Kovászos kenyérlepény pirított gímszarvashússal



Itt a szarvasbőgés ideje, az erdő is őszi, színes pompába öltözik és a vadászok szíve is megdobban egy-egy páratlanul szép agancscsoda láttán. Természetesen ebben az időszakban jóval több vad kerül terítékre, hisz a szezon a kezdetét veszi. Ma egy olyan étellel szeretnélek meglepni benneteket, amely az uzsonnás dobozok abszolút befutója lesz! Igen! A vadhús is lehet "gyorsétel"!

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre 8 db lepényhez:

30 dkg liszt (BL 55)
12,5 dkg kovász
17,5 dkg víz
2,5 dkg olaj
1 dkg só

Hozzávalók a töltelékhez:
8 db tojás
50 dkg darált szarvashús
½ kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt fekete bors
¼ kávéskanál őrölt borókabogyó
15 dkg kápia paprika
5 dkg friss bazsalikomlevél
3 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt edami sajt

 ➽ Egy edénybe belemérjük a kovászt, a lisztet, a vizet, az olajat és a sót. Addig dagasztjuk ameddig jól formázható, közepesen kemény tésztát nem kapunk. Ha nem állna össze a tészta olyan könnyen, akkor adjunk még hozzá vizet. Ha pedig túl lágy, akkor még lisztet. Sajnos sok minden függ a liszt minőségétől.

 ➽ Amikor összeáll a tészta, lemérjük az egész mennyiséget és 16 egyenlő részre osztjuk. Általában mérlegen kimérem, de szemmértékre is lehet dolgozni. Kicsi gombócokat formázunk belőlük.

 ➽ Enyhén lisztezett felületen serpenyő nagyságú, maximum 3-4 mm vastagságú tésztákat nyújtunk.

 ➽ Forró, SZÁRAZ!!! serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztát. Oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük a lepényeket és egy tányérra tesszük és alufóliával lefedjük, hogy ne keményedjenek meg .

➽ Közben elkészítjük a pirított szarvashúst. A darált húst 2 evőkanál olívaolajjal megpirítjuk kb. 10 per alatt közepes lángon gyakori kevergetés mellett. Sóval, őrölt fekete borssal, őrölt borókabogyóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. A paprikát felkockázzuk és belekeverjük.

➽ Már csak a lepények töltése marad hátra. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat csorgatunk, alacsony lángon melegítjük. Felverünk egy tojást, a serpenyőbe öntjük és lepény méretűre formázzuk. Még amikor lágy a tojás a darált húst ráhalmozzuk, a tetejére friss bazsalikomleveleket szórunk és füstölt edami sajtot reszelünk rá.

 Végül az egész tetejére helyezzük a kenyérlepényt és így melegítjük további 1-2 percig, hogy a sajt is megolvadjon és a tojás is megsüljön. Majd egy deszkára borítjuk az egészet és még melegen feltekerjük.

TIPP: 
A nyers tészta eláll a hűtőben pár napig. A kisült lepényeket pedig befagyaszthatjuk és csak fel kell melegíteni, ha újra lepényre vágyunk. A kenyérlepény tésztájába belegyúrhatunk különféle friss fűszereket is, mint például az aprított rozmaringot. A zöldségeket kedvünkre variálhatjuk legyen az hagyma, uborka, paradicsom stb.

Ne feledjétek! Holnap nyitja meg ismét a kapuit a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál!

A receptem a Príma Konyha magazin 2019. novemberi számában jelent meg. Az újság engedélyével tettem közzé!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések