Tejfölös-mustáros süllő tepsis nyári burgonyával


Egy igazán ízletes, könnyen megszerethető ragadozóhalat hozok mára Nektek.  Ez a süllő! 
Az elején megosztom Veletek az örök dilemmát okozó kérdést: süllő vagy fogas ami a tányérra kerül?
A halfaj azonos, de a 1,5 kg-nál kisebb példányokat süllőnek nevezzük, az ennél nagyobbakat pedig fogasnak. 
A kisebb példányokat egyszerűen bepanírozva, bő olajban is kisüthetjük, mint a nagyobb halárusoknál. Mennyei így is.


Elkészítési idő 60 perc:

Hozzávalók két személyre:
2 db 40 dkg-os süllő
1 kis pohár tejföl
2 ek. mustár
3 gerezd fokhagyma

őrölt fekete bors
25 dkg burgonya
15 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma 
olívaolaj






A konyhakész, kibelezett süllőket megmossuk és 3-4 centiméterenként beirdaljuk

A halat kívül-belül ízlés szerint megsózzuk és enyhén borsozzuk. 

A tejfölt keverjük össze a mustárral és fokhagymanyomóval nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket. 

Ezzel a keverékkel kívül-belül kenjük át a halat.
 Egy magas falú tepsit vegyünk elő a sütéshez. Ebben jól megtámaszthatjuk majd a süllőt és szép ívelt formában fog megsülni. A két halat a tepsi két szélére tesszük, az oldala ne érje a tepsihez. Tegyünk az oldalához támasztékként akár egy-egy szelet burgonyát. Ha elég magas a sütőedény oldala, akkor a köret a hal alá kerül. A megtisztított, felkarikázott hagyma, burgonya és paradicsom szeleteket enyhén sózva a tepsibe rakjuk. Enyhén meglocsoljuk olívaolajjal. 


Közepes lángon sütőben kb. 180-200 °C-on 60 percig sütjük a halat a körettel együtt. 
A végeredmény pedig ilyen mutatós lesz!



Nyomtasd ki a receptet!


Népszerű bejegyzések