Zserbó torta


 A zserbónak a mi családunkban roppant nagy hagyománya van. Életem két fontos férfija imádja ezt a süteményt. Apa és Fecó mindennél jobban szeretik ezt a desszertet. Egy vadas ünnepi menü végére pedig tökéletes lezárásnak ígérkezik ez a sütemény. Az eredeti recept Nagymamámat illeti. Ha hagyományos tepsiben készítjük, akkor dupla adaggal kell számolni.

Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához: 

35 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg cukor
15 dkg zsír
1 dl langyos tej
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
csipet só

Töltelék:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
25 dkg baracklekvár

Csoki máz
20 dkg étcsokoládé


A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukorral néhány perc alatt felfuttatjuk. 
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk, a cukrot, a sót és a sütőport, továbbá a zsírt. Egy kis mélyedést készítünk a lisztes keverék közepébe és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát gyúrunk az alapanyagokból és letakarva 30 percet pihentetjük. 

A sütőformánk aljára egy sütőpapírból kivágott kört helyezünk, így biztosan nem fog leragadni, de ki is zsírozhatjuk a tortaformát. Mindenki eszközeihez mérten döntsön erről. 

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Aki precíz még mérlegen is kimérheti. 
Vékony, maximum 3-4 mm vastag lapokat nyújtunk és rétegezni kezdjük. 
A sütőpapírra kerül az első réteg tészta, ezt megkenjük baracklekvárral (a legjobb, ha házi lekvárt használunk), megszórjuk a porcukorral összekevert dióval és haladunk tovább. 
Végül a 6. tésztalapot már nem kenjük meg semmivel, ezzel fedjük be a tortánkat. Egy hústűvel megszurkáljuk a tésztát, hogy a felesleges nedvesség sütés közben könnyen távozni tudjon. 

Alacsony lángon (kb. 3-as fokozat) kb. 1 órát sütjük a zserbót. Mikor megsül, hagyjuk kihűlni. 

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk egy kis étolajjal és a sima folyós csokoládét a sütemény tetejére öntjük. Az esetleges egyeletlenségeket tökéletesen elrejthetjük így. Én szeretem, ha nem a tejes tortát fedi be a csokoládé. Kicsit olyan, mint a mesékben a sütemény. Csak félig folyik le csoki az oldalán. Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni a tortát. 

Tökéletes lezárása egy ünnepi vacsorának ez a hagyományos édesség!

Népszerű bejegyzések