Anyukám Mondta - Gyertek velem Encsre!


Az utóbbi időben a fővároson kívüli vendéglátóhelyeket részesítem előnyben. Miért? Mert ezeken a helyeken sokkal nagyobb figyelmet, törődést, minőségibb alapanyagokat, igényes gasztronómia iránti elhivatottságot tapasztalok a vendéglátásban. Észak-Magyarországon tett túránk egyik állomásaként ellátogatunk Encsre. A Stílusos Vidéki Éttermiség csapatába tartozó Anyukám Mondta étterem volt az egyik cél.



Én buta nem foglaltam asztalt. Úgy gondoltam, hogy egy hétköznapi ebédkor nem lesz tömve az étterem. Tévedtem, de könnyelműségemet olyan profin áthidalta a személyzet, hogy utólag is hálás vagyok érte. Igazából számomra jó jel, ha egy hely tele van. Külföldön is mindig úgy választunk éttermet, hogy megnézzük hol vannak a legtöbben (nem feltétlenül központi részen) és mennyi helybelit látunk ott. Itt minden kritérium teljesült. Egy kis séta, nézelődés, várakozás után helyet foglalhattunk az asztalunknál. A fatüzelésű kemencén, a szívvel-lélekkel készülő pizzákon és az ikonikus Berkel masinán legeltettem a szemeimet. Pazar látvány volt. Béke, nyugalom, igazi vidéki stílus. Megérkeztem életérzés kerített hatalmába.

Roppant szimpatikusnak tartom, hogy a Dudás testvérek, mint tulajdonosok nem csak arcai az étteremnek, hanem fontos mozgatórugói. Egyikük a vendégek nyugalmáért és elégedettségéért felel, másikuk pedig a finom falatokért és a folyamatosan működő kemencéért. Számtalanszor láttam már őket és kínálatukat például a Gourmet Fesztiválon, de az nem az igazi. A hely szellemével és a takaros étlappal alkot egy kerek egészet az Anyukám Mondta. Messze van a központi helyektől Encs? Mondjuk igen, de manapság minden távolság relatív. Pesten is tudok 2 órát utazni A-ból B-be, vagy ugyanennyi idő alatt haza is ugorhatok 220 km-rel arrébb lévő otthonunkba. Szóval szánjuk rá az időt egy kis gasztronómiai tekergésre. 


Az őszi étlap igazán ígéretes. Egészséges és egyben különleges vadhúsok megszállottja vagyok, Fecóm pedig igazi farkasként mindenre harap, ami bárány. Így esett a vargányakrémleves mellett választásunk a következőkre: fácán gesztenyével, sült tökkel és aszalt gyümölcsökkel, továbbá zempléni bárány gersli rizottóval és gombákkal.
Tálalás egyszerű, gusztusos volt. Megjegyzem, hogy a tányérokba azonnal beleszerettem :-) Ami pedig rajtuk pihent egyszerűen harmonikus egészet alkotott. Másik gyengém a sült tök a vadhús mellett. Az általam választott fogás olyan volt, mintha csak az én szám ízlése szerint készítették volna. Fecóm külön kiemelte, hogy neki az tetszett a legjobban, hogy a húsokból nem csak egy bizonyos részt kaptunk (lásd borda vagy comb), hanem az állatok más-más részén található vaskosabb, tömörebb részből is kaptunk ízelítőt. 


Ha már Encs és Anyukám Mondta a helyszín akkor a pizza sem maradhat el. A Dudás fivérek Olaszországban tettek szert több éves vendéglátós és szakács tapasztalatra. Itt sajátították el a tökéletes pizza készítésének fortélyait. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi alapanyagokra és ez a végeredményen meg is látszik. Mivel egy gyomrunk van és a tartalmas ebéd után nem tudtunk letuszkolni még egy pizzát is, így hazajött velünk. Este nagyon-nagyon jó szolgálatot tett a madárlátta finomság. Megtudtam, hogy csupán 3 perc szükséges a kemencében ahhoz, hogy elkészüljön a pizza. Ne hagyjátok ki, ha erre jártok. 
Érdemes körülnézni a borok, tészták, szörpök, mézek, édességek rengetegében a pultnál található kis "delikáteszben". Biztosan "hazajön" veletek egy-két dolog.
Mindent összegezve, ha egy páratlan gasztroélményre vágytok igenis utazzatok egy kicsit és látogassatok el Encsre. Tele hassal és elégedetten fogtok távozni a háziasan magyaros és olaszos étteremből. 



Cím:3860 Encs, Petőfi út 57.
GPS: 48.332962, 21.11561
Tel.: 46/587-340
Web: www.anyukammondta.hu
Facebook:https://www.facebook.com/Anyukam.Mondta.Etterem?ref=ts&fref=ts


Nyitva: Hétfő - Szombat: 12-22
Vasárnap zárva

Népszerű bejegyzések