Slambuc - 5 hozzávalóból 32 fordítással


Ettetek már igazi slambucot?
Otthon a tűzhelyen is elkészíthető, de legyünk őszinték, bográcsban az igazi. 
A legutóbbi horgászatunk során volt bőven időnk egy kis főzőcskézésre. Megpróbáltam minden fontosabb lépést megörökíteni. Csupán néhány bárki által megvásárolható hozzávalóból igazán laktató, hagyományos pásztorétel került az asztalra. 
 
A slambuc vagy más néven öhöm igazi magyar étel. A hortobágyi pásztorok készítették először ezt a fogást a jól elálló, laktató hozzávalókból.
Számtalan változat létezik. Valaki paradicsomot, paprikát darabol bele, más kolbászt ad hozzá vagy éppen tojást üt bele. Természetesen a saját szánk íze szerint alakítható, de most lássuk az eredeti változatot.


Hozzávalók 4 személyre: 
1 kg burgonya
50 dkg lebbencs tészta
25 dkg füstölt szalonna
víz
 
 
➽ A füstölt szalonnát felkockázzuk és alacsony lángon kiolvasztjuk a zsírját és egy kicsit megpirítjuk. 

➽ A krumplit megpucoljuk és felkarikázzuk. Ezt a kiolvadt zsírra és a pirított szalonnára rakjuk és összeforgatjuk.

 
➽ Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit kb. 2 ujjnyi magasan. 

➽ Amikor a burgonya félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a lebbencset, megsózzuk ízlés szerint (esetemben 1/2 ek. só volt) és ismét összekeverjük a bogrács tartalmát. Addig főzzük LASSÚ tűzön, amíg el nem fő az összes lé. Ekkorra megpuhul a krumpli és megfő a tészta. Ezt onnan tudjuk, hogy összeáll az egész és szuszogni kezd. A felszabaduló gőz adja ezt a hangot.
 
 
➽ Innen már nincs más hátra csak a forgatás a bogrács fülénél fogva elkezdjük körkörösen rázni, hogy egyben mozduljon meg a bogrács aljában. Lassú tűz mellett kb. 32 fordítás kell. De ez lehet bőven több is. Igazi ráérős étel. 
 
 
➽ Mindig a bogrács alján lévő tészta kerül felülre. Technikája van a forgatásnak. Sokszor nem a legegyszerűbb, de ha ráérzünk az ízére, akkor gyerekjáték lesz a forgatás. Akkor igazán jó, ha elkezd pirulni a tészta és szép kérge lesz. Végül szép gömbölyű formába áll össze a slambuc. Türelem és lassú főzés kell csak! Igazi slow food a régi pásztorok szabadtéri konyhájából. 
Lássatok hozzá!   


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések