Vadgasztronómia koronavírussal tálalva


Hadd osszam meg veletek a gondolataimat a vadgasztronómia és a koronavírus szemszögéből.
Az utóbbi 3 hónap igen sok kárt okozott az élet sok-sok területén. Folyamatosan követtem a híreket, olvastam a szakmai cikkeket és így jutottam el oda, hogy klaviatúrát ragadva egy rövid összefoglalót állítsak össze arról, hogy miként hatott, min változtatott a koronavírus a vadhús vásárlással és a vadgasztronómiával kapcsolatban. 

ÉTTERMEK ÉS KERESKEDELEM
Eddig sem volt túlzottan elterjedt a vadhús az átlag vásárlók körében. Legtöbb esetben csak étteremben vagy éppen vadászismerős által tettek szert az emberek egy kis vadhúsra. De most ez is szinte a nullára esett vissza.
A bérvadásztatások minimálisra csökkentek. Az igazi áprilisi őzbak vadászatok szintén alig teljesedtek be. A vaddisznókat sújtó afrikai sertéspestis sincs az ágazat segítségére. Tehát még ez is tizedeli az állományt. Így a lőtt vad mennyisége is csökkent.
A kilőtt vadak felvásárlása pedig lelassult vagy ideiglenesen megszűnt, hisz sok esetben a felvásárlás is szüneteltetésre került, mert a hűtőházakban temérdek hús ragadt, hisz nem volt piac ahol értékesíteni tudták volna. Azoknak a vadhús kereskedőknek/ feldolgozóknak egy kicsivel szerencsésebb volt ez az időszak, akik füstölt kolbászt vagy éppen sonkát is készítenek például szarvasból. Tovább eláll a termék és a piacon is jobban eladhatóbbak, mint a fagyasztott hús. Félreértés ne essék, akkor sincs kint a slamasztikából ez az ágazat. De a vásárlásokat tekintve többen szántak rá nagyobb összeget egy-egy különleges szalámira, hisz étterembe/vendéglőbe nem járhattak az emberek. Így máshogyan pótolták a különlegességeket az asztalon. 

Vegyük alapul a fővárost. Itt az utóbbi időben igazán népszerű lett a Kifli.hu webáruház, ahonnan rendelve már aznap megérkeznek a kiválasztott portékák. Hála az égnek a kínálatukban található vadhús és vadhúsból gyártott készítmények, mint például a füstölt kolbász vagy mondjuk egy kis füstölt vaddisznó szűzpecsenye a Villányi Vadtól. Róluk majd egy későbbi részletes bejegyzésben írok, mert hihetetlenül jó beszerzési források és a portékáik fantasztikusak és az árukészlet is igen széles. Szóval visszatérve. Folyamatosan intézem a vásárlásaimat az oldalon és tapasztalom, hogy jelentősen fogy a vadhús és a vadkolbász. Az emberek kísérletező kedve költői túlzással azért megugrott ezen a téren. 
Az elsődleges csatorna, az éttermek-vendéglők sora kénytelen volt bezárni vagy csökkentett üzemmódra átállni. Így az a minimális vadgasztronómiát szerető ember sem vásárolta az éttermi különlegességeket. Több étterem átállt a kiszállításra, de ha egy étlapot végigböngészünk, akkor mondjuk 20 ételből, szerencsés ha 1-2 darab vadétel van. Ez igen csekély.
Matusz Balázs neve egybeforrt a vadhúsok kereskedelmével. A legtöbb hazai éttermet a Matusz-Vad szolgálja ki immáron 26 éve ezzel a nemes alapanyaggal. A tulajdonos egy igazi piaci rést fedezett fel a 90-es évek elején. A vele készült Forbes cikket olvasva (forbes.hu) tökéletes képet kapunk az éttermek bezárása utáni vadhús kereslet csökkenésről. Mivel rengeteg vendéglátóhely kényszerpihenőre ment, így a megszokott mindennapi kereskedelem is jócskán lecsökkent, pontosan 3 hét alatt 80%-ot esett az a befutó megrendelések száma. Gyorsan reagáltak a vírushelyzetre, így átálltak lakossági eladásra, de ez is kevés volt a régi szint eléréséhez, de az életben maradáshoz elegendő volt. Jól szemlélteti az eset, hogy csak a gyors reagálás, a talpraesettség szolgált némi megoldással.
  
HÁZHOZSZÁLLÍTÁS ÉS ÚJDONSÁGOK
Nagy örömömre több vadhúsból készült termék házhozszállítása is elindult. Az egyik kedvencem a mennyei vadpástétomokat készítő Ízek a vadászházból csapata. Az ő termékeiket már az Interspar polcain is megtalálhatjuk, de a pandémiás időszak alatt az otthonunkba is rendelhettünk belőlük. Sőt a székesfehérvári Erdei Delikátesz is vállalt már a vírus alatt kiszállítást. Itt elérhető szinte az összes Vadex termék és a hozzájuk passzoló alapanyagok, fűszerek és sok más finomság is.
Az elmúlt hónapokban jelentettek be még egy újdonságot és már előre várom a kész produktumokat: a Vadex feldolgozott hústermékeket ígért a nyárra. Lesznek szeletelt sonkafélék, grillkolbászok, pástétomok, konzervek, nyers, szeletelt, kockázott és darált húsok, hamburger pogácsák és csevap is. Ez így első nekifutásra igazán ígéretesnek hangzik. Ebben a formában talán nagyobb népszerűségnek örvendenek majd a vadhúsok. Egyszerűbb lesz bevezetni a hétköznapokba ezeket a finomságokat.
A darált vadhús kimondottan jó ötlet. Már nagyon régóta mondom, hogy valaki készíthetne ilyet is. Mindenki jól jár, hisz a nyesedékek tökéletesen alkalmasak erre. Én például a szarvashúsból készült bolognait imádom, ez a gyerekek számára is igazi kedvenc lehet, de a fasírt is darált húsból készül. Sokan a vadhúst sem tudják egyszerűen beszerezni, arról már nem is beszélek, hogy nem mindenki rendelkezik otthon húsdarálóval. Egy csapásra kiküszöbölnék a darált vadhúsokkal ezt a problémát. 

ELMARAD
Még egy fontos hír. Sajnos a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál elmarad az idén. Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvény nem kerülhet megrendezésre. A fesztivál szeptember 5. dátuma igazán közel van ehhez az időponthoz, így a bizonytalanságot és felesleges szervezést elkerülve jövő évben találkozhatnak újra a vadételek szerelmesei. Számtalan főzőverseny és vadásznap is sajnos a jövő évre került át.

JÓTÉKONYSÁG


Természetesen a vírushelyzet alatt a vadászok sem tétlenkedtek. Az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak kezdeményezésére jótékonysági akció keretein belül 40 helyre szállítottak ingyenes vadhúscsomagot az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a mentőállomásoknak megköszönve az utóbbi hónapok áldozatos munkáját.

Mint láthatjátok ezt a területet sem hagyta érintetlenül a vírus, de bizakodásra ad okot a sok-sok talpraesett ember, akik ebből a helyzetből is új ötletekkel, azonnali reagálással a legjobbat próbálták kihozni.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések