Mézes-vörösboros ropogós csülök


Azzal rémisztgetnek bennünket, hogy hóesés, zimankó és egyéb nyalánkságok várnak ránk a hétvégén. A külföldi időjárás már kezdi beigazolni ezen híreket.
Nem erre számítottam. Igazából azt gondoltam, hogy jó kis bográcsozós poszttal leplek meg benneteket, de ezt most elnapolom!
Helyette egy igen tápláló és ínycsiklandozó húsétellel leplek meg benneteket!  Tudom most a vegák a fenébe kívánnak engem, a fogyózók pedig elátkoznak, de vállalom ezt a keresztet :-)

Elkészítése hasonlóan egyszerű mint egy korábbi változat, viszont nem árt némi türelemmel rendelkeznünk.

Hozzávalók kb. 4-6 személyre:
1 db sertéscsülök 2-2,5 kg-os
10 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 nagy burgonya
4 szem borókabogyó
2 db babérlevél
2 ek. só
4 ek méz
5 dl vörösbor
4 l víz + 2 dl víz

Van aki előfőzi a csülköt, van olyan aki direktben süti! Én a főzős változatot preferálom, mert nem ér semmi meglepetés, akkor amikor felvágom, tehát csak jól átsült étel kerül az asztalra.

Első lépésben 4 liter vízben feltesszük a csülköt főni. A vízhez hozzáadunk 1 evőkanál sót, 4 szem borókabogyót és 2 db babérlevelet. 1 órán keresztül alacsony lángon főzzük a húst.

Sárgarépát, burgonyát tisztítunk és nagyobb darabokra vágunk. Ez lesz az alap,amire a csülköt rakjuk rá. Ezt csak azért teszem, hogy ne ragadjon le a hús a tepsiben és még véletlenül se szakadjon el a ropogós bőr.

A csülköt kivesszük a főzőléből és a zöldségágyra helyezzük. Bedörzsöljük a húst egy ek. sóval, majd 4 evőkanál mézzel bekenjük az egészet. Fokhagymát dobok mellé a tepsibe.

Végül a szaftos zöldségekből öntetet is készíthetünk a kész hús mellé.

2 dl vizet és 5 dl vörösbort öntök a mézes finomság alá és közepes lángon  kb. 2-2,5 órán keresztül, többször fordítva szép ropogós barnára sütjük.




Népszerű bejegyzések