Sajtfondü az ünnepekre
Ha hirtelen állít be néhány vendég az ünnepek alatt, akkor készüljetek egy kis sajtfondüvel! Néhány ízletes sajt, némi zöldség, bagett és garantált a siker.
Tudjátok honnan származik a fondü?
A Larousse gasztronómiai lexikon szerint a következő: A francia Alpok és Svájc specialitása. Egy vagy több préselt és főzött sajtból készült úgy, hogy a sajtot fűszerekkel és fehérborral kis lángon megolvasztják speciális fondüedényben. Majd az edényt asztali melegítőre teszik és kétágú, hosszú nyelű villára szúrva kenyérdarabokat mártogatnak bele. Mindegyik tájnak megvan a saját fondüje különféle ízesítéssel.
Most megismerhetitek a mi változatunkat.
Elkészítés szeleteléssel és pirítással együtt maximum 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
20 dg ementáli típusú sajt
10 dkg gruyére sajt
10 dkg cheddar sajt
5 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1/2 kk. frissen őrölt fekete bors6 reszelésnyi friss szerecsendió
4 ek. cseresznyepálinka
Mártogatáshoz:
- 1 db bagett
- 1 csomag zellerszár
- 20 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg garnéla
- A sajtokat lereszeljük egy fém lábasba. Felöntjük 5 dl tejszínnel és a 4 ek. cseresznyepálinkával.
- Alacsony lángon melegíteni kezdjük az alapanyagokat. Közben fűszerezzük a fondü alapunkat.
- Egészen addig olvasztjuk a sajtokat, amíg egynemű, sima, sűrű, krémes szószt nem kapunk.
- A fondüedény belsejét 2 gerezd fokhagymával. Ebbe öntöm a finom sajtfondüt.
- Egy mécses gyújtunk, hogy pislákolva melegítse az edényt, addig míg elő nem készítjük a mártogatósokat.
- A zellerszárat megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
- A kolbászt maximum 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben néhány perc alatt ropogósra sütjük a kolbászokat.
- A bagettet 1 cm széles szeletekre vágjuk, de össze is kockázhatjuk.
- Végül a garnélákat 5 perc alatt olívaolajon némi fokhagymával átsütjük.
- A mártogatósnak szánt alapanyagokat külön kis edénykékbe rakjuk, hogy mindenki mindenből falatozhasson.