Rozmaringos csirke hagymás krumplival - Vadkan tavi horgásztúra és beszerő körút 2.0



A hétvégén - talán az idén utoljára - megnyitottam Boldog Kukta szabadtéri konyháját. A jó öreg tárcsa és a száraz fa előkerült az autóból és némi alapanyagot is vittünk magunkkal a horgásztúrára.

Nógrád megye egyik eldugott szegletében, a Vadkan tavon töltődtünk fel ismét. Jó néha elbújni a világ elől. A maroknyi emberrel, akivel összehoz ilyenkor a sors mind-mind pozitív szemléletű, segítőkész, földön járó helybeliek! Valahogy mentesek minden rossztól, csak kedves szavuk van a másikhoz. Ha nem jutunk haza, akkor ilyen területre próbálunk tévedni! 


Itt abszolút kizárjuk a civilizációt: tv, laptop, áram, forró fürdő, gáz...Ilyenkor jövök rá, hogy milyen szerencsések vagyunk: amikor megnyitja a csapot és folyik a víz, bármikor vehetünk egy langyos zuhanyt, főzéskor csak egy gombot kell elfordítani, a lámpát pedig egyszerűen csak felkapcsoljuk. Az ember értékrendje ilyenkor igen keményen helyre tud billenni. 
A hétvégi konyhám a tehéncsordával 

Mindezek mellett enni is kell. Duplán készülök általában. Májkrém és kenyér zöldségekkel mindig van a pakkban, mert mi van ha éppen beköszönt a 40 napos eső. Természetesen az elemózsia nagyobb részét a nyersanyagok teszik ki. Minden esetben próbálok valami gyors és könnyű ételt elkészíteni. Jövő évre már megvan az új ötletem. Beleszerettem a Légli kerámiákba. Egy kicsi főzőedényt szeretnék venni, amit a parázsba is belerakhatok és úgy főzhetek finom leveseket például. De ez legyen inkább egy tavaszi történet. Most egy körettel együtt elkészíthető csirkét hoztam Nektek.
 



Hozzávalók 2 személyre:

4 db csirke felsőcomb
3 ág friss vagy szárított rozmaring
30 dkg burgonya
10 dkg vöröshagyma
2 tk. só
2 tk. bors
3 dl étolaj vagy 25 dkg sertészsír





  • A tárcsa alatt tüzet rakunk és hagyjuk egy kicsit leégni, hogy ne a forró lángok nyaldossák a tárcsa alját, hanem a forró parázs és egy kis tűz legyen a hőforrásunk
  • Majd az olajat vagy a zsírt feltesszük melegedni. 
  • A combokat megmossuk, a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk. 
  • A combokat fűszerezzük sóval, borssal és jelen esetben szárított rozmaringgal. 
  • A tárcsa külső részeire tesszük néhány percre a combokat és mindkét oldalukra egy kis kérget sütünk. 
  • A krumplit és a hagymát felkarikázzuk és a tárcsa közepére öntjük.
  • Miután egy kis kérget kaptak a húsok beletoljuk a tárcsa közepére, összekeverve a krumplival. 
  • Kb. 30-40 perc sütés következik. A zöldségeknek kevesebb időre van szükségük, azokat vegyük ki hamarabb. 
  • Végül ínycsiklandozóan pirosra sütjük a combokat. 
  • Én még némi friss zöldségből egy kis salátát is készítek mellé, de mindenki ízlése szerint cselekedjen.


Emellett a karácsonyi alapanyagok egy részét is sikerült beszerezni. Jófajta vaddisznócsülök lapul a fagyasztóban némi bordával együtt. Mivel egy vadaskert kellős közepén voltunk így nem volt nehéz. Mindenkinek javaslom, hogy keresse meg a közelében lévő vadásztársaságot és érdeklődjön a húskínálatról. Egyik nagy vágyam az életben, hogy hivatalosan is vadászhölgy legyek fegyverrel, erdőt-mezőt járva. Talán egyszer ez is be fog következni, de igen költséges hobbi. 


Az idei utolsó bedobásom
Az ősz utolsó horgásztúrája igen mókásan sikeredett. Több 10 kg feletti pontyot is fogtunk és emellett egy óriási csónakot is. Alföldi lányként tudom, hogy ha zeng az ég és villámlik jobb elvonulni. Jön és megy a vihar és kész. Utána minden folyik a normális mederben tovább. Itt a hegyek között kicsit más a történet. Hiába a hiperszuper sátor, de amikor vadak között vagy, mögötted egy marhacsorda (ok villanypásztorral elkerítve), világításként pedig villámok hada szolgál, mindezeket hajazva a dörgések olyan erősek, hogy a gyomrodban érzed  kicsit eltöprengsz, hogy kell-e ez neked. Annyira izgattak a természeti körülmények, hogy a sátorban egyszerűen elaludtam. Amikor ismételten felébredtem már csendesedett a vihar és jött az első kapás. A köd is leereszkedett. És láss csodát, mint egy horrorfilmben, az éjjel kellős közepén a ködből egy csónak tartott felénk üresen. Na itt már erősen gondolkoztam, hogy összecsomagolok, mielőtt a hegyek közül még egy Jeti is lemászik. De az én imádott Fecóm hősmegmentőset játszott és közösen megoldottuk a helyzetet. Bear Grylls elbújhatott volna mögöttünk. Több érdekesség is volt még ezen a túrán, sőt egy kis bénázás is belefért, de a kedves tókezelők hangos kacagás nélkül gyorsan segítettek rajtunk :-) Köszönet mindenért ismét! Tavasszal folytatjuk!





Népszerű bejegyzések