Kovászos kenyérlepény pirított gímszarvashússal
Itt a szarvasbőgés ideje, az erdő is őszi, színes pompába öltözik és a vadászok szíve is megdobban egy-egy páratlanul szép agancscsoda láttán. Természetesen ebben az időszakban jóval több vad kerül terítékre, hisz a szezon a kezdetét veszi. Ma egy olyan étellel szeretnélek meglepni benneteket, amely az uzsonnás dobozok abszolút befutója lesz! Igen! A vadhús is lehet "gyorsétel"!
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre 8 db lepényhez:
30 dkg liszt (BL 55)
12,5 dkg kovász
17,5 dkg víz
2,5 dkg olaj
1 dkg só
Hozzávalók a töltelékhez:
8 db tojás
50 dkg darált szarvashús
½ kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt fekete bors
¼ kávéskanál őrölt borókabogyó
15 dkg kápia paprika
5 dkg friss bazsalikomlevél
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt edami sajt
➽ Egy
edénybe belemérjük a kovászt, a lisztet, a vizet, az olajat és a sót. Addig
dagasztjuk ameddig jól formázható, közepesen kemény tésztát nem kapunk. Ha nem
állna össze a tészta olyan könnyen, akkor adjunk még hozzá vizet. Ha pedig túl
lágy, akkor még lisztet. Sajnos sok minden függ a liszt minőségétől.
➽ Amikor
összeáll a tészta, lemérjük az egész mennyiséget és 16 egyenlő részre osztjuk.
Általában mérlegen kimérem, de szemmértékre is lehet dolgozni. Kicsi gombócokat
formázunk belőlük.
➽ Enyhén
lisztezett felületen serpenyő nagyságú, maximum 3-4 mm vastagságú tésztákat
nyújtunk.
➽ Forró,
SZÁRAZ!!! serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztát. Oldalanként 1-2 perc alatt
megsütjük a lepényeket és egy tányérra tesszük és alufóliával lefedjük, hogy ne
keményedjenek meg .
➽ Közben elkészítjük a pirított szarvashúst. A
darált húst 2 evőkanál olívaolajjal megpirítjuk kb. 10 per alatt közepes lángon
gyakori kevergetés mellett. Sóval, őrölt fekete borssal, őrölt borókabogyóval
és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. A paprikát felkockázzuk és
belekeverjük.
➽ Már csak a lepények töltése marad hátra. Egy
serpenyőbe kevés olívaolajat csorgatunk, alacsony lángon melegítjük. Felverünk
egy tojást, a serpenyőbe öntjük és lepény méretűre formázzuk. Még amikor lágy a
tojás a darált húst ráhalmozzuk, a tetejére friss bazsalikomleveleket szórunk
és füstölt edami sajtot reszelünk rá.
➽ Végül az egész tetejére helyezzük a
kenyérlepényt és így melegítjük további 1-2 percig, hogy a sajt is megolvadjon
és a tojás is megsüljön. Majd egy deszkára borítjuk az egészet és még melegen
feltekerjük.
TIPP:
A nyers tészta
eláll a hűtőben pár napig. A kisült lepényeket pedig befagyaszthatjuk és csak
fel kell melegíteni, ha újra lepényre vágyunk. A kenyérlepény tésztájába
belegyúrhatunk különféle friss fűszereket is, mint például az aprított
rozmaringot. A zöldségeket kedvünkre variálhatjuk legyen az hagyma, uborka,
paradicsom stb.
Ne feledjétek! Holnap nyitja meg ismét a kapuit a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál!
Nyomtasd ki a bejegyzést!