Vatikáni szerencsekenyér, avagy barátság süti egy jó embertől


Soha nem hallott még erről a süteményről egészen addig, amíg kedves kolléganőm meg nem egy adag kovásszal, melyről ő gondoskodott 1 héten keresztül. 2 papírost is mellékelt hozzá. Kicsit a régi levéllánchoz hasonlít a folyamat. A következő leírást kaptam hozzá: 

"Ez a kenyér már behálózta az egész világot. A kovászt nem lehet keresni, megvenni! A kovász akkor jut el hozzád, amikor nagy változás áll előtted. A kovászt egy műanyag tálba kell önteni, a konyhapulton hagyjuk és ruhával letakarjuk. Keverni csak fakanállal szabad. Hűtőbe nem tesszük! A kovászt egy hétig gondozni kell. A szerencsekenyér az egész családnak szerencsét hoz. Aki törődik a kovásszal, annak egy nagy kívánsága teljesül. Szerencsekenyeret bármikor ehetsz, de életedben csak egyszer sütheted meg." 

Szép sorban olvashattam a folyamatot, amivel ez a finomság elkészülhetett. Takaros, illatos édesség lett a végeredmény! Most megosztom Veletek, hogy hogyan jutottam el a végeredményig! 

HÉTFŐ:
Hozzáadunk a kapott kovászhoz 250 g cukrot, nem keverjük. 

KEDD:
Hozzáadunk 250 ml tejet, nem keverjük.

SZERDA: 
Hozzáadunk 250 g lisztet, nem keverjük. 

CSÜTÖRTÖK:
Megkeverjük reggel, délben és este a tésztát!

PÉNTEK
Hozzáadunk további 250 g cukrot, 250 ml tejet, 250 g lisztet. Jól megkeverjük!

SZOMBAT: 
Megkeverjük újra a tésztát, majd 4 egyenlő részre osztjuk és 3 adagot elajándékozunk a recepttel és a leírással együtt! Én most Veletek is megosztom ezt a süteményt! :-) Sok-sok ember lesz majd részese így! 
 
VASÁRNAP: 
 A megmaradt 1 adag kovászhoz az alábbi hozzávalókat adjuk: 3 db tojás, 250 g liszt, 250 ml étolaj, 6 g sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj, 1 marék mazsola, 1 marék vágott vagy darált dió, 50 g étcsoki, aszalt szilva. 
Minden alapanyagot összekeverünk és egy sütőpapírral bélelt közepes tepsiben megsütjük. 

Nagyon köszönöm Beának a kovászt és ezt a játékos kis történetet! Remélem az ő kívánsága és az enyém is teljesülni fog! De ha mégsem, akkor is legalább ezzel az édességgel egy kis örömet okozhattam Nektek, másoknak és magamnak is!:-) Remélem hozzátok is eljut egyszer ez a szerencsekenyér! 



Népszerű bejegyzések