Időutazás a Karolina kávéházban - Balatonfüred


Egy kis időutazásra csábítalak benneteket! Nem túl messzire, csak a reformkori Balatonfüredre. Amikor a zsenge leányzók még gardedámokkal sétáltak az utcán, amikor a férfiak még talpig úriemberként udvaroltak az imádott nőnek. 
Örök emlék köt ehhez az apró ékszerdobozhoz. Egy szerelmetesen görbe hétvége során itt kérte meg a kezemet az én Imádottam a csillagos ég alatt! Számomra minden egyes visszatérés, minden egyes séta a parton, hullámzó hajókázás, a dombtetőn álló csárda a cigányprímással egy kis nosztalgiázás.

Az egyik hétvégén ismét bevettük a magyar tengert. Hajókázás, úszás, viháncolás és természetesen a kulináris élmények sem maradhattak el. A reformkori andalgáshoz tökéletes választás betérni a Karolina Kávéházba.  Régi vágyam vált valóra. Sokat olvastam a Schindele testvérek munkájának gyümölcséről, de valahogy eddig elmaradt a helyszín bemutatása.  Mitől olyan különleges? Karolina nagymama és testvére, Vilma néni receptjei közül csemegézhetünk. Hagyományok szinte az eredeti tálalásban.
Kiadós reggeli hajókázás után szinte vadászni kellett a helyet a Karolina teraszán. De tejesen véletlen egy asztaltól éppen távoztak és mi villámsebességgel elfoglaltuk a még ki nem hűlt helyet. Mindenhol feltűnik egy kecses női alak, talán éppen a bohókás és fiatalkori nagymamát szeretnék életre kelteni. Zseniális! Máris otthon érezzük magunkat!


A helyfoglalás után én rögtön tettem egy kört a fotómasinámmal a belső térben is. Egyáltalán nem volt hiábavaló. Frissen sült házi torták, pogácsák, rácsos és morzsás sütemények tepsiben, Vilma néni kenyere, saját teakeverékek, pálinkák, borok, lekvárok és a méltán híres helyi pörkölésű kávék tárultak a szemem elé. Barátságos, már-már az otthont idéző légkör illatai lengték be a helyet. Azonnal révbe értem itt a kikötőben :-)



Visszatértem az én Fecómhoz és rendeltünk. 
Én egy csábító madártej szeletet és a kihagyhatatlan feketeribizli fröccsöt választottam, Fecóm pedig a tömény csokoládés élvezetnek és Karolina nagyi bodzaszörpjének hódolt! Mit is mondjak! Egyikünk sem bánta meg a döntését!


Régi családi fotók, egy-egy kis anekdota is jár a sok-sok finomság mellé. Csak fel kell ütni az otthon melegét idéző ital és étlapot! Kihagyhatatlan megállója a Karolina egy Balaton környéki gasztrotúrának!


Csak ajánlani tudom, hogy legalább egy hétvégére rejtőzzetek el ide a világ elöl. Fürednek hangulata van! A fák, a macskaköves utcák, a régi épületek mind-mind egy időutazásra csábítják a látogatókat! 
Füredi Anna bál hangulata megismételhetetlen. Érdemes megtekinteni az első bál épületét és a jelenlegi helyszínt is. Már ki is néztük a helyet, talán a jövő nyári mulatságon már mi is részt veszünk! 
Tihany sincs messze és Siófokra is átsuhanhattok, ha éppen keresztül-kasul szelnétek át a Balatont!

Érdemes ellátogatni Balatonfüredre még szeptemberben és a sütemények mellett egy programot is beiktatni! Egy kicsit ti is bepillanthattok a füredi reformkori életbe szeptember 21-23-között : http://videkielet.hu/ajanlat/romantikus-reformkor-balatonfureden
Kellemes kikapcsolódást kívánok Nektek!



Népszerű bejegyzések