlékére készült. A kertet bebarangoló csoportok találkozási pontja.



A XVII. században már nagy kultúrája volt a kertművelésnek. Nicolas de Bonnefons kertész által született az első könyv ebben az időben. Le jardinier françois címmel a fák ápolásáról, a fűszernövények termesztéséről és a gyümölcsök elrakásáról tartósításáról is írt. 
Lenyűgözőnek találtam a napjainkban is működő kertet. Többféle talajtakarási ötletet, kertművelési praktikát láthattunk. Ezeket a mi kertünkben is hasznosítani fogom.
10 kertész és számtalan idénymunkás felelős a kert szépségéért. Körülbelül 450 fajta gyümölcsöt és 400 fajta zöldséget termesztenek egész évben. A munkák mindig áprilistól októberig tartanak. A kertészek különböző részlegekért felelősek. Van aki a zöldségek vetéséről gondoskodik, van olyan aki a fák metszéséért felelős. Vegyszermentesen, csak organikus szerekkel óvják meg a kertben található növényeket.


 A kertet egy többfunkciós magas fal veszi körül. Például almafákat futtattak fel rá és azok gyönyörű gyümölcsökkel örvendeztetik meg az embereket. Továbbá a hőmérséklet szabályozásában is része van, mint megtudtuk. 60 fajta gyümölcsfát láthatunk a kert szinte minden pontján. Egy kis táblácskán olvasható a hivatalos megnevezése. 30 tonna gyümölcsöt és 20 tonna zöldséget tudnak leszüretelni évente a kertből. 

A területet 27 részre osztották fel, melyek az érdeklődők előtt nyitva áll. Néhányat említek közülük: történelmi dinnyés kert, 1860-as évektől működő üvegházak, különböző nevű teraszok, a király kapuja, a fűszeres kert, komposztáló rész, tanulók kertje...

Fantasztikus élményben lehet részünk, ha belépünk ide. Igény esetén még kertészeti órákon is elsajátíthatjuk a praktikákat. Érdekes túra volt.






  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések