Túrós labdabukta
Nővérem olyan mennyei túrós labdabuktát készített, hogy mindenki megnyalta mind a 10 ujját. Majd kiderült, hogy egy általam kedvelt blogger, az Arany Tepsi blog írójának fantasztikus találmánya. Az eredeti recept fázisfotókkal itt érhető el: http://aranytepsi.blogspot.hu/2014/11/turos-labdabuktak.html.
Alig lehet abbahagyni az ízletes, pihe-puha finomságok csemegézését! Készítsétek el minél többen!
Minimális változtatással készítettem a labdabuktákat. A legjobb, hogy akár lekvárral, dióval, gyümölccsel is megtölthetjük az ízletes puffancsokat.
Hozzávalók 20 labdához:
50 dkg liszt
0,5 kk só
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg vaj
Töltelék:
25 dkg túró
2 ek. cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 db tojás
1 citrom héja
Tepsi aljához vaj és liszt
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, vaníliás cukrot, puha vajat, tojást.
- Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos tejben egy csipet cukorral és összekeverjük az előbbiekkel. Alaposan kidagasztjuk a tésztát és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
- Lisztezett deszkán körülbelül ujjnyi vastag tésztát nyújtunk.
- Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a buktáink alapját.
- A túrót elkeverjük cukorral, vaníliás cukorral, tojással és 1 citrom héjával.
- Egy púpos teáskanál tölteléket a körök közepére rakunk, összefogjuk a tészta széleit, gombócot formázunk belőlük és vékonyan kilisztezett, kivajazott tepsibe sorakoztatjuk azokat.
- Végül lekenjük olvasztott vajjal az egészet. Így pihentetjük 30 percet.
- Közepes fokozaton 20-25 perc alatt készre sütjük a túrós labdabuktákat! Mennyei! Próbáljátok ki!