Majoránna


Milyen jól passzol a majoránna a sertéshúshoz... Remekül kiegészítik egymást! A fűszeres kertem oszlopos tagja, kiirthatatlan! De most tudjunk meg róla egy kicsit többet! 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI:
Leveleit frissen vagy szárítva használjuk. 

SZÁRMAZÁS
Ókorban már a Földközi-tenger vidékén termesztették ezt a fűszert. Manapság főleg Franciaországban, Spanyolországban, Németországban termesztik. 

LEÍRÁS
Évelő, de fagyérzékeny növény. Kedveli a napot, apró tojásdad leveleket nevel. Könnyen felismerhető szürkésen bolyhos leveleiről és lilás-fehéres ehető virágairól. Jellegzetes illata és aromája van! Hajtásait virágzás előtt gyűjtik. 
Rokonfaj az oregánó. 

ÉRDEKESSÉG
Egyiptomiak, görögök, rómaiak szerelmi vágy fokozására használták. Görögök Aphordité istennő tiszteletére szentelték. Neve az arab marjamie (megtagadhatatlan) szóból származik. 

GYÓGYÁSZAT
Gyomorerősítő és görcsoldó. Emésztést serkenti. Zsíros ételekkel ajánlott párosítani. 

AROMA
Fűszeres, enyhén fanyar aroma, intenzív illat. 

FELHASZNÁLÁS
Kolbászfélék, májas hurka. Illik laktató levesekhez, de tökéletes egészet alkot libával, sertéssel vagy birkával. Salátáknak különleges ízt kölcsönöz. 

BESZERZÉS
Majoránnát általában szárítva vásárolunk. Frissen cserépben kapható nagyobb kertészetekben. Hűtőben vízbe állítva a levágott ágak körülbelül 4-5 napig elállnak. 

KONYHA
Rövid ideig főzzük az étellel, így érvényesül az aromája.

Népszerű bejegyzések