Vadászgasztronómia Hatvanban - Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeim


A vadászat és a hozzá kapcsolódó kultúra, irodalom, gasztronómia mind-mind egy érdekes folyamatos feltárásra váró terület számomra. A vadászirodalom hazai remekműveiben időről időre elveszek, vadhússal kísérletezek a konyhában és felkeresem a kultikus hazai vadászhelyeket.

Egy kis kalandozásra invitállak benneteket! Érdekes és izgalmas ötvözete a fentieknek és garantáltan minden vadász vagy leendő vadász szívét megdobogtatja a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum!   Átfogó bejegyzés következik a végén igazán finom falatokkal!

MÚZEUMRÓL:
A hatvani Grassalkovich kastély renoválása után itt kapott helyet országunk egyik legszebb vadászati múzeuma interaktív kiállítása! Az épületet 1754-től 1757-ig Grassalkovich Antal építtette egy középkori vár helyén és annak egyes elemeit felhasználva. Uradalmi rezidenciaként szolgált, de a nemesi család kevés időt töltött itt, mivel Gödöllőt választották székhelyül.  A Grassalkovichok idején a későbbi kastélykert még leginkább a vadászat céljait szolgáló Fáczányos volt.
1867-ben a Hatvany-Deutsch család vásárolta meg az épületet és neobarokk stílusban felújíttatták. Méltán híres volt akkor a kastélyt övező kert is, mivel szobrok, szökőkutak, kőpadok, bámulatos növények tarkították azt. A II. Világháború itt is megtette a maga pusztítását. A gazdátlan kastély berendezését, értékeit széthordták. Később hadikórházként és középiskolaként is működött a szebb időket is megélt épület. 1979-ben az egykor szebb időket is megélt kastélyt romossága, életveszélyessége miatt végleg lezárták. 2005-ben indult egy nagyobb renoválás, de csak az épület bizonyos részein.
2012-ben döntés született arról, hogy a kastélyban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kap helyet, amely bemutatja a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését. A kastély felújítását és a park megújítását 2014 elején fejezték be. A felújítást 2015-ben ICOMOS - díjjal tüntették ki. Újra régi pompájában várja a látogatókat országunk ezen csodálatos építészeti értéke.
De a szépség nem minden. Őszintén mondom, hogy ilyen gazdag, érdekes, interaktív kiállítással ritkán találkozni! Mind a kicsik, mind pedig a nagyok örömmel időznek el itt. 


Ifjú vadászként egyértelmű volt, hogy Gödöllő, Keszthely, Nádasladány után Hatvant is meg kell látogatnom. Számomra nem csak az erdőjárás fontos, hanem a hazai vadászati kultúra, a méltán híres vadászati irodalom megismerése is. 

Tartsatok velem ma egy kis gasztronómiai és vadásztörténeti túrára. Haladjunk lentről felfelé. A múzeum alagsorában egy horgászati gyűjtemény található. Mivel ennek a hobbinak is örömmel hódolok Fecómmal együtt, így külön öröm volt számomra, hogy helyet kapott ebben az épületben. Talán hazánkban az egyik legnagyobb. Látványos élő halakkal teli akváriumok, horgászati eszközök gyűjteménye, a hazai horgászat kiemelkedő alakjairól összefoglaló, hasznos gyerekek és felnőttek számára érdekes játékok találhatók itt.

Egyszerű feladatok segítségével magyarul és angolul csoportosíthatjuk a halakat táplálkozásuk szerint, megtapinthatjuk a horgászzsinórok vastagságát, memóriánkat is tesztelhetjük.

Az alagsor másik részében a vadászat fejlődését, annak történetét, az eszközök és csapdák "evolúcióját" követhetjük nyomon. Roppant érdekes az ősembertől a reneszánszon át, egészen a mai modern korig a vadűzést nyomon követni. Ebből láthattok most egy parányi ízelítőt. 

Majd vessük bele magunkat a múzeum alsó és felső szintjeinek pazar kavalkádjába. Meg kell említenem, hogy a múzeum munkatársai roppant kedvesek, közvetlenek voltak. Roppant jó volt velük beszélgetni. Sőt néhány érdekességre teljesen maguktól felhívták a figyelmünket és útba igazítottak. Nagyon nagy piros pont jár ezért. 
Ha valaki vadászvizsga előtt áll, akkor előtte mindenképpen látogasson el ide. Számtalan vizsgakérdésre azonnali vizuális választ kaptam. Madárfészkek, tojások, nyomkeresés, állatszőrök simogatása... Kifogyhatatlan egy-egy terem az érdekességekből.  Hallgassátok az állatok hangját, nézzétek a lábaitok alatt futó lábnyomokat vagy éppen a magasabb pontokon zajló vetítéseket.

Engem az egyedülálló trófeakiállítások és a hozzákapcsolódó történetek igazán ámulatba ejtettek a pazar termekben. Dámok, gímek, muflonok, őzek... Mind díjnyertes, valamiért különleges, egyedi.
Az alábbi jól elkapott fotón az egyik álmom jelenik meg. Életem szarvasának trófeája. De erre még meg kell érnem. Annak a bizonyos golyónak, mely életem szarvasát hozza majd terítékre megadom a tiszteletet. Tiszta szándékkal, tiszta fejjel és tiszta helyre szánom.

A termekben tovább barangolva igazán egyedi összefoglalást találunk hazai vadászírókról, művészekről, kultikus vadászhelyekről. Az egyik szívemhez közelálló kiállítás gróf Széchenyi Zsigmond relikviáiból áll. Életének főbb momentumairól egy kisfilmet láthatunk a híres vadász íróasztalánál állva. Régi fotók, egyedi relikviák sűrűjében barangolhatunk. Kicsit Sárpentelén érezhetjük magunkat, kicsit az írógép mögött vethetjük papírra azokat a bizonyos vadászünnepeket.


Most pedig térjünk át a gasztronómia részre. A múzeum földszintjén egy barokk vadászkonyhát rendeztek be a kurátorok. Egyedülálló és minden részletre kiterjedő. 


  

Igazán látványos és részletes. Az egészből ez a néhány fotó csak némi morzsa. Eleink a mai viszonyokhoz képest rengeteg vadhúst fogyasztottak. Kezdetben csak egyszerűen nyárson sütötték a vadakat. A 15. századtól az olasz gasztronómia terjedésével kifinomultabb technikákat is elsajátítottak. 

Miután felfedeztük a múzeumot, akkor üljünk be egy ibolyás limonádéra a francia hangulatú kávézóba vagy ebédeljünk meg a Grassalkovich étteremben. Bármelyik opció mellett döntötök, akkor nem fogtok csalódni.

Kellemes környezetben, a kastélyparkra és a történelmi értékű kőpadokkal övezett kertre eső kilátás, továbbá a finom falatok kellemes levezetése lesz a múzeumi túrának. 

Mi is ajánlás útján jutottunk el ebbe az étterembe. Messzire eljut az itt készített szuvidált vaddisznópofa híre. Vörösboros körtével és mandulás burgonyapürével készül ez a mennyei eledel. A hús omlós, ízletes, a köret pedig hibátlan. Az adaggal semmi gond, mondhatni igazán kiadós. Hibátlan. Levesként vadgulyást kértem, amely gazdagon csészében került tálalásra. Házias ízeket kapunk itt egy kis csavarral. Érdemes egy próbát tenni és stílusosan a kiválóan elkészített vaddisznópofát megkóstolni.

A ház nyári limonádékülönlegessége is hűsítő és különleges volt. Málnás limonádé citromfagylalt, gyümölcsök fél literes kiadásban.


Mindenképpen érdemes egy egész kerek napot erre a páratlan múzeumra szánni. Ha fentiek még mind nem lennének elegendőek, akkor előre egyeztetve interaktív vadászati bemutatóterembe, élménytérbe mehetnek a gyerekek és foglalkozásokon vehetnek részt. 
Levezetésként érdemes a kastélykertben egy kellemes sétát tenni. Még itt is vadászathoz kapcsolódó építményekkel, eszközökkel találkozhatunk: például a kotorékebek edzésére használatos alagútrendszerrel.

Egy kis útmutatás, ha kedvet kaptatok volna a bejegyzés után egy kis hatvani látogatáshoz:

Cím: 3000 Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.
Weboldal:  http://vadaszatimuzeum.hu




 
 

Népszerű bejegyzések