Piactúra Hódmezővásárhelyen


Lelkes "piackutató" vagyok. Határon innen és túl örömmel látogatok meg hagyományos, modern és érdekes piacokat. Azt az elvet vallom, ha igazi helybeliekkel szeretnénk beszélgetni, az általuk oly szeretett ételeket kóstolnánk meg és a legszebb alapanyagokat válogatnánk össze a tradicionális ételekhez, akkor nincs mese irány a helyi termelőkhöz vásárolni. 


Néhány hete otthon jártunk. Nem is egy piacot sikerült bevenni, hanem kettőt is. De nem esszük olyan forrón a kását, így most az elsőt, életem egyik meghatározó beszerzési helyét osztom meg Veletek. 
A Dél-Alföldön Hódmezővásárhelyhez kötnek a gimnáziumi éveim, számtalan szép emlék és a nagy-nagy családi bevásárlások is. Most az utóbbinál ragadnék le. Régi mezőváros révén már néhány száz évvel ezelőtt is igazi nagy vásárokat tartottak. A környékbeli falvakból ide hozták be terményeiket, állataikat, eladandó portékáikat az emberek. A mai napig tartanak igazán pezsgő, élettel teli állatvásárokat és piacokat. Az előbbi a férfiak beszerzési helye, az utóbbi pedig az asszonyoké.

Könnyen megtalálható a városon belül ez az óriási kiépített placc a 47-es főút mellett. A nyitva tartásról és az elérhetőségekről becsatolok egy fotót, hogy bárki átláthassa a a heti rendet. 
Továbbá egy térképet is mellékelek az érdeklődőknek a piac felépítéséről és elhelyezkedéséről. Nagyon jól átlátható még az erre tévedő vendégeknek is ez a néhány apró segítség.


Kép forrása: http://varosellatohmvhely.hu/oldalak/szolgaltatasaink-17 

Szeretek otthon piacozni, mert a hangulat, az emberek nyugalmat, jókedvet és közvetlenséget sugároznak. Az árusokkal beszélgetünk, a számtalan ismerős arccal összefutunk és megbeszéljük az aktuális témákat. Itt Budapesten csak az a lényeg, hogy mindenki gyorsan a kosarába dobálja a zöldségeket, mert az olyan trendi és robogjanak tovább. Otthon ezzel szemben lassítanak, igazi társasági programként kezelik idősek és fiatalok az aktuális piacot. 


A zöldségek, gyümölcsök szinte mind hibátlanok. Nagyon magas elvárások vannak mind a termelők, mind pedig a vásárlók részéről. A környéken,helyben szinte bárki megtermelheti a friss és egészséges zöldségeket saját kertjében, ezért az emberek többsége teljesen tisztában van azzal, hogy mi is az a tökéletes alapanyag és mit kell keresni a kofáknál. Isteni szörpökre, mézekre is bukkanhatunk a standokon. 


Emellett érdemes nyitott szemmel járni. Aranysárga száraztészta, sós és édes sütemények, ritkaságnak számító háziszappan, őrölt paprika, zöldellő palánták, szebbnél-szebb virágok, szívvel és igazi tudással készített házi lekvárok, háztartási eszközök mind egy helyen megtalálhatóak. Ez még csak  Ez csak töredéke a sok-sok árunak. A sütiket kiemelném most. A kerek kis perecek gyermekkorom meghatározó csemegéi, a tallérokat imádtam és még ma is imádom megsütni, továbbá a zserbó is megér egy misét. Akinek nincs kedve vagy ideje otthon sütögetni, könnyen kiküszöbölheti ezt az apró problémát egy kis vásárlással.


A környékünkön szinte minden piacnak van egy kisállatokat árusító része. Itt Hódmezővásárhelyen külön kis fedett pavilon várja az érdeklődőket. Ha lehet ilyet mondani igazi kincsek lapulnak itt. 1200 Ft-ért egy pár főzni való galamb, kiskacsa vagy éppen csibe nevelgetni, gyöngyös levesnek, kakas pörköltnek, élő tyúk vasárnapi ebédnek, kacsa ínycsiklandozó sültnek, nyúl tűzdelt falatoknak, sőt még fürj is kapható igazi ínyenceknek. Minden egy helyen, frissen, egészségesen közvetlenül az őstermelőktől.




Emellett a piacon jobbnál jobb hentesek is megtalálhatók. Olyan igaziak, akik még értik is a dolgukat. Külön tetszik a nagy bajuszos hentesúr a pult mögött, akinek mindig van néhány kedves szava a vásárlóihoz. Itt is kényesen ügyelnek a frissességre és a minőségi árura. Sertés, csikre, szarvasmarha, birka mind-mind megtalálható a kínálatban. 


Ízletes savanyúságot, pékárut, tejterméket egyaránt vásárolhatunk a piacon. Nem kell százfelé szakadni, ha mindent meg szeretnénk kapni egy komoly vasárnapi menühöz. A különlegességekről nem is beszélve. 
És ha ennyi gyaloglás, alkudozás és cipekedés után joggal mondhatjuk, hogy elfáradtunk és megéheztünk, akkor irány a piac egyik lángososa vagy éppen a mártélyi halsütő standja. Kihagyhatatlan zárása a beszerzőkörútnak. Mindenkit csak buzdítani tudok, hogy induljon egy kis gasztrotúrára, látogassa meg a Dél-Alföld ezen szép városát, kiránduljon, vásároljon és akár még a számomra oly kedves Bagolyvár étteremben fogyasszon el egy nagy tálka füles levest kapros túrógombóccal.


Népszerű bejegyzések