Zöldséges karaj Fecó módra




Nőnap alkalmából átengedem a blog hasábjait az én hihetetlenül klassz Férjemnek. Mi sem kedvesebb egy női szemnek, mint egy helyes pasi a konyhában :-) Persze holnap is kéri majd Fecóm, hogy ezt mondjam, amikor beszabadul a horgászkiállításra és ellenállhatatlan vágyat érez majd egy kis pénzköltésre! Na de én ettől még nagyon szeretem!

Egyébként őrülten finomakat alkot a konyhában és azon kívül is! Mindezt elfogultság nélkül jegyzem meg :-)  Ott a jól bevált mustáros husija, a romantikusan dekorált reggelik, a gyógyító gyömbéres tyúkhúslevese, a mustáros nyuszija, a bográscsos ételei... és tessék ez a gyorsan elkészíthető hús. A Nagymamájának köszönhetem, hogy ilyen tökéletesen eligazodik a konyhában és nem rémül meg, ha valami finomat és komolyat kell készíteni. Emlékszem én már az elején elkottyantottam neki, hogy imádom a töltött káposztát és ebből bármennyi jöhet langyos, lágy kenyérrel és krémes tejföllel. Az első Télapómra kaptam egy kívülről sütis doboznak látszó tárgyat Tőle. Meg egy videót. A dobozban töltött káposzta lapult, a videón pedig végignézhettem, hogyan készíti el imádott Nagymamájával együtt az én kedvencemet. Engem már nem kellett megfőznie :-))

Visszatérve a mai fogásra igazándiból nekem fotózta le az étel elkészítésének folyamatát Fecóm, hogy megmutathassa mit is alkotott. Majd kötöttem egy paktumot vele és a finomság most már a blog hasábjain és a szákácskönyvemben él tovább! De nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept:

1 kg karaj (csonttal és csont nélkül is tökéletes)
40 dkg cukkini
3 szál sárgarépa
25 dkg gomba
3 szál zöldhagyma
10 gerezd fokhagyma
8 ek. mustár
1 ek. só
1 ek. őbors
1 ek. majoranna
1 dl fehérborecet
3 dl víz
5 dkg vaj

A képlet nagyon egyszerű és a végeredmény annál finomabb! Igazi gyors "összedobálós étel".
A karajt feszeljük kb. 2 cm vastag szeletekkel és 1/2 ek. borssal és sóval megszórjuk és mustárral bekenjük. 

2-3 gerezd fokhagymát hozzánegyedelünk és egy órát pihentetjük.

Majd vajat olvasztunk fel é forró serpenyőben néhány perc alatt kérgesre sütjük a húst.

Ezután a megmosott, megtisztított zöldségeket feldaraboljuk és rétegezni kezdjük egy tűzálló edényben.

Egy réteg vegyes zöldséget, egy réteg hús váltja, amit megszórunk majoránnával, sóval, borssal, majd jöhet a következő zöldségréteg.

Végül felöntjük vízzel, meglocsoljuk fehérborecettel és lefedjük alufóliával az egészet.

1 órán keresztül közepes lángon sütjük.
Nagyon praktikus étel. a köret s a hús együtt készül el és azonnal fogyaszthatjuk az omlós szeleteket.

Jó étvágyat kívánok hozzá:-)







Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések